Lærmenn og sveitsere

Nesten uunnværlig på tur: Et universalverktøy av typen lommekniv eller belteverktøy med et vell av nyttige duppeditter.

 Foto: Karoline
Foto: Karoline Vis mer
Nyttig på reisen - universalverktøy
Nyttig på reisen - universalverktøy Vis mer

Du har sikkert vært borti de mer eller mindre umulige situasjonene på tur. Skibindingen som løsner - midt inne på vidda. Hengelåsen til kofferten som du ikke får åpnet fordi du har mistet nøklene. Den deilige flaske med vin som står sørgelig uåpnet på hotellrommet fordi du ikke har opptrekker. Fristende bakverk som du må spise helt fordi du mangler kniv… Alt dette fordi du er på tur, langt unna verktøykassen hjemme. Heldigvis finnes det råd.

Til belter og lommer

Universalverktøy i miniformat er løsningen for deg som er på tur. De koster en del penger, men nytteverdien er også høy tør vi påstå. Dessuten er det vel strengt tatt ikke nødvendig å gå for de merkeriktige, og aller dyreste utgavene. Den amerikanske Leatherman finnes i utallige varianter, med alt fra åtte-ti verktøy helt opp i rundt 25. Likeledes finnes utallige "kopier" av dette nyttige verktøyet, gjerne til litt triveligere priser. Alle verktøy av denne typen har knipetang, de fleste har også kniv, skrujern i forskjellige varianter og boksåpner. Noen utgaver har saks og korkåpner.

Ikke like høy status kanskje, men lommekniven er fortsatt et meget godt alternativ til den amerikanske verktøyvarianten. Den sveitsiske armékniven får du også i utallige versjoner med masser av verktøy. De enkleste utgavene har kniv, fil, saks, pinsett og gjerne skrutrekker. Mer avanserte utgaver øker antall kniver, og de plusser på med blant annet skrujern, minisag og boksåpnere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hundrelapper

Det er billigere å satse på lommekniv enn på universalverktøy. Prisene spenner fra ca 250 til 650 kroner for lommekniver. Universalverktøy av merkene Leatherman og Gerber koster fra omkring 360 til 1.100 kroner i de utgavene vi har funnet.

Den avbildede versjonen er en Leatherman av typen Sideclip som kan festes i beltet. Den koster 549 kroner hos Clas Ohlson, og inneholder knipetang med avbiter, fire skrujern, kniv, boks/korkåpner og en liten "tommestokk" opp til 20 centimeter/åtte tommer. Sammenfoldet er den ti centimeter lang og ca. 2,5 centimeter bred. Verktøyet har 25 års garanti og er utført i rustfritt stål.

Universalverktøy får du blant annet kjøpt i velassorterte jernvarehandler, sportsbutikker og reiseutstyrsforretninger.

Din favoritt?

DinSide Reise presenterer i denne serien noen av de hjelpemidlene vi synes skal være med i bagasjen. Flere nyttige saker finner du omtalt i artiklene til høyre. Har du en favoritt som er uunnværlig på reisen? Skriv inn og fortell oss om det på e-post - reiseinfo@dinside.no

Ut på tur?

Sjekk om ruteflyet går som det skal i her. I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.