Stadig flere foreldre lar besteforeldrene passe barna i høstferien mens de selv jobber. Foto: Colourbox.com
Stadig flere foreldre lar besteforeldrene passe barna i høstferien mens de selv jobber. Foto: Colourbox.comVis mer

Kvitter seg med barna i høstferien

Flere foreldre benytter anledningen til å ha barnefri.

– Vi opplever oftere besteforeldre som drar på tur alene med barnebarn enn tidligere, sier administrerende direktør i DFDS Seaways Norge, Vivian Sivertsen, i en pressemelding.

1 av 3 med hjemmeboende barn sier at barna skal tilbringe tid sammen med sine besteforeldre i høstferien, mens 1 av 5 sier at barna skal tilbringe tid helt alene med sine besteforeldre, viser en undersøkelse gjort av Respons Analyse i september i år.

– Tallene stemmer godt overens med de erfaringene vi har gjort oss de senere årene. Høstferien kommer gjerne litt ubeleilig på foreldrene som prioriterer å bruke ferieukene sine om sommeren og i høytidene, tror Sivertsen i DFDS Seaways.

Les også: Hit reiser vi i høstferien

En økende trend

Nesten halvparten av foreldre i aldersgruppen 35-44 år svarer at barnebarna skal være med besteforeldrene i høstferien. 1 av 4 svarer derimot at barna skal tilbringe tid helt alene med dem.

Jo mer foreldre tjener, desto flere er det som lar barna være helt alene med besteforeldrene, viser undersøkelsen.

– Høstferien er vel den tiden vi ser flest besteforeldre på tur alene med barnebarn, og trenden er økende. Det handler nok mye om at det i større og større grad er forventet og akseptert av samfunnet at besteforeldre stepper inn som barnevakter, samt at det sikkert også føles betydningsfullt for dem å få alenetid med barnebarna, sier Sivertsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hit reiser Østlendingene

Uke 40 og 41 er det duket for høstferie i Norge, og mange benytter anledningen til å reiser sydover til sol og varme.

I den forbindelse har Ving sett nærmere på hvor vi nordmenn reiser i høstferien. Reisemålet varierer faktisk fra storby til storby.

– Bergensere reiser til Rhodos, folk fra Stavanger vil til Kreta, mens Oslofolk reiser med trønderne til Tyrkia, skriver Ving på sin nettside.