Slik ser de nye liggesetene til AirAsia X ut. Foto: AirAsia X
Slik ser de nye liggesetene til AirAsia X ut. Foto: AirAsia XVis mer

Lavprisselskap vil tilby liggeseter

Og det skal ikke koste skjorta.

Det malaysiske lavprisselskapet AirAsia X kommer med en skikkelig gladnyhet til alle sine passasjerer. Flyselskapet skal installere liggeseter på sine langdistansefly, som første lavprisselskap.

Liggesetene vil komme på selskapets premium økonomiklasse. 28 premium økonomiklasseseter blir dermed erstattet med 12 liggeseter på flyselskapets A330-fly.

AirAsia X flyr mellom Kuala Lumpur og London, Melbourne, Perth, Gold Coast, Abu Dhabi, Mumbai, New Delhi, Beijing, Shanghai, Chengdu og Taipei.

- Vi føler oss trygge på at vi kan skape en ny setekategori for flybransjen - liggeseter til prisen av det vanlige flyselskaper tar for økonomiklasse, og til en brøkdel av prisen for et businessklassesete. Vi føler at det folk aller helst vil ha er komfortable seter. Gratis sjampanje, gourmetmat og lounge legitimerer ikke de tusenvis av dollar passasjerer må betale for en businessklassebillett, skrev administrerende direktør i AirAsia X, Azran Osman-rani på sin AirAsia blogg.

Også andre flyselskap skjønner at det kan være mye å hente på å tilby økt setekomfort på økonomiklasse. Air New Zealand kommer med en vri der en økonomiseterad kan bli en smal dobbeltseng.

Foreløpig er ikke nettsidene til AirAsia oppdaterte, så tilbudet vi får opp for flybilletter London-Kuala Lumpur i august gjelder den gamle premiumklassen - til en ganske stiv pris av 1.575 pund (cirka 15.000 kr) for en tur-returbillett... (til sammenligning koster vanlig økonomiklassebillett 544 pund).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik ser de nye liggesetene på AirAsia X ut. Foto: AirAsia X
Alle langdistanseflyene får 12 slike seter. Foto: AirAsia X
De 12 nye liggesetene erstatter de 28 businessklassesetene flyene tidligere hadde forrest i flyet. Foto: AirAsia X
Azan Osman-rani lover at prisene for liggesetene vil være den samme som andre flyselskap tar for økonomiklasse. Foto: AirAsia X
Også økonomiklassesetene byttes ut til noen som skal være mer behagelige. Foto: AirAsia X
Det eneste averet er at AirAsia X fjerner de personlige underholdningssystemene. Foto: AirAsia X
Planen er å heller leie ut bærbare underholdningssystemer til passasjerer som ønsker det. Foto: AirAsia X


AirAsia X har også bestemt seg for å bytte ut setene på Airbus A330-flyene de fikk levert i november 2008. Setene var vanskelige å justere, skapte mye klager fra passasjerene, og nå flesker flyselskapet til og bytter dem ut med nye og mer behagelige seter i stedet.

Hittil har ett av flyene fått installert nye seter, og resten av flåten skal få det samme innen juni 2010.

Fjerner in-flight entertainment

Den gode nyheten blir kanskje litt dårligere siden AirAsia Xs nye økonomiklasseseter ikke vil ha personlig tv-skjerm i seteryggen. Det er droppet fordi det koster mye å ha et slikt system som viser dyre hollywoodfilmer, og fordi slike systemer gjør totalvekten til flyet tyngre. Flyselskapet vil heller erstatte skjermene i seteryggen med bærbare systemer som vil passasjerene kan leie, skriver Independent.co.uk.

Trenden går altså mot at flyselskapene satser på økonomiklasse til fordel for businessklasse og førsteklasse. Nylig skrev vi om at Qantas hiver ut sine førsteklasseseter på de nye A380-flyene, og erstatter dem med vanlig økonomiklasseseter.