Med søkeordet "Tuscany" får du opp flere titalls firmaer som leier ut alt fra vingårder til leiligheter i Toscana. Den Italia-glade boligsøker har mye å velge i. Vakre interiører frister mange.
Med søkeordet "Tuscany" får du opp flere titalls firmaer som leier ut alt fra vingårder til leiligheter i Toscana. Den Italia-glade boligsøker har mye å velge i. Vakre interiører frister mange.Vis mer

Lei drømmehuset, spar penger

Leier du eget husvære, forvandler du deg fra å være turist til å bli innbygger. Billig er det, også.

- When in Rome - do as the Romans, sier ordtaket. Med egen adresse i byen du besøker, er det er liten tvil om at du blir bedre kjent enn om du bor på hotell. Ikke minst er det spennende å gjøre innkjøp fra lokale kolonialforretninger og markeder, lage sin egen mat og kanskje til og med invitere nye venner på et måltid. En føler seg aldri så lite verdensvant der en sprader forbi overfylte charterbusser med egeninnkjøpt brød og en god flaske vin.

DinSide Reise sjekket prisene og mulighetene for å leie eget krypinn på noen populære steder.

Spar penger - lei selv

Mange nordmenn har kjøpt egen bolig i utlandet - som de også leier ut. Et raskt søk på Internett og i Aftenposten viser at feriebolig enkelt kan leies nær sagt hvor som helst i verden. Også en rekke advokater og boligmeglere formidler utleieboliger i utlandet.

Utleieprisene varierer kraftig fra sted til sted, og de virkelige pristoppene finner du sentralt på de populære feriedestinasjonene. På Finn.no fant DinSide Reise et fristende 300 år gammelt restaurert hus i landsbyen Bagnols et Forên i Procence i Frankrike. Huset leies ut på ukesbasis for kr 4.000 utenom høysesong. I juli og august må du ut med et par tusenlapper til. En familie på fire sparer lett noen tusenlapper på dette fremfor å kjøpe en pakkereise til samme område.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Globetrotter tilbyr en pakke med rutefly og hotell i Provence. Firemannsfamilien må da ut med 5.775 i hotellutgifter, og kr 9.600 med billigste rutefly til Nice, til sammen 15.375 kroner.

For en familie er det derfor langt mer lønnsomt leie et feriehus enn å bo på hotell. Går flere familier sammen om husutgiftene, er det ytterligere kroner å spare. Leie av feriehus kan komme godt ut i forhold til å kjøpe charterreise. DinSide Reise spurte charterselskapet Saga solreiser om de kunne finne frem sin absolutt billigste charterreise for en tobarnsfamilie: Saga kunne tilby en uke på Gran Canaria utenfor sesong fra kr 13.200 kroner.

Mange drømmer også om italienske Toscana. Også her er det flust av leiligheter på det norske leiemarkedet. Prisene starter på rundt 4.800 per uke for en fullt utstyrt leilighet med plass for fire utenom høysesong.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Storbyferie

- Det koster rundt 1.000 kroner natten for en leilighet av god standard i Barcelona by, sier Stein A. Bolstad i Gaudi Viatges S.A i Barcelona. Bolstad har bodd flere år i Barcelona.

- Finnes det ikke noe billigere?

- Husk at du er i byen, her er alt mye dyrere. En leiligheter til under denne prisen, er nok av den mer loppete sorten. Litt utenfor byen er prisene helt annerledes.

Hotellprisene er stive i den populære og hektiske byen; Den katalanske hovedstaden har så mange besøkende at hele året regnes som høyseseong. Prisene for et dobbeltrom starter på rundt tusenlappen. Selv om en punger ut med rundt 7.000 kroner per uke, vil egen leilighet ofte bli billigere enn å bo på hotell. Går flere sammen, kan det raskt bli mye penger å spare.

- Jeg anbefaler folk som vil leie leiligheter her i byen, å kontakte reisebyrået sitt. Barcelona har alltid mange besøkende og vi har sett at folk som ikke har ordnet overnatting på forhånd, må bo på jernbanestasjonen. Det er heller ikke smart å begi seg ut med lokale boligformidlere, i denne bransjen er det mange kjeltringer, sier Bolstad.

Det kan lønne seg å leie feriehus fremfor å bo på hotell eller reise på chartertur. Det er også mange fristende tilbud på det store feriehusmarkedet. Dette huset leies ut i Key West i Florida.
Det kan lønne seg å leie feriehus fremfor å bo på hotell eller reise på chartertur. Det er også mange fristende tilbud på det store feriehusmarkedet. Dette huset leies ut i Key West i Florida. Vis mer

Betaling

- Mange utleiere vil kreve forhåndsbetaling, men det skal du være på vakt mot, sier advokat Øivind Solberg i Leieboerforeningen. Han har selv førstehånds erfaring med å leie feriehus i utlandet.

Han sier at du ved å betale forskudd i verste fall risikerer at det ikke finnes noe hus, men understreker at dette er sjeldent. Han anbefaler at et kontraktsfestet depositum, kan være en god løsning.

- Kan det være en fordel å betale med kredittkort, slik at en kan spore tilbake innbetalte penger?

- Ja, det er nok en god idè. Det er også lurt å bruke en mellommann som boligmegler eller advokat når en skal underskrive en kontrakt.

Solberg sier at han har gode erfaringer med å finne riktig leieobjekt først ved ankomst på feriestedet.

- Jeg har selv funnet utmerkede leiligheter når jeg først har kommet til stedet, og har aldri opplevd noen problemer. Dette forutsetter nok en uvøren og sporty reisestil, sier Solberg.

Flere tips på tampen om leie av feriebolig finner du i denne artikkelen.

Ut på tur

Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.