Kvalmt hyggelige amerikanere

Amerikanere er stolte av landet sitt. Foto: Christopher Bruno
Amerikanere er stolte av landet sitt. Foto: Christopher Bruno Vis mer


Newyorkere, eller amerikanere generelt, regnes som veldig vennlige og høflige. Nesten litt i overkant, vil kanskje noen si. Det er mye som er "awesome", "terrific" og "wonderful" for amerikanerne. Det kan ofte skurre litt i norske ører. Vi er ikke vant til å si at alt mulig er "fantastisk", "vidunderlig" eller "fabelaktig". Hvis du vinner fire millioner i Lotto, da kan du kanskje klinke til med disse uttrykkene uten å virke falsk.

Bortsett fra å være i overmåte kvitreglade, og slenge om seg med "How are you today?" og "Is everything OK?" så man nesten blir litt irritert, er amerikanere for mange i overmåte patriotiske og stolte av sitt fedreland. Rick Steves er amerikanernes orakel når det gjelder reiser til Europa. Her fant vi blant annet at et dansk B&B har blitt boikottet av amerikanske turister, da hotelleieren ikke ville støtte det amerikanske folkets krig mot terror. Her er teksten oversatt fra www.ricksteves.com. Ganske morsom lesing, faktisk:

Amerikanere boikotter dansk B&B etter "rude awakening"

Mange amerikanske reisende (og selv noen av mine lesere) blir fortsatt overrasket over at europeere er imot den amerikanske utenrikspolitikken. Og mange blir fornærmet av hotelleiere som forteller hva de mener. Generelt sett er våre europeiske venner OK om du bare unngår det betente temaet. Men, som denne epostkorrespondansen viser, hvis du ber en europeer om å be for USA, får du ikke mye støtte. Les denne korrespondansen, og bli advart.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rick

-------

Kjære Rick,

Vi planlegger en tur til Europa og trenger et rom i København for et par netter. Jeg sendte en mail til et B&B du anbefaler, og dette er svaret jeg fikk. Jeg tenkte det kunne være interessant å vite hvordan andre i verden oppfatter oss for tiden. Vi svarte med å avslå tilbudet. Vi vil ikke havne i en stor diskusjon når vi er på ferie.

Pray for our troops and country

Trudi og John

---------

Kjære Trudi og John,

Jeg har et dobbeltrom ledig de to nettene dere spør etter, med ankomst 27. august. Prisen er 500 danske kroner per natt. Gi beskjed dersom dere vil booke det, og si fra når dere vil ankomme. Dette er viktig siden resepsjonen vår ikke er åpen hele døgnet. Når dere har kommet hit, får dere egne nøkler og kan komme og gå som dere vil.

Vennlig hilsen,

Morten Frederiksen

P.S.: Jeg beklager, men den siste oppfordringen om å "be for deres tropper og fedreland" kan jeg ikke oppfylle, da jeg er sterkt imot USAs krigsforbrytelser i Irak, og hater deres onde, fascistiske og falske president. Og fordi Gud lar slike ting skje, uten å ramme George Bush og hans kriminelle gjeng med et lynnedslag, tror jeg ikke på ham, heller. Så deres siste oppfordring er helt umulig for meg. Jeg kan bare ikke gjøre det. Beklager.