Lei ferievilla i sommer

Påsken er over, og sommerferien nærmer seg med stormskritt. Ikke planlagt noe ennå? Er en chartertur til Syden uinteressant? Fordi du ikke orker tanken på å bo på hotell med hundre andre nordmenn i to uker i strekk? Eller å spise den samme frokosten i 14 dager? Eller å bo på et rom så lite at du prøver å unngå å være der mer enn strengt tatt nødvendig?

Lei feriebolig

Villa med plass til seks personer ved Côte d'Azur. Foto: Bon Vacances Vis mer

Lei ferievilla i sommer

 1. Et knippe ferieboliger

Det finnes tusenvis av ferievillaer og -leiligheter til leie langs hele Middelhavskysten. Uansett om du reiser med ektefellen, kjernefamilien, svigers, noen vennepar eller en gjeng med kompiser,
burde du finne en bolig som passer for dine feriebehov.

Å leie en feriebolig gir deg frihet til å spise når du vil, og lage den maten du liker. Du har større boltreplass, og forhåpentligvis et oppholdssted som er mer innbydende enn et lite hotellrom. Mange ferieboliger har dessuten et basseng og en hageflekk der du kan sole deg.

Det finnes utallige ferieboliger som leies ut i sommerhalvåret. Det vanskeligste kan være å bestemme seg for hvor man vil leie. På en av de kroatiske øyene? I Provence? Toscana? Eller langs den spanske solkysten?

Det er viktig å kartlegge behovene før du begynner å lete. Hvor mange sengeplasser trenger du? Og vil du ha soverom til alle, eller kan noen bo på sovesofa i stuen? Er eget basseng et must? En hageflekk også? Vil du at boligen skal ligge litt avsides, eller vil du bo i nærheten av butikker og restauranter?

Husk også å sjekke hvordan du kommer deg til boligen. Hvilken flyplass er nærmest, og hva vil det koste deg å fly dit i juli? Må du ha leiebil?

Men det aller viktigste du bør sjekke, er naturligvis seriøsiteten til utleier. Å leie en feriebolig koster en del tusenlapper, og kanskje er du usikker på hvor trygt det er hvis du ikke leier av en norsk utleier. Under ser du noen tips du burde skrive deg bak øret:

>>Et knippe ferieboliger

Viktig å huske når du leier feriebolig

 • Kontakt utleier og still eventuelle spørsmål, gjerne på e-post. Spar på e-postkorrespondansen.
 • Les kontraktsvilkårene nøye før du bekrefter bestillingen. Husk også å sjekke hvilken valuta prisene står oppgitt i!
 • Sjekk vilkårene for tilbakebetaling av depositum, og få klarlagt eventuelle usikkerheter. Det er kjedelig hvis du ikke får hele depositumet tilbake fordi du ikke visste at du skulle stenge vannet før du dro.
 • Når du kommer frem, sjekk at alt er som det skal være i forhold til hva du har blitt forespeilet. Er boligen rengjort? Fungerer aircondition? Er bassenget satt i stand? Er kjøkkenet utstyrt slik det ble lovet? Noter eventuelle mangler eller avvik, og kontakt utleier så raskt som mulig, helst innen 24 timer.
 • Husk å klage skriftlig. Det bør skje mens du fortsatt ferierer i boligen. Behold en kopi av klagen.
 • - Vi har merket en økning i forespørseler fra folk som er interessert i å leie bolig i utlandet, sier Elisabeth van Riessen i ForbrukerEuropa, som er organisert under Forbrukerrådet.

  - Hvordan kan jeg finne ut om utleier er seriøs?

  - Enten kan du kontakte oss, eller tilsvarende organisasjon i landet du skal leie. Vi anbefaler også å google selskapet. Og sjekk om du får kontakt med dem på telefon eller e-post. Du kan lett luke ut useriøse aktører på denne måten.

  - Andre råd?

  - Ikke betal hele leiesummen på forhånd, og betal med kredittkort, for da kan du lettere få igjen noe av pengene dersom utleier går konkurs. Og ikke betal altfor mye i depositum. Sjekk hva som inngår i depositumet. Noen utleiere kan prøve å lure deg ved å trekke strømutgifter fra depositumet, for eksempel. Vi vil også advare mot forskuddsbetaling. Krever utleier det, så se til at det er minst mulig av totalsummen. Du burde ikke betale leiesummen før du har tatt boligen i øyesyn, sier van Riessen.


  >>Et knippe ferieboliger