Foto: Sea Cloud/Escape Travel
Foto: Sea Cloud/Escape TravelVis mer

Langsom nytelse på vannet

Opplevelsesrik ferie uten stress.

Blir et vanlig cruise for voldsomt? Liker du mindre og roligere forhold? Da kan elvecruise være noe for deg.

La oss slå det fast en gang for alle. Elvecruise er ikke for den rastløse. Gjennomsnittsalderen på gjestene er ganske høy. Men liker du et roligere tempo, og synes det høres behagelig ut å kunne oppleve flere av Europas storbyer på én reise, uten å måtte pakke kofferten mer enn én gang, da er elvecruise tingen.

DinSide prøvde seg på et minielvecruise fra Wien til Budapest med båten Der Kleine Prinz, som trafikkerer strekningen Wien-Bucharest. Etter innsjekking på båten og en velkomstdrikk i baren, benytter vi dagen til å utforske den østerrikske hovedstaden.

Donau og Russland

Cruiseturer på Donau er blant de mest populære hos Escape Travel og Apollo, som er de største aktørene på elvecruise i Norge. De sender hver seg avgårde rundt 3.000 nordmenn på elvecruise hvert år.

- Det vi selger mest av er cruise i Russland. Deretter kommer Donau og Ukraina, sier Solbjørg Brandsgård i Escape Travel.

Også Apollo selger mest av cruiseturer i Russland. Da snakker vi om turer som går mellom St. Petersburg og Moskva.

- Det er en fin måte å få sett høydepunktene i Russland på. Alt er tilrettelagt, utflukter er inkludert i cruiset, og man har med seg norske reiseledere, sier Helen Begby, informasjonssjef i Apollo. Hun forteller at etter Russland er Donau og Rhinen blant de største elvecruisene hos Apollo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Begge selskaper har erfaring med at de som først reiser på et elvecruise, ofte bestiller dette igjen senere.

- Noen går omtrent gjennom hele elvecruiseprogrammet vårt, sier Begby.

Der Kleine Prinz er trestjerners, og seiler mellom Bucharest og Wien. Denne båten er svært populær. Foto: Quality Tours
Lugarene er enkle, men det er god plass. Foto: Stine Okkelmo
Utenfor det store vinduet seiler landskapet forbi. Fordelen med elvecruisebåter er at alle lugarer har vindu. Foto: Stine Okkelmo
Maten som serveres i restauranten på Der Kleine Prinz er av god kvalitet. Foto: Stine Okkelmo
Fra baren ombord Der Kleine Prinz. Foto: Quality Tours
Reiser man om sommeren, kan man slikke sol på dekk. Foto: Quality Tours
Donau er klassikeren for elvecruise. En rekke storslåtte byer passeres i løpet av et slikt cruise. Foto: Apollo
Rhinen er en annen klassiker. Her ser vi Marksburg. Foto: Escape Travel
På cruise i Russland mellom St. Petersburg og Moskva seiler du forbi kirkene på Kizhiøyene. Foto: Viking River Cruises
Russlandcruise er spekket av utflukter til viktige severdigheter, som her Kreml i Moskva. Foto: Apollo
Alle måltider inntas ombord på båtene når man er på elvecruise. Men du kan selvsagt spise i land, dersom du ønsker det. Foto: Escape Travel
Slik kan en deluxekabin ut på et 4*+ skip. Foto: Escape Travel
På cruise i Dourodalen er fokuset naturlig nok på vin. Dalen ligger på Unescos verdensarvliste. Foto: Escape Travel
Nilcruisebåtene har vanligvis svømmebasseng, for det kan bli ganske varmt i Egypt. Foto: Apollo
Nyt en drink på soldekket mens du seiler forbi bibelhistorien. Foto: ApolloTilbake på Der Kleine Prinz er det blitt kveld, og kapteinen kaster loss. En behagelig seiltur nedover Donau begynner. Gjestene samles i baren for å ta et glass vin eller en drink mens Donaus strømmer hjelper båten i retning Slovakia. Baren har forøvrig ganske hyggelige priser, men det er fordi drikkevarene for det meste er av øst-europeisk merke. Er du fisefin på vin, så holder du deg til øl eller drinker.

Jeg skal ikke skryte voldsomt av kabinen min. Den er litt stusselig i interiøret, men det er god plass både i selve kabinen og på badet, som forøvrig er pusset opp for sesongen 2010. Overraskende lydtett er kabinen også, selv om jeg lulles i søvn av en jevn motordur fra båten.

Donaucruise på Der Kleine Prinz er svært populært, forteller Brandsgård fra Escape Travel. Det er fordi man får ganske mye for pengene. Et 11 dager langt cruise mellom Buchuresti og Wien koster fra 17.000 kroner per person i dobbeltlugar. Da er flybilletter, alle måltider og utflukter inkludert. Det eneste som kommer utenom er drikkevarer, og som nevnt er prisene ombord ganske hyggelige.

Morgenen etter var vi kommet til Bratislava i Slovakia. Elvebåten la til rett utenfor den flotte gamlebyen. Det er litt av spenningen med elvecruise. Hva slags utsikt venter deg utenfor kabinvinduet når du våkner om morgenen?

Etter en kort guidet tur var det fritt frem å utforske byen på egenhånd. Jeg tar en varm sjokolade og et kakestykke på en av de klassiske kafeene ved det gamle bytorget, selv om alle måltider blir servert ombord på båten. Noe av opplevelsen i en by er å sette seg ned på et serveringssted og se på livet, synes jeg.

Denne gangen seiler båten avgårde på ettermiddagen. Det betyr at det går an å stå på dekk og skue langs de grønne breddene av Donau mens solen går ned. Jeg skulle ønske jeg hadde tatt med meg en bok om Donaus historie, for det hadde definitivt vært interessant lesestoff når jeg faktisk seiler nedover den kjente elven. Det må bli et av tipsene til deg som har lyst til å dra på elvecruise - ta med relevante historiebøker!


Hva kan du forvente av et elvecruise?

Elvecruise er en behagelig måte å reise på fordi du har med deg "hotellet" hele veien. Det er en opplevelsesferie for deg som liker at ferien er full av inntrykk, historie og kultur. Det finnes temacruise der du for eksempel lærer om vin (for eksempel på cruise inn i vakre Dorodalen i Portugal), kunst, blomster osv.

Samtidig er elvecruise en sosial måte å feriere på. I motsetning til vanlige cruisebåter der du deler skipet med tusenvis av andre passasjerer, er elvecruisebåter mye mindre. De har typisk plass til 100-150 personer.

- Båtene er såpass små at det blir veldig hyggelig ombord. En del reiser alene, fordi det er en såpass sosial reiseform, sier Begby i Apollo.

Veldig mange foreninger og grupper bestiller turer. De vil gjerne ha turene der det er med en norsk reiseguide, så disse cruisene går som regel først. Det samme gjelder tematurer, og turer med kjente reiseledere. Escape Travel har for eksempel turer med Jahn Otto Johansen og Torbjørn Færøvik. Disse er svært populære, så vil du bli med på disse cruisene, må du være kjapp med bestillingen.

Hovedvekten av passasjerer er fra 50 år og oppover. Siden reiseformen er såpass attraktiv for de litt eldre turistene, kan man regne med at elvecruise vil bli en større reiseform i fremtiden. Hvorfor? Fordi eldrebølgen kommer!

Standarden varierer fra tre til fem stjerner. Som nevnt er trestjernersbåten Der Kleine Prinz veldig populær. Den som vil reise på Donau i luksus kan velge River Cloud II, en femstjernersbåt. Her koster et syvdagerscruise fra Regensburg til Budapest fra 17.100 kroner per person. Da er utflukter, mat og drikke til måltidene inkludert.

- Elvecruise er ikke den billigste formen for cruise. Det koster fra cirka 1.000 kroner per døgn per person. Grunnen til det er at båtene er så små at driftskostnader per passasjer blir mye høyere enn på et vanlig cruiseskip som tar tusenvis av mennesker, sier Begby.

Utenfor Europa

Det finnes mer eksotiske cruise på Nilen, Yangtze eller Mekong for den som er mer eventyrlysten. Brandsgård fra Escape Travel forteller at på cruise i Asia er gjerne passasjerene noe yngre enn på cruise i Europa.

- På alle cruise utenfor Europa har vi femstjernersbåter. Vi er også svært opptatt av at maten skal være av best mulig kvalitet. Vi vil ikke risikere noe på slike eksotiske turer, sier hun.

Litt nærmere hjemme, men like eksotisk er et cruise på Nilen. Dette er jo en klassiker som turister har elsket i lange tider. Bare tenk på Agatha Christies krimbok Death on the Nile. Reiser du på Nilcruise med Apollo kan du kombinere elvecruiset med en solferie.

- Våre elvecruise til Egypt er de billigste vi har, for der fly gjestene ned med charterfly. Det koster rundt 8.500 kroner per person for et ukescruise. Da er mat inkludert, men utflukter og drikke kommer i tillegg, sier Begby, som selv har vært på cruise på Nilen.

- Det er utrolig å bare sitte på dekk og se bibelhistorien seile forbi. Det er nesten så du følte at du ser Moses i sivet, ler hun.

Tips før du velger elvecruise

  • Vær forberedt på et rolig tempo - ta med gode bøker du kan kose deg med under seilingen.
  • Vær klar over at båtene har begrenset med fellesarealer. Det er oftest bare én restaurant å spise i, og én bar.
  • Velg en båt som nylig er renovert for best reiseopplevelse. Men ikke forvent minimalisme. Det er fortsatt fargede gulvtepper som gjelder på de fleste båtene.
  • Ta med solkrem og solbriller - på soldekket har du mulighet til å slikke solstråler hvis været er bra.
  • Du vil ha utbytte av å lese om elven du skal seile på før du reiser, eller under turen. Elvene er og har vært viktige fartsårer opp igjennom historien, og byene du besøker vil ha nær tilknytning til elven som renner forbi.
  • Les deg opp om byene du skal besøke før båten legger til kai. Da får du mer ut av timene. Men ikke forvent at du får sett byene skikkelig. Se på det som en smakebit, så kan du vurdere om det er en by du vil reise tilbake til senere for å oppleve mer av.

DinSide reiste på elvecruise i regi av Escape Travel.