Storbritannia vil registrere alle ut- og innreisende til landet og lagre informasjonen i ti år. Foto: Colourbox
Storbritannia vil registrere alle ut- og innreisende til landet og lagre informasjonen i ti år. Foto: ColourboxVis mer

Lager register over alle reisende

Storbritannia vil registrere alle som reiser inn og ut av landet.

Big Brother-databasen, som britiske medier kaller den, bygges nå opp og vil inneholde detaljer om millioner av reiser inn og ut av Storbritannia. Informasjonen skal beholdes i ti år, skriver Travelmail.co.uk.

Alle personer som reiser ut eller inn i landet enten med fly, båt eller tog, vil registreres i databasen. Det samme vil informasjon om betalinger, telefonnumre, navn på de man reiser med og informasjon om bagasjen man har med seg. Til sammen vil databasen registrere rundt 250 millioner inn- og utreiser i året.

Registreringen foregår slik at straks en person kjøper en fly-, ferge- eller togbillett til eller fra Storbritannia, vil informasjonen om personen bli sendt avgårde for registrering i databasen.

Skal hindre terrorisme

Databasen er et ledd i E-Borders-prosjektet, som innføres for å avsløre terrorisme, ulovlig innvandring og organisert kriminalitet. Prosjektet er delvis i gang, men i løpet av året er målet at detaljert informasjon om alle reisende skal registreres i databasen.

Foreløpig har ikke hverken Norwegian eller SAS blitt bedt om å sende informasjon om sine passasjerer til britiske myndigheter.

- Vårt høyteknologiske elektroniske grensesystem gir oss muligheten til å telle alle passasjerer inn og ut av Storbritannia, og til å sile ut dem som ikke er villig til å spille etter våre regler, sa immigrasjonsminister Phil Woolas, ifølge Travelmail.co.uk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sa at E-Borders-systemet allerede har ført til 2.700 arrestasjoner, deriblant mordere, voldtektsmenn og voldsutøvere.

Blir et overvåkingssamfunn

Protestene mot systemet er flere. Mange mener dette er enda et skritt i retning av et overvåkingssamfunn. Særlig synes mange det er ille at informasjonen skal lagres i ti år. Politikerne svarer at dette er til alles beste, da det handler om landets og innbyggernes sikkerhet.

Storbritannia er slett ikke først ute med å innføre et slikt system. Både USA, Canada, Australia og Spania har lignende allerede. USA strammet inn på sine innreiseregler ved nyttår - nå må alle som skal reise til USA sende en elektronisk søknad før du reiser. Les mer om det her.

EU er imot

EU er skeptisk til innsamlig og lagring av informasjon på denne måten, og ønsker å begrense muligheten for dette, og legge begrensninger på hvem som får innsyn i denne type informasjon.

Les mer om Storbritannias E-Borders-system her.