Laksefiske for 100.000

Laksefisket nærmer seg, men selv om noen bruker mye MÅ ikke du bruke 100.000 kroner dagen for å dra storfisken.

Går det an å fiske laks i norske elver uten å gjøre seg av med gård og grunn? Skal vi tro Norges jeger- og fiskeforbund (NJFF) er svaret ja.

- Det er ikke bare mulig, det er heller ikke så vanskelig å oppdrive gode vald hvor man kan fiske for en rimelig penge, forteller informasjonsdirektør i NJFF, Espen Farsund.

Kaksefiske

Selv om du ikke trenger å gjøre deg til raka fant for å fiske laks i elver i Norge, er det flust av steder du kan velge mellom hvis du har lyst til å spytte i litt ekstra kroner for å fange fisken som smaker en flue bedre enn den kompisen tar 50 meter lenger ned i elven.

Rekord for fiskerett i Altaelva ble satt på en auksjon i Oslo i fjor, og kjøperen betalte 200.000 kroner for to dagers fiske, med alle rettigheter til hele elven. Hvem som betalte dette er ukjent, men det dreier seg om en privatperson.

Hans Aksel Dyrendal er fylkessekretær i NJFF avdeling Sør-Trøndelag, og har full kontroll over de fleste lakseelvene i landet.

- Det er ofte vanskelig å få eksakte priser på hva folk har betalt, men vi vet om mange steder hvor prisene ligger godt og vel opp i mot 100.000-kronersklassen for et vald i en uke.

Felles for de dyreste valdene er at du leier en totalpakke, og ikke bare plassen. Det vil si at du får med roer, kokk, guide, hytte osv. Det er også forskjellig hvor mange stenger du har rett på når du kjøper et vald.

- Ofte er det sånn at du kjøper rettigheter på for eksempel seks stenger når du betaler dyrt for et sted å fiske, forteller Dyrendal.

Datoen for fisketuren påvirker også om det koster mye eller lite.

Noen av stedene der du må regne med å betale svært dyrt for å fiske er:

Laksefiske for 100.000


 • Målselvfossen
  Her fisker Bjørn Rune Gjelsten, men hva han betaler for plassen sin er en godt skjult hemmelighet.
 • Altaelva
  Ukene som er holdt tilgode for laksesyndikatene er meget dyre, og her må du regne med å betale 100.000 kroner per stang, hvis du i det hele tatt får plass.
 • Fiskumfoss i Namsen
  Ryktes å komme opp i mot 300.000 kroner uka for en full pakke.
 • Moum/Heggum fiskevald
 • Gaulfossen
  Svært dyrt i starten av sesongen.
 • Her er det veldig ofte firmaer som tar med forretningspartnere på turer, men det er også en del privatpersoner som bruker de dyreste områdene. I Altaelva er det omtrent halvparten privatkunder og halvparten firmaer, ifølge daglig leder for Alta laksefiskeri, Ivar Leinan.

  Selv om mange steder er dyre, og det kan virke som om det bare er rikfolk som har råd til å dra ut i elvene og fiske laks, er ikke NJFF enig i det.

  - Jeg vil påpeke at laksefiske ikke er er ensbetydende med kaksefiske, sier Espen Farsund.

  Ved siden av de dyre

  Du trenger ikke bekymre deg hvis du synes disse prisene er skyhøye og latterlige å betale for å fiske. Mulighetene for å få billige fiskesteder er svært gode, og du trenger heller ikke bli avspist med dårlige steder eller dårlige tider.

  Det eneste problemet du kan støte på er å rett å slett få plass.

  - I Altaelva er det ikke lett å få plass, men kommer du som østlending og skulle få plass, må du betale 2.000 kroner døgnet, og da får du tildelt en strekning på rundt halvannen kilometer, forteller Ivar Leinan, daglig leder for Alta laksefiskeri.

  Hadde du vært lokal finnmarking kunne du gledet deg over en avgift på 50 kroner for å fiske fra 1. juni til 24. juni for de samme plassene. Dette er en fordel lokalbefolkningen er blitt tildelt.

  - Du finner gode fiskestrekk i Gaula for under tusenlappen for sesongkortet. Spesielt Singsås og Haltdalområdet. Det er også meget bra fiske til lav pris i øvre delen av Gaula og i Orkla, forteller Helge Aksel Dyrendal i NJFF.

  To tider for fiske

  Dyrendal forteller at det selvsagt er forskjell i når man fisker i de forskjellige månedene. Den største forskjellen er størrelsen og antallet fisk.

  - Det heter seg gjerne sånn at fisken er størst i juni og flest i juli. Det er heller ikke nødvendigvis den største fisken som er mest artig å dra inn ettersom denne ofte ikke gir like mye kamp, forteller Dyrendal.

  - Selv starter jeg sesongen som jeg har gjort de 15 siste årene i Namsen. Det er ikke det dyreste, men heller ikke det billigste, forteller Dyrendal.