Kvinner er mest usikre på det å kjøre i utlandet. Foto: Colourbox.com
Kvinner er mest usikre på det å kjøre i utlandet. Foto: Colourbox.comVis mer

Kvinner redde for å kjøre i utlandet

Seks av ti vil helst ikke sette seg bak rattet i et fremmed land.

Er du en av dem som gladelig setter deg bak rattet i en uvant leiebil i et fremmed land? Eller synes du at det er skummelt å skulle forholde deg til annen type veiskilting og ikke minst kjørekultur?

Trafikkreglene du ikke visste om

En fersk undersøkelse fra Storbritannia viser at dersom du svarer ja på det siste, er du høyst sannsynlig en kvinne. Da 2.000 britiske bilister ble spurt om dette, svarte 62 prosent av kvinnene at de helst ikke kjører bil i utlandet. Bare 35 prosent av mennene svarte det samme, skriver Telegraph.co.uk.

Men alle svarte at de følte seg mer usikre på å kjøre i utlandet. De største bekymringene var over å misforstå veiskilt (32 prosent svarte ja på dette), og å kjøre langs ukjente veier i mørket (39 prosent svarte ja på dette).

Favorittferieland har Europas farligste veier

For briter er selvsagt en stor utfordring at de fleste andre lande har høyrekjøring, mens de selv kjører på venstre side av veien. Hva tenker du som nordmann om å skulle kjøre på "feil" side av veien? Grei skuring?

Unngår kjøring i utlandet

Hva tenker du om å kjøre bil i utlandet (og da snakker vi ikke om Sverige og Danmark)? (Avsluttet)
Ikke noe problem(48%)
Helt greit, men er mer usikker enn hjemme(28%)
Jeg kjører hvis jeg må, men unngår det helst(14%)
Jeg kjører aldri bil i utlandet(6%)
Jeg kjører bare hvis det er krise(4%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Totalt sett av de 2.000 som ble spurt, svarte åttte prosent, altså nesten én av ti, at de ikke ville kjøre i utlandet fordi de synes det var for skummelt. 13 prosent svarte at de ville kjøre hvis de måtte, men at de helst unngikk det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Leier ut bilvrak til turistene

Jo eldre sjåfør, jo større var sjansen for at de svarte at de var bekymret for kjøring i utlandet. 54 prosent av de spurte over 55 år svarte at de bekymret seg for dette, mens 40 prosent av sjåfører mellom 18 pg 24 år sa det samme.

Dette gjør leiebilen dyrere

Dette er utfordringene

Det er forskjeller både på trafikkregler, veiskilting og kjørekultur som skaper utfordringer når man kjører i utlandet. Her er noen typiske eksempler:

  • I Norge er vi vant til at det er lange påkjøringsfelt på motorvei. Slik er det ikke nødvendigvis andre steder. I Spania er det for eksempel svært begrensede påkjøringsfelt. Ikke så gøy når du kjører en liten fjert av en leiebil og må prøve å komme deg opp i 80 km/t på bare 20 meter ...
  • I mange land regnes fildeling kun som en indikasjon på hvor man skal ligge i veien. Bilistene skifter og siksaker mellom filer som ingenting. Det kan være en utfordring.
  • I mange land er det gjengs oppfatning at bilfører har retten. Fotgjengere må skvette over når de har sjansen. Du kan dermed oppleve irriterte bilister om du gjør som i Norge og stopper ved fotgjengerfelt for å slippe folk over.

Les også: Så høy er promillegrensen i Europa