La staten betale Syden-turen

Sjekk om du kan få gratis behandling i utlandet og hvor du finner de beste forholdene.

Mange nordmenn lider av kroniske sykdommer som kan behandles bedre i utlandet. Begrunnelsen er som oftest sol, varme og behandlingsforhold. Hvert år sendes cirka 3.000 pasienter på kortere eller lengre utenlandsopphold betalt av staten. De utgjør cirka halvparten av alle som søker statsstøtte til behandlingsreiser.

Behandlingsreisene blir administrert gjennom avdelingen for behandlingsreiser ved Rikshospitalet. Seksjonssjef Åse Lindrupsen kan fortelle at ikke alle pasienter har nytte av behandling i utlandet.

- Pasientene søker gjennom legene sine, før søknaden deres blir tatt opp til videre vurderinger her ved avdelingen for behandlingsreiser. Det er ikke alle som egner seg til behandling i varmere strøk på grunn av andre diagnoser de kan ha. Av de som søker kan vi tilby rundt halvparten plass, sier Lindrupsen.

Dessuten er det mange med mildere diagnoser som uansett ikke vil få støtte, men som likevel kan ha stor glede av en tur utenlands. Mange som har nytte av utenlandsopphold, er derfor nødt til å betale det selv.


Vi spurte noen eksperter innen de forskjellige feltene om hvor stort utbytte pasienter kan ha av helsereiser, og om hvor de eventuellt burte reise på egenhånd.

Njål Idsø er leder i Norsk Revmatikerforbund.
- Effekten av å få behandling i utlandet er stor for mange som lider av revmatisme. Du trenger kronisk behandling når du lider av en kronisk lidelse. Hvis du får utført denne behandlingen i utlandet, oppnår du en positiv klimaeffekt i tilegg til selve behandlingen. Noe som gjør den mer effektiv enn den er i det nordiske klimaet. Pasienter har også en viss senvirkning av behandlingen når de kommer hjem til Norge, forteller Idsø.

Artikkelen fortsetter under annonsen


På spørsmålet om det er andre aktuelle land og steder bortsett fra de tradisjonelle destinasjonene staten sender pasienter til, nevner han land som Brasil og områder rundt Dødehavet.

- Vi vet lite om behandlingsprosedyrene her, men klimaet er meget godt egnet, sier Idsø.

Folk med allergi og luftveissykdommer nyter også godt av varme og saltvann, men skal være litt mer kritiske til hvor de reiser.

- Det avhenger mye av hvilke type allergier og luftveissykdommer du har, kan Karin Lødrup Carlsen forklare. Hun er seksjonsoverlege ved barneklinikken på Ullevål sykehus.

La staten betale Syden-turen


- Ofte er det mye midd der det er godt og varmt, noe som kan være problemer for visse allergier. Det samme gjelder gresspollen og mugg. For barn med asma og lungeproblemer er det viktig at det ikke er for høy luftfuktighet samtidig som det er varmt og tørt. Særlig på vinterstid ser vi en forverring i symtomene hos disse pasientene. Når de da reiser til utlandet, opplever mange av dem en forbedring etter bare noen få dager, sier Carlsen.

Det er spådd en tøff vår for de med bjørkepollenallergi her hjemme. Carlsen mener det kan være en idé å reise sørover.

- Jeg oppfordrer ikke folk til å rømme landet, men det kan hjelpe mye for de som er sterkt plaget og bekymrer seg. Du må bare huske å forsikre deg om at det ikke er andre pollenproblemer som kan ramme deg dit du reiser, sier Carlsen.

Ifølge Carlsen kan en velgjørende reise gå til hvilke som helst land bare forholdene for din diagnose er de rette. Det er også mange som lider av allergi og luftveisproblemer som reiser på eget initiativ på grunn av sykdommen sin.

Det samme gjelder de med hudsykdommer. Hudlegekontoret i Moss kan fortelle at det ikke har så mye å si for de med hudsykdommer, med vekt på psoriasis, hvor de reiser, så lenge det er rikelig med sol der.

Alternativer

Så hvordan planlegger du reisen din hvis du faller utenfor den statlige støtteordningen for helsereiser? DinSide Reise gir deg noen gode råd i forhold til planleggingen.

Mye sol og varme
Når staten har valgt sine behandlingssteder, er et av kriteriene at det ikke skal være kaldere enn 15 grader på dagen i gjennomsnitt i løpet av et år.

La staten betale Syden-turen


For å sjekke hvor du finner sol og varme til hvilke tider, kan lenkene under være praktiske:

Det Norske Meteorologiske Institutt: Her finner du oppdateringer på været i Europa og utsikter for tiden fremover.

Meteorologisk Institutt annbefaler også sidene til World Meteorological Organization, hvor du finner statistikk på vær, luftfuktighet og solforhold fra de fleste land.

Den amerikanske nettsiden weather.com gir gjennomsnittstemperaturer i hele verden, samtidig som den kan gi pollenvarsel for hele USA.

Rent vann
Rent havvann er et viktig element for mange med kroniske lidelser. På nettsidene til Blue Flag Programmefinner du mer om vannkvaliteten i de fleste sydlige strøk i Europa.

Reisetips og priser
Foruten norske charteroperatører, finnes det mange gode søkesider for billige flyreiser.

Vår favoritt er orbville.no. Denne søkemotoren dekker de fleste lavprisselskaper samt større flyselskaper.

En annen gode søkeside for pakketurer og flyreiser er widerøe.no.