Lærer på verdens beste hotellskole

- Her er det 43-44 grader, lett bris og tørr luft – så det føles ikke så varmt, sier Lars Eltvik på telefonen fra Dubai.I Oslo regner det katter og bikkjer ...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Lars Eltvik (34) jobber som foreleser ved The Emirates Academy of Hospitality Management (i bakgrunnen).
Lars Eltvik (34) jobber som foreleser ved The Emirates Academy of Hospitality Management (i bakgrunnen). Vis mer
Skolen med hotellene Burj Al Arab og Jumeirah Beach Hotel i bakgrunnen.
Foto: Lars Eltvik/The Emirates Academy
Skolen med hotellene Burj Al Arab og Jumeirah Beach Hotel i bakgrunnen.
Foto: Lars Eltvik/The Emirates Academy Vis mer

Ålesunderen Lars Eltvik (34), hans kone og deres to barn på tre og ett år, har bodd i Dubai siden 17. mai i 2001. Familien stortrives, og planlegger i alle fall fire-seks år til i den arabiske emiraten.

Nyoppstartet skole

Eltvik jobber som foreleser ved en nyoppstartet hotellhøyskole i Dubai. Skolen, The Emirates Academy of Hospitality Management, ligger under hotellkjeden Jumeirah International - som eies av Dubais kronprins, Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum. Det berømte og verdens eneste 7-stjerners hotell, Burj Al Arab, er et av hotellene i hotellkjeden Jumeirah International.

Skolen, som tilbyr Bachelor grader både i Internasjonal Hotelledelse og Reiseliv, åpnet i oktober i fjor, og tar sikte på å bli en av de fem beste hotellskolene i verden. Kommende semester begynner fem norske studenter ved skolen, som er støtteberettiget i Statens Lånekasse.

Spennende jobb

Eltvik har en mangfoldig bakgrunn og mange utenlandsopphold bak seg. Hotellfag ved Høgskolen i Stavanger og Mastergrad i England, førte ham til Chile, hvor han var i fire år. Deretter gikk turen til Lahti i Finland, hvor han også arbeidet som foreleser – før han fikk tilbud om denne jobben i Dubai, gjennom en kontakt fra tiden i Chile. Jobben synes han er svært spennende.

- Profesjonelt er det utfordrende å være med på å bygge opp en ny skole. Også samarbeidet med Ecole hôtelière de Lausanne er et kvalitetsstempel og betyr mye i første rekke for studentene ved The Emirates Academy, men også med sikte på nye jobber i fremtiden, sier Eltvik.

Internasjonalt

Fra skolen har de utsikt til blant annet Burj Al Arab og Jumeirah Beach Hotel - begge i hotellkjeden til Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum. Hotellkjeden er veldig internasjonal med 5 hoteller i Dubai og 2 i London.

- Det er over 5.000 ansatte i firmaet, av 72 forskjellige nasjonaliteter, forteller Eltvik.

Det bor cirka 250 nordmenn i Dubai – sammen med rundt 30.000 andre europeere. Familien trives veldig godt i Dubai.

- Det er veldig internasjonalt og spennende miljø her. Klimaet er selvsagt veldig bra, og profesjonelt er det utfordrende for meg her. Det er også skattefritt å bo og jobbe i Dubai, og vi blir tatt godt vare på av arbeidsgiveren, og har gode muligheter til kvalitets-fritid. Kona kan være hjemme med barna, og det er veldig greit; de er bare ett og tre år gamle, forteller Eltvik.

Noe savn blir det imidlertid også plass til.

- Vi savner selvsagt kontakt med familie og venner, men nå etter at vi flyttet hit, er det veldig mange som kommer på besøk. Vi har regnet ut at vi har et belegg på 65 prosent hjemme – vi har to-tre uker med besøk, og så er det en uke hvor vi er alene, og så er det på’n igjen, forteller hotellfagmannen.

Lengre dager, høyere lønn

Når man blir hentet inn som ekspert fra utlandet, som de fleste europeere som jobber i Dubai er, får man høyere lønn enn i hjemlandet. Arbeidsdagene er imidlertid både lengre og flere enn i Norge; Eltvik forteller at de har fem og seks dagers arbeidsuker annenhver uke, og arbeidsdagen er ti timer.
Størstedelen av befolkningen er fremmedarbeidere; kun cirka 15 prosent av befolkningen er fra Emiratene.

- De fleste arbeidere er fra India og Filippinene. De tjener også bedre her enn de ville gjort i hjemlandet. Og så sørger arbeidsgiver for bolig, hjemreise, mat og transport til og fra jobben, forteller Eltvik.

De fleste europeere i Dubai har imidlertid en høy levestandard. Kostnadsnivået på vanlige forbruksvarer som kjøpes på supermarkedet er ifølge Eltvik noe lavere enn hjemme – selv om noen av varene blir dyrere ettersom det meste importeres fra utlandet.

- Husleie er for eksempel dyrt etter norske forhold, men det varierer mye fra bydel til bydel. Et romslig rekkehus med en liten hage kan fort koste 250.000 kroner i husleie per år, og det er vanskelig å finne noe med høy standard under 150.000 kroner. Men som oftest er dette en del av kontrakten med arbeidsgiver at de dekker bolig og utgifter som har med bolig å gjøre, forteller Eltvik.

Gull er også billigere i Dubai enn her hjemme – selv om det neppe vil komme inn under kategorien forbruksvarer hos de fleste. Har du planer om å besmykke deg i Dubai, må du for all del huske å prute.

- Det er mulig å prute til en virkelig god pris på de fleste varene. Pruting er helt vanlig, til og med i enkelte klesbutikker og spesielt på markedene – da forventes det at man pruter. Oftest klarer man å redusere prisen med 15-20% og av og til betraktelig mer, forteller Eltvik.

Lav kriminalitet

Kriminaliteten er lav i Dubai, og Eltvik forteller at han føler seg tryggere på gaten der, enn mange steder i Oslo.

- Det er veldig strenge straffer, og heller ikke kulturelt akseptert med kriminalitet. Hvis det noe kriminalitet her, må det være at mange kjører vanvittig fort i trafikken, forteller Eltvik.

En som heller ikke er kjent som en snile, er Dubais kronprins, Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum. Er det en mann man treffer ofte?

- Det er ikke en mann man treffer på gata, for å si det sånn. Man kan se ham av og til, men han er en veldig høyhet, og nyter en enorm respekt. Når han kommer, stopper verden opp litt, forteller Eltvik.

Hvis noen er interesserte i å vite mer om The Emirates Academy of Hospitality Management må de gjerne skrive til Lars Eltvik: lars.eltvik@emiratesacademy.edu

Hotellfag i Norge

I Norge kan du ta utdannelse i hotell- og restaurantfag ved høyskolene i Stavanger og Finnmark (Alta). Stavanger har en 3-årig utdannelse innen hotelledelse, og Finnmark har en like lang utdannelse innen hotelladministrasjon. Begge fører til en bachelor-grad.

Jobb i utlandet?

Vi har tidligere skrevet om mennesker som har mange forskjellige spennende jobber som har tatt dem ut i verden – for eksempel disse:

 • Diplomat

 • Kokk

 • Reiseleder

 • Frivillighetsarbeider

 • Hotelleier
 • 21 mennesker i 21 reisejobber. Se oversikten her.
 • Ut på tur?

  Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

 • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
 • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
 • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.
 • Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.