Lær å forsvare deg - på ordentlig

Reis til landene der kampsportene kommer fra - og lær deg selvforsvar slik det skal gjøres.

I lys av de mange voldtektssakene som har rystet Oslo den siste tiden, har interessen for å lære selvforsvar økt. I Bergen, for eksempel, har enkelte selvforsvarskurs sprengt kapasiteten, og rett og slett måttet avvise folk som har lyst til å melde seg på.

>> Her er oversikten over ti populære kampsporter, og hvor i verden du best kan lære deg dem.

Hvilken kampsport passer deg?

Lær å forsvare deg - på ordentlig

 1. Selvforsvar verden rundt

Hvilket selvforsvarskurs passer best for deg? Bare i Norge finnes det titalls kampstiler å velge mellom, og det er ikke alle klubbene som vektlegger selvforsvar like mye. Likevel synes generalsekretær i Norges Kampsportforbund, Trond Søvik, det er vanskelig å si hvilken kampsport som best egnet til å lære seg selvforsvar raskt.

- Det å sette en idrett opp mot en annen er vanskelig. Men på generelt grunnlag vet jeg at jujutsu er mye brukt til dette formål, forklarer Søvik.

Han sier det er viktigere å finne ut hvilken trener som er best, enn hvilken kamsport som er "best".

- Noen trenere vektlegger selvforsvar, andre vektlegger konkurranse eller gammel tradisjonell trening, sier han.

Han oppfordrer folk som har lyst til å lære seg selvforsvar å ringe til en kampsportklubb og høre om klubben og trenerne vektlegger selvforsvarsperspektivet.

 • TEST DEG SELV: Hva vet du om kampsport?

  Lær selvforsvar på reisen

  Kanskje du ønsker noe mer og dypere enn et raskt og generelt kampsportkurs i Norge. Hvis du for eksempel er i Japan, hvorfor ikke stikke innom en karateskole? Da får du et unikt innblikk i japansk kultur, samtidig som du får en forsmak på hvordan karate egentlig er. Har du drevet med kampsporten før, vil du helt sikkert komme hjem med en spisskompetanse og ikke minst inspirasjon som andre i klubben din bare kan drømme om.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

  Her er ti utvalgte kampsporter fra forskjellige steder i verden, med lenker til hvordan du kan trene disse i de landende de ble utviklet:

   Foto: Jyn Meyer
  Foto: Jyn Meyer Vis mer

  >> Kung Fu
  >> Karate

  >> Taekwondo
  >> Aikido
  >> Judo
  >> Jujutsu
  >> Krav Maga
  >> Capoeira
  >> Boksing
  >> Kickboxing

  TIPS en venn om denne artikkelen