Kvalmende korrekt

Nordmenn blir stadig mer bereiste og blaserte. Det er ikke lenger nok å ta en årlig tur til Costa del Sol. Ferien skal speile livsstil, holdninger og fortelle hvem du er. Og du vil selvfølgelig være kulturelt- og historisk interessert, engasjert og ikke minst eventyrlysten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
HELLAS: Idylisk og politisk korrekt.
Foto: Roald Bergstrøm Foto: Roald Bergstrøm
HELLAS: Idylisk og politisk korrekt.
Foto: Roald Bergstrøm Foto: Roald Bergstrøm Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Hva skal til for at en reise er politisk korrekt? Vi tok en spørrerunde i redaksjonslokalene om hvilke steder som besitter de kvaliteter vi helst vil speile. Vi vil at ferielandet vi reiser til skal besitte demokrati, kultur, eventyr, det hele riktig smaksatt med nøytralt politisk korrekt krydder.

 1. Øyhopping i Hellas
  Passe kulturelt, passe utfordrende og passe eksotisk, og uten den minste politiske kontrovers. Øyhopping er noe av det sikreste du kan foreta deg for å ivareta ditt politisk korrekte image. Den typiske Hellas-farer er også kvinne i førtiåra med sans for Kristin Halvorsen. En liten malurt i begeret er at kronprinsen og hans hustru har foretatt samme type ferie denne sommeren, men de hadde tross alt egen båt og valgte ikke de mer sosialt korrekte fergereisene.

  De beste lofferutene i Hellas
 2. Afghanistan
  Afghanistan er bare så off the beaten track. Tidlig på syttitallet kjøpte hippier på vei til India sin pot, kalotter, lapiz-ringer, stammesmykker, bjeller og broderte kaftaner i Afganistan. Det herjede landet har fått vært i fred for turister de to siste tiårene, men nå har det britisk reiseselskapet Live Travel satt Afghanistan på destinasjonskartet. Og det er ikke snakk om chartertur.

  - Turen vil mer være en ekspedisjon enn en ferie, sier Live Travels Phil Haynes til britiske Guardian.

  Verdens farligste reisemål

 3. Irland
  Forhenværende undertrykket og rikt på rebelske forfattere, og med en dramatisk historie – Irland er svært politisk korrekt. Skjønt enkelte vil aldri sette sine røde strømpelest ned på irsk jord all den tid de hevder at den katolske kirkens sterke tilstedeværelse gjør landet til en reaksjonær og kvinnefiendtlig republikk.
 4. En irsk rundreise

  PRAHA: Europas skjønne juvel.
  PRAHA: Europas skjønne juvel. Vis mer

 5. Praha
  Tsjekkia og Praha er ennå ikke er helt på høyde med Vest-Europa hva levestandard angår. Til gjengjeld er Europas juvel full av høykulturelle skatter. En slik stat er selvfølgelig velsignet med en dikterpresident, Vaclàc Havel. Praha, og kanskje et fotokurs på en av de mange fotoskolene er et must på den kultiverte reisendes CV.

  Praha for 200 kroner dagen.

 6. Guatemala
  Det har vært relativt fredelig i det mellomamerikanske landet etter at myndighetene og geriljaen inngikk fredsavtale i 1996. Borgerkrig hadde da herjet fjell-landet Guatemala i 36 år. Det tidligere hovedsetet for mayakulturen trekker eventyrere som mer enn gjerne vil lage maiskaker og veve folkedrakter slik indianerne gjør det. De mange Casas de lenguas - språkhusene - trekker folk som er klare for å lære spansk, det nye motespråket som slår knockout på såvel tysk som fransk blant dagens unge.
 7. Hellig og herlig feiring i Antigua, Guatemala

  VIETNAM: Kvinne i den tradisjonelle silkedrakten ao dai.
Foto: Stian Mong
  VIETNAM: Kvinne i den tradisjonelle silkedrakten ao dai.
  Foto: Stian Mong Vis mer

 8. Vietnam
  Forhenværende undertrykt, fjernt, relativt ubesudlet, og med sine mange etniske minoriteter og konglomerat av asiatiske religioner. Denne miksturen gjør Vietnam til et uovertruffent land å ha på reiserullebladet. Backpackerne har allerede inntatt landet. Skal du rekke å si at du tilhører gruppen som reiste dit først, bør du derfor skynde deg med å komme avgårde.

  Med fokus på Vietnam

 9. Mali
  Timbuktu og Djenneé lukter eventyr på lang vei. At det fattige landet har en fortid som afrikansk stormakt, har et sammensatt folk bestående av tuareger, bambarer og dogoner, og en musikktradisjon som inspirerer langt utover landets grenser, gir mange pluss i karakterboken. Det eneste som er litt synd er at prinsgemal Behn har skrevet derfra: Det betyr at noen har vært der før deg.
 10. Italia
  Rødvin, parmesan, pesto, renessansebyer, kunst og latinsk hjertelig. Italia er en højdare for middelklassfolk som vil ha noe mer ut av ferien enn sydensol og latinodisko. Forfatterforeningen har selvfølgelig etablert eget hus i Roma for norske kunstnere som søker arbeidsro.

  Fem perler i Toscana

 11. Chiapas, Mexico
  Opprørske maya-etterkommere gjorde opprør i 1994, og mange politiske aktivister fra hele verden støttet opp om zapatistenes rop for oppmerksomhet. Skal du til Mexico skygger du Cancun ved Karibia eller Tijuana ved dem amerikanske grensen, og setter kursen for det sørlige Mexico og Chiapas.

  Vil og vakkert i Sør-Mexico. DinSide Reise besøker Chiapas.

  LONGYEARBYEN: Mer korrekt enn Goa eller Mallorca.
Foto: Kristin Sørdal
  LONGYEARBYEN: Mer korrekt enn Goa eller Mallorca.
  Foto: Kristin Sørdal Vis mer

 12. Svalbard
  Norsk turistnæring fremstiller Norge som ekte. Og alt som er ekte er per definisjon politisk korrekt. Følgelig er den norsk bastionen på 78° nord et høyst politisk korrekt reisemål. Her bedriver man barske vinteraktiviteter som scootersafari og isbjørnsafari, aktiviteter som er langt mer ekte enn slaraffenliv med teite paraplydrinker og miljøfiendtlig shopping.

  Turister på 78° nord

 • Verdens mest ukorrekte destinasjoner
  - Thailand, Sverige og Cuba.
 • Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!