Kykladene og Kreta

Dette er øyene alle forbinder med Hellas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kreta

Kveldsbad på Kreta. Foto: Chris Folde
Kveldsbad på Kreta. Foto: Chris Folde Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Øya er størst og har det meste. Her finner du oldtidsminner fra blant annet den minoiske kulturen som hadde sin storhetstid fra 3.000 til 1.450 f.Kr. Fotturisten kan nyte spektakulær natur i Europas lengste ravine, Samaria-kløften. Kreta kan by på flere typer reisemål, fra hektiske partybyer med tettpakkede strender, til rolige landsbyer og folketomme badeviker. Trafikkulturen er beryktet, men skal du se deg om, er likevel bil å anbefale.

Santorini er uten sidestykker den mest fotograferte av de greske øyene. Hovedstaden Fira klamrer seg til sidene av det gamle vulkankrateret som øya nå består av. Et gigantisk utbrudd i 1450 f.Kr. førte til halvmånefasongen som øya har i dag. Ikke stedet for de beste badestrender, men solnedgangen i Oia glemmer du neppe.

Naxos er Kykladenes største øy og et paradis for badeglade i alle aldre. Dessuten er det mye å se her, fra spektakulære tinder, gamle venetianske vakttårn, vinmarker og frodige hager. Få også med deg det gamle marmorbruddet i Apollon, der en eldgammel, uferdig marmorfigur har ligget forlatt siden 600 f.Kr.

Ios er møtestedet for ungdom fra hele kloden, og er kjent for sitt natteliv. Dessuten kan du her bade fra noen av de fineste strendene i Kykladene. Dette er imidlertid ikke øya du velger deg, om du søker fred og nattero.

Naxos og Apollontempelet sett fra sjøsiden. Foto: Arild Hansen
Naxos og Apollontempelet sett fra sjøsiden. Foto: Arild Hansen Vis mer

Syros er en steinete øy som også er Kykladenes komersielle og administrative senter. Øya lever ikke av turisme, og vil av mange regnes som mer gresk enn selveste Aten. Den tradisjonelle sjarmen tiltrekker stadig flere besøkende. Byen Ermoupoli er øygruppens største, og var Hellas' ledende havneby på 1800-tallet.

Paros er øya de fleste øyhoppere har vært innom på tur rundt i Kykladene. Hit går stort sett alle ferger innom, noe som sikrer øya et ungt klientell. Sterk vind i juli og august frister brettseilerne. Ta også en tur til sommerfugldalen (Petaloudes) i peroden mai til august for å beundre de tusenvis av svermere som fyller luften. Selv om øya får mange tilreisende, er det nok av plasser å finne for seg selv om man begir seg ut i buss, på moped eller sykkel eller i båt.

Fra stranden Manganari på Ios. Foto: Morten Eidsnes
Fra stranden Manganari på Ios. Foto: Morten Eidsnes Vis mer

Antiparos hang tidligere sammen med Paros med en gangbro. Nå går en liten ferge mellom øyene. En avslappende avstikker fra hektiske Paros. Her kan du også beundre stalaktitter og stalagmitter (dryppsteiner) i Antiparos hule, som ble oppdaget allerede under Alexander den store.

Mykonos er en av den greske øyverdenens mest populære øyer, og stedet der jetsetterne møtes. Ikke på grunn av naturen, men på grunn av heftig natteliv og fine strender som dessverre er ganske overbefolkede i høysesongen. Mykonos by er akkurat slik du tenker deg at en gresk by skal se ut. Et sammensurium av byggeklossehus i hvitt, kun atskilt av trange smug. I sør-øst finner du øyas berømte nudiststrender og treffsted for homser i Super Paradise-bukten.

  • Videre til neste øygruppe
  • Tilbake til innledningen

    Lyst til å diskutere?

    Besøk vårt debattforum!