Legofritt Danmark

- Grunnen til at jeg ble interessert i dette området av Danmark, var at jeg ble introdusert for en romantisk kro, Havgården, forteller forfatteren Øyvind Risvik.

Boken kom på markedet i månedsskiftet mai/juni i år.
Boken kom på markedet i månedsskiftet mai/juni i år. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var veldig idyllisk, med hvitkalkede vegger, stokkroser og halmtak, kjempebra service og mat. Jeg ble veldig sjarmert, forteller Risvik.

I vår kom boken Dejlige Danmark: opplevelser fra kro til kro av Øyvind Risvik, på Genesis Forlag.

Om opptakten til boken sier han videre:

- Jeg har reist opp og ned i dette området de siste 20 årene, vi har vært der hver sommer, hver påske og hver jul. Slik begynte jeg å bli interessert i området, som har mange linker til Norge – for eksempel konger, hellige kilder, hekser og geografi. Olav den Hellige sloss med konger i Roskilde, og i kjølvannet av det dukket det opp mange hellige kilder. Dette var Bjørnstjerne Bjørnsons område, hvor han skrev blant annet Synnøve Solbakken. Sigrid Undset var født der nede, og det dukker opp i hennes forfatterskap. Det er mye norsk i området, som gjør at man føler seg hjemme der, sier Risvik.

Dejlig mat

I boken får vi være med på en reise blant kroer, kirker, hellige kilder og gjenferd, på Nord-Sjælland i Danmark.

Her finner du også adresser, telefonnummer og internettadresser til stedene som er nevnt og besøkt, og du får oppskrifter på den dejlige danske mat som er delikat avbildet i boken - og som evner å danne vann i munnen på enhver. En liten advarsel har imidlertid fått plass i bokens forord:

Boken kan by på mange fristende matbilder og oppskrifter.
Boken kan by på mange fristende matbilder og oppskrifter. Vis mer

«Oppskriften fra de forskjellige kjøkkenene er notert ned mellom perlende vinglass, iskalde Aalborgere og forsiktig prøvesmaking ved grytene, akkurat slik kokkene ga meg dem. Derfor kan de nok være litt vanskelig å følge. Men prøv gjerne …» (Sitat fra bokens forord).

- Matradisjonene er noe av det viktigste i boken. Jeg har plukket ut det jeg opplever som særdeles gode matsteder, fra Bjørn Wiinblads sted i København, til Havgården, Dragsholm Slott og Babettes Gjestebud. Vi fikk faktisk servert det som er beskrevet i Babettes Gjestebud. Dette er også første gang oppskriftene til Babettes Gjestebud er trykket, så det gjør det også veldig spesielt, sier Øyvind Risvik.

Babettes Gjestebud er en fortelling skrevet av Karen Blixen, hvor handlingen foregår i Berlevåg, Nord-Norge. Fortellingen handler om hvordan Babette lager et måltid – Babettes gjestebud – så fantastisk som ingen i Berlevåg har smakt, men som de heller ikke er i stand til å verdsette. Fortellingen ble filmatisert i 1987.

Fritt for Lego og løver

Mye av plassen i boken er viet danske kirker, og vi spurte Risvik hvorfor.

- Det er kanskje litt rart. Men jeg tenkte at det finnes et Danmark som ikke dreier seg om legoklosser, løveparker, sandstrender og Gammel Dansk. Derfor ble dette en annerledes pilegrimsreise. Det er også atskillig ”høyere under taket” i danske kirker enn her hjemme, og der finnes noen fantastiske kalkmalerier og altertavler. Historiene er fortalt på en litt ålreit måte som ikke er påtrengende, sier forfatteren.

Boken er inndelt i ni deler, med utgangspunkt i en kro/hotell/museum.
Boken er inndelt i ni deler, med utgangspunkt i en kro/hotell/museum. Vis mer

Fra lun leverpostei til spøkelser


Boken er inndelt i ni deler, med en kro, hotell eller museum som fane – og omkringliggende opplevelser og steder sortert rundt kroens/museets område. Boken begynner ved Havgården i nord, og slynger seg via lun leverpostei på Gamle Humlebæk Kro, skilpaddesuppe og vaktler som servert i Babettes Gjestebud på Karen Blixen-museet Rungstedlund, til gjenferd på Dragsholm Slott.

Spøkelses-historiene som er knyttet til Dragsholm slott er like tragiske som de er fascinerende. Og det er ikke bare én ulykkelig død som sies å vandre hvileløst rundt, men flere.

Men er det virkelig spøkelser på Dragsholm?

- Selvfølgelig er det det, dette er ikke bare en gimmick. Her møter man faktisk de som døde på forunderlig måte, og noe av det sitter igjen i slottet. Det er Jarlen av Bothwell som satt fengslet og døde i kjelleren på Dragsholm, og det er lensmannens datter som ble forelsket i ”feil” mann - og dermed ble dopet ned og murt inn i veggen i slottet. Det er nok en god gimmick, men historiene lever i murene. Man får også en spesiell følelse når man ligger på de romantiske rommene, og når man kjenner et vinddrag over seg så lurer man på hva det er – eller man ”hører” rumlingen av kjerren utenfor på gårdsplassen. Det er gode forhold for fantasien, og man tror at det spøker, forteller Risvik.

Til våren kommer Risvik med en liknende bok om Nord-Jylland, hvor du kan lese om kroer, slott, spøkelser og kunstnermiljø i den delen av Danmark.

Øyvind Risvik er sjefredaktør i ProgramBladet TV&Film.
Foto: ProgramBladet
Øyvind Risvik er sjefredaktør i ProgramBladet TV&Film.
Foto: ProgramBladet Vis mer

Om forfatteren:

Til daglig sjefredaktør i ProgramBladet TV&Film.
Født: 1950
Debut: Livstegn, lyrikksamling 1978
Forfatterskapet: Har skrevet lyrikk, og bøker om matretter, reiser og gospelkor. Kongelige retter 1996, Oslo Gospel Choir 1998, Friminutt 1997.

Bokfakta:

Forlag: Genesis
Utgitt: mai/juni 2001
Pris: 298 kroner
151 sider

Relaterte artikler

Tidligere skrevet om reiselitteratur på DinSide Reise:

 • Unike hoteller i byer av Herbert Ypma

 • Shanghai Ekspress av Kjartan Fløgstad
 • Lisboa. Dikternes, kunstnernes og fadoens by av Karsten Alnæs

 • Test av reiseguider
 • Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!