Kun for røykere

EKSKLUSIVT: Til nå har røykerne blitt kastet ut. Nå er det ikke-røykerne som ikke kommer inn. Røykeklubbene tupper til røykeloven.>>> Her kan du røyke

Elegant og hyggelig på Marshall McGearty Tobacco Artisans cigarette lounge i Chicago.

Foto: Tim Boyle/Getty Images/All Over Press Foto: Tim Boyle/Getty Images/All Over Press Vis mer

Kun for røykere

  1. Her kan du røyke


Fra og med januar i år ble det å tenne en røyk på en spansk bar mission impossible. De spanske myndighetene har nå nedlagt forbud mot røyking på offentlig sted, det være seg restauranter, barer og på arbeidsplasser. I tillegg blir all tobakksreklame forbudt, røykere ilegges bøter på 30 euro for å bryte loven og utsalgssteder som selger sigaretter til mindreårige risikerer mulkt på inntil 600.000 euro. Fra før har Italia, Irland og Norge tilsvarende røykeforbud. I Portugal, Frankrike og USA har også sørget for røykerne utestenges fra en rekke offentlige steder. Men som et heftig tilsvar kommer nå de eksklusive røykeklubbene opp.

Spesielt for røykere

I Chicago, samme uke som ytterligere innstramminger i røykelovgivningen ble iverksatt, slo tobakksprodusenten R.J. Reynolds opp dørene til den lukkede klubben for røykere, Marshall McGeartty Tobacco Lounge. På klubbens hyller finnes tobakksblader på glass og på menyen er det velklingende navn som The Empress, The Earl og Oriental Rose. Og beskrivelsene følger yttereligere opp: tobakken på menyen har omtaler som minner om vinskribentes anmeldelser. Tobakksproduktene beskrives som smaksfull, lett og myk og rik og dyp.

- Dette handler om å tilby utvalgte sigarettmerker på samme måte som det i andre spesialforretninger for produkter som sjokolade, øl, vin og kaker, sier Brian Stebbins, en av R.J. Reynolds markedssjefer til Internationa Herald Tribune. - Vi ønsker at folk skal begynne å tenke på tobakk på samme måte som de tenker på alkohol, som en ting de nyter.

Antirøykerne er naturligvis i harnisk over nyetableringen.

- Vi sjekker nå ut om denne etableringen er en omgåelse av røykeloven, sier Ed Smith, en av lobbyistene for Chicagos røykelov.

Men i røykeloungen er det ingen som later til å la seg affisere av antirøykerne. Lokalavisa Chicago Sun-Times melder om godt besøk, selv av folk som har sluttet å røyke, til tross for at de spesialtilvirkede sigaretteskene er 2 dollar (cirka 13 kroner) dyrere enn de regulære merkene.

Ifølge World Health Organization er tobakksrøyking skyld i 13.500 dødsfall hver dag.

>>> Her kan du røyke