<b>HVEM HAR ANSVARET?</b> Forsikringsselskapene og flyplassen oppfordrer deg til å hente bagasjen din raskest mulig, men det er fremdeles innenfor forsikringsvilkårene å la den stå på eller ved båndet i ankomsthallen mens du shopper. Foto: KRISTIN SØRDAL
HVEM HAR ANSVARET? Forsikringsselskapene og flyplassen oppfordrer deg til å hente bagasjen din raskest mulig, men det er fremdeles innenfor forsikringsvilkårene å la den stå på eller ved båndet i ankomsthallen mens du shopper. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Lar du bagasjen stå mens du shopper taxfree?

Det er ikke alt du får igjen på forsikringen, dersom kofferten skulle bli borte.

Publisert
Sist oppdatert

Det er billigere å handle taxfree på flyet enn i taxfreebutikken på flyplassen, men det er likevel mange som benytter seg av taxfreebutikken i ankomsthallen på Gardermoen. Du er ikke alene dersom du lar bagasjen seile sin egen sjø på bagasjebåndet mens du kjøper vin (selvsagt innenfor kvoten) og godterier.

Dersom du har vært ute og reist i sommer, har du kanskje hørt oppfordringene over høyttaleranlegget i ankomsthallen om at du må hente bagasjen din på bagasjebåndet.

Ifølge Gurli Høeg Ulverud, kommunikasjonssjef i Avinor, er det et kjent problem at bagasje blir stående lenge på båndet i påvente av at folk skal komme og hente det.

Gurli Høeg Ulverud, kommunikasjonssjef i Avinor. Foto: AVINOR
Gurli Høeg Ulverud, kommunikasjonssjef i Avinor. Foto: AVINOR Vis mer


- Ja, dette er et kjent problem. Noen ganger blir båndene så fulle at mer bagasje ikke får plass. Da kan matebåndet stoppe opp og vi må ta opprop om at passasjerer må hente bagasje sin, sier Ulverud til Dinside.

- Nå i sommer har nok hovedårsak til forsinket opphenting vært at passasjerer blir stående fast i passkontrollen, bagasjen blir levert lenge før passasjerene kommer ned. Da går bagasjen mange runder før passasjerene kommer ned kraftig forsinket på grunn av bemanningsproblemene som har vært hos grensekontrollen i sommer, forteller hun.

Det er egne flyplasshjelpere som har som arbeidsoppgave å holde det ryddig i hallen og å passe på bagasjebåndene.

- Når disse begynner å gå fulle, står de og setter bagasje på høykant slik at den rommer mindre plass på karusellen slik at annen bagasje kan slippe til. Spesielt i sommer har vi stort fokus på dette, forteller Ulverud.

Sjelden med tyverier

Ifølge Ulverud i Avinor, er det imidlertid ikke et stort problem med tyveri fra ankomsthallen.

- Oss bekjent er ikke dette noe problem her. At det har forekommet vet vi og at det kan skje igjen kan vi ikke garantere oss mot, men svært sjelden at vi hører om slikt, sier hun.

Det samme bekrefter også forsikringsbransjen.

- Når det gjelder tyveri fra ankomsthallen, er det praktisk talt aldri forekommende, hevder Sigmund Clementz, kommunikasjonsrådgiver i Europeiske reiseforsikring og If, til Dinside.

Sigmund Clementz, Europeiske reiseforsikring og If. Foto: IF SKADEFORSIKRING
Sigmund Clementz, Europeiske reiseforsikring og If. Foto: IF SKADEFORSIKRING Vis mer


- Det har hendt at folk tror bagasjen deres er stjålet, hvorpå de blir opprørte og melder straks ifra. Men så viser det seg etter moen dager at bagasjen bare har blitt ombyttet av stressede passasjerer som skal videre med et transitfly, og at kofferten da i stedet for å havne hos deg i Drammen har endt opp i Alta, sier Clementz.

Hvem har ansvaret?

Men er det greit å la bagasjen snurre rundt på bagasjebåndet i evigheter? Og hva sier forsikringsselskapet ditt om kofferten blir stjålet mens du shopper sprit og sjokolade?

- At du går i taxfree-en og titter på store poser med Bamsemums og gode priser på vin, spiller ingen rolle: Du er fortsatt på reise, så om det skulle forekomme tyveri fra ankomsthallen, vil det være dekket på forsikringen. Vi har ingen krav om at du må sitte på kofferten i ankomsthallen, forteller Clementz til Dinside.

Men han vil likevel oppfordre reisende til å følge med på bagasjen sin - også av andre grunner enn en eventuell risiko for tyverier.

- Vi vil selvfølgelig anbefale at man følger med, kanskje ved at en i reisefølget følger med på bagasjebåndet mens de andre er på taxfree. En annen praktisk grunn til det, er at bagasjebåndene blir fulle, får man bagasjen raskt av båndet, vil det lette bagasjehåndteringen for andre reisende og flyplassansatte, sier han.

Roy Vetaas, Tryg. Foto: TRYG
Roy Vetaas, Tryg. Foto: TRYG Vis mer


Også Roy Vetaas, skadebehandler hos Tryg, sier til Dinside at forsikringen dekker tyveri av ekspedert bagasje, også når det skulle skje fra bagasjebåndet.

- Forsikringen ser ikke på dette som manglende tilsyn. Normalt er det få personer som har tilgang til området der koffertene kommer ut etter en utenlandsreise. Derfor får det ingen forsikringsmessige konsekvenser om bagasjen skulle bli borte, forteller Vetaas.

- Det vil være en annen vurdering om man forlater kofferten sin i ankomsthallen, etter at man har passert tollen og kommet ut i «åpent område» på flyplassen. Der er tyverifaren større fordi det området er åpent for alle, ikke bare reisende med flybillett, sier Vetaas.

Men pass på: Dette får du uansett ikke dekket!

Det er noen ting du aldri bør pakke i innsjekket bagasje, fordi dette ikke dekkes av reiseforsikringen dersom det skulle skje et tyveri fra bagasjen.

- Det er et mye mer vanlig problem at verdisaker blir plukket ut av kofferten enn at hele kofferten går tapt, hevder Vetaas.

- Legger man verdisaker i kofferten vil man normalt ikke få disse erstattet om kofferten går tapt eller verdisakene blir plukket ut i løpet av flyreisen.

Han forteller til Dinside at reiseforsikringene har tatt inn regler i vilkårene for hvilke gjenstander som ikke skal sendes som ekspedert bagasje, i likhet med flyselskapene.

- Typisk tyveriutsatte gjenstander som for eksempel penger, mobiltelefon, kamera, smykker, pc, klokke, skal ikke legges i kofferten. Dette er gjenstander du skal ha med som håndbagasje under flyreisen, sier Vetaas,

Blir tingene dine stjålet fordi du har glemt dem et sted, er det ditt eget ansvar. Dette er ikke dekket i reiseforsikringen.

LES OGSÅ:

  • Dette krever reiseforsikringen for at du skal få erstatning
  • Derfor bør du ikke legge nøklene i kofferten
  • Ødelagte gjenstander i kofferten? Dette må flybagasjen tåle!
  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer