Landets beste gjestehavner

BÅTLIV: Godt med sol, en hjelpende hånd og finfine badeforhold er viktig når man går i land. Her er Norges beste båthavner.>> Gode gjestehavner

Landets beste gjestehavner

 1. Gode gjestehavner


Norge er velsignet med 1.030 gjeste- og uthavner. Nå kårer Båtmagasinets blad Norske Gjestehavner Norges beste gjestehavn. I teten ligger Husnes Båthavn i Kvinnherad, Marina Hemnesberget i Nordland og Hardbakke Hamn i Sogn og Fjordane.

- En havn skal først og fremst være solfylt, sier Hans Due, sjefredaktør i Båtmagasinet, til DinSide. - Men det skal også være muligheter til å få hjelp til reparasjoner og fylle bensin. Hvilken som er den beste? Det er vanskelig å si, for her er hundrevis.

Se lista over de beste båthavner her.

En lun havn i sommer.

Foto: Fragallo Foto: Fragallo
En lun havn i sommer.

Foto: Fragallo Foto: Fragallo Vis mer


På Husnes Gjestehavn skjønner de godt at de ligger øverst så langt i kåringen.

- Det er fordi folk synes vi er bra, skryter formann Peder Hauge. - Vi tilbyr all den service som er nødvendig og har fire havnevakter som tar i mot gjestene, loser dem på rett på plass og gir den servicen de fortjener.

- Men fint vær, har dere det?

- Me har det også, sier Hauge. - Men vi befinner oss på Vestlandet, ved munningen til Hardangerfjorden, så hittil i sommer har vi både hatt godt og dårlig vær.

Husnes Gjestehavn har ved siden av den angivelige utmerkede servicen også fasiliteter som gratis sykkel- og tralleutlån og flott beliggenhet i forhold til forretninger og bevertning.

Blått flagg for miljøbevisste

Natur- eller
gjestehavn?

Hva foretrekker du? (Avsluttet)
En lun naturhavn langt fra folk(68%) 177
Gjestehavn med alle fasiliteter(32%) 82
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Blue Flag-ordningen krever at en rekke kvalitetskrav skal være oppfylt for at en marina eller en strand skal bli beæret med et blått flagg. I Norge finnes det fire gjestehavner med Blue Flag-sertifisering: Grimstad Gjestehavn, Lillesand Gjestehavn, Risør Gjestehavn og Stavern Gjestehavn. Alle disse norske Blue Flag-havnene har fasiliteter for funksjonshemmede og ligger i naturskjønne omgivelser.

Blue Flag-historien startet i Frankrike 1985. Da ble de beste stranddistriktene utmerket med et et blått flagg som dokumenterer at vannkvalitet og strandfasilitene oppfylte særkilte krav. I 1987 ble Blue Flag-kvalitetetsstempelet lansert av EU. Det året kunne 244 strender og 208 marinaer ta i bruk kvalitetsmerket. I 2005 har hele 2.472 strender og 635 marinaer i 25 land kvalitetsmerket. Vern og miljøkunnskap er en viktig del av Blue Flags kvalitetskriterier for marinaer:

 • Det skal informeres om sårbare områder i marinaenes områder, og det skal kunne gis opplæring i natur- og miljøvern, likeledes skal det informeres om Blue Flag-ordningen og om mulighetene for at båteierne selv kan kvalifisere seg til å bruke ordningen.
 • Det skal føres en aktiv miljøpolitikk som tar for seg vann, avfall, helse, energibruk og sikkerhet. Det skal være fasiliteter til å gjennomføre miljø- og verneplaner.
 • Bygninger og tilhørende fasiliteter skal vedlikeholdes og ikke belaste miljøet verken visuelt eller fysisk.
 • Marinaen skal være brannsikret.
 • Marinaen skal være tilgjengelig også for personer med funksjonshemninger.
 • Vannet skal være rent.
 • >>> Moro for deg, til skade for miljøet
  >>> Siste sjans for å se

  For barna

  Magasinet Seilas har spurt barna om hvilke steder de liker seg best. Konklusjonen er klar: steder med muligheter for litt aktiviteter er de som er aller best.

 • Oscarsborg Gjestehavn: Her er det mulig å utforske forsvarverkene og bade på stranda rett ved havna.
 • Bolærne: Fint leketerreng, spennende historie og mye folk.
 • Jomfruland: Flotte badeforhold
 • Seilforeningene i Arendal og Kragerø
 • >> Gode gjestehavner

  REISE I NORGE:

  60 i Norge

  Landets beste gjestehavner


  FRISTELSER: Beversafari eller ubåtmiddag? Se vår store guide over alternative opplevelser i hele Norge.

  Les mer

  Norge i barnehøyde

   Foto: Dave Bates
  Foto: Dave Bates Vis mer


  GUIDE: Bade, leke, oppleve. Her er ferie- og utfluktstipsene for deg med barn.

  Les mer

  6 x 5 forrykende Oslo-opplevelser

   Foto: Inga Holst
  Foto: Inga Holst Vis mer


  GUIDE: Himmelske forretninger, de kuleste konsertene og beste sted for utepils. Her er totalguiden til sommerens mest frydefulle Oslo-opplevelser.

  Les mer