La vie en rose i Frankrike

Solen skinner på den rødrutede duken, vinkaraffelen på kafebordet er i krystall og Edith Piaf synger i bakgrunnen. Hvor blir det av mannen med alpelue og baguette under armen? Hurra, der kommer han òg. Frankrike er landet du nyter deilige dråper i glasset. Vi har plukket ut noen av dem i denne oversikten.

La vie en rose i Frankrike


I Frankrike, et av verdens mestproduserende vinland, bugner det over av leskende vindistrikter der du kan nyte alt fra chablis til champagne. Alsace, Armagnac, Beaujolais, Bergerac, Bordeaux, Burgund, Champagne, Cognac & Pineau des Charentes, Korsika, Jura, Languedoc, Provence, Roussilon, Savoie, Sud-Ouest, Loire Valley eller Rhône.

I tillegg til vinen er Frankrike også kjent for blant annet anisbrennevinet pastis, konjakk, absint, armagnac og calvados. Et land man gjerne slukker tørsten og fyrer opp festen i, med andre ord. Her er en liten oversikt du kan ta med deg når det braker løs.

Bobler i glasset - Champagne

En utmerket måte å starte er med champagne, som gjør mange av oss sprudlende glade. Boblene i glasset, rosenrøde jordbær i munnen og poppelyden av korken som spretter i taket. Napoleon sa om champagne at det er ”en drikk man fortjener i seier og trenger i nederlag,” og James Bond drakk aldri annet enn favorittchampagnen Bollinger og Dom Pérignon. Vinhusene man kan besøke i det franske distriktet Champagne, bare nitti minutter fra Paris, bruker kun druetypene Pinot Meunier, Pinot Noir og Chardonnay, og er de eneste som har lov til å kalle sin musserende vin for champagne. Gjør som oppfinneren av champagnen, munken Dom Pérignon, og opplev stjernene i glasset i denne sjarmerende regionen i denne artikkelen.

Ekstern lenke:
Champagne

Chablis lages av Chardonnay-druen.
Chablis lages av Chardonnay-druen. Vis mer


Chablis - verdens flotteste hvitvin?

Ingen vei utenom. Få vintyper gir samme sommerassosiasjoner som Chablis, med kombinasjonen av sitrus, frisk frukt og havbris. Chablis lages av Chardonnay-druen dyrket på fossil sjøbunn i Chablis-distriktet i den nordligste enklaven i Burgund i Nord-Frankrike og smaker av sjø og friske epler. Kvalitetsstigen i Chablis er som følger: Petit Chablis, Chablis, Premier Cru og Grand Cru. Vinen er svært fleksibel og egner seg til en rekke matretter. Til tross for sommerstempelet kan den også nytes hele året.

God hvitvin får du blant annet også fra Alsace-regionen, som ligger i det nord-østlige hjørnet av Frankrike. Dette pittoreske vindistriktet er kjent for sine små landsbyer med sjarmerende bindingsverkhus, som hentet rett ut av et eventyr av brødrene Grimm. Alsace produserer hovedsakelig hvitvin laget på druene Riesling og Gewürztraminer, og vinhuset Domaine Weinbach er et av de mest kjente.

Domaine Weinbach

La vie en rose i Frankrike


Fyrig og rødt

Skal du drikke rødvin i Frankrike er blant annet burgunderen Beaujolais et must, fra Midt-Frankrike ved sammenløpet Rhône-Saône. Vinen er frisk, fruktaktig og forfriskende og egner seg ypperlig på terrassen i sommervarmen. Beaujolais lages på druen gamay, blir høstet for hånd og skal ikke presses som vanlig vin.

Vi må heller ikke glemme de røde Bordeaux-vinene som fremstilles rundt elvene Garonne og Dordogne i fylket Gironde, og gjerne inndeles i viner fra Médoc og Graves, eller vin fra distriktene Rhône, Loire, Burgund og Languedoc-Roussillon.

Eksterne lenker:
Beaujolais

Et utvalg av fransk spiritus

Konjakk, armagnac, calvados og pastis. Aperitiffer, avec til kaffen eller oppstivere på kalas, og alle sammen franske.

 • Pastis:
 • Fransk anisbrennevin som blandes med vann og får et melkelignende utseende. Drikkes som aperitiff. To kjente merker er Ricard, som har en litt støvete og medisinskapaktig duft og byr på søt anis, lakris og annen krydder, eller Pernod, som har en intens duft av lakris, anis, krydder, lime og sitron.

 • Calvados:
 • Fransk eplebrennevin fra området rundt Pays d'Auge i Normandie.

 • Armagnac:
 • Fransk druebrennevin og brandy fra Armagnac-distriktet fra Gascogne i det sydvestlige Frankrike, mellom Bordeaux og Pyreneene. Armagnac fremstilles på samme måte som konjakk, men har et tyngre og kraftigere preg.

 • Konjakk:
 • Druebrennevin av druer fra bestemte vinstokker innenfor Cognac-distriktet i departementene Charente og Charente-Maritime. Lagringen skjer på eikefat, og tiden er alt fra 2 til 40—50 år. Finere kvaliteter betegnes som V.O. (Very Old), V.V.O. (Very Very Old), V.S.O.P. (Very Superior Old Pale).

  På det franske turistkontorets nettsider kan du ellers klikke deg videre til mer informasjon om de fleste vindistriktene og annen drikke. Klikk her for å komme til frankrikeguiden på nett.

  Her kan du også prøvesmake fransk vin og champagne.

  Les mer om vin og drikke i disse artiklene:

  Italia
  Spania
  Portugal
  Tilbake til innledningen