Sjelden har vel bananer sett så apetittvekkende ut.<br />
FAKSIMILE: Stiansens kulinariske koffert/Dinamo forlag
Sjelden har vel bananer sett så apetittvekkende ut.
FAKSIMILE: Stiansens kulinariske koffert/Dinamo forlagVis mer

Kulinarisk mykporno

Jomfruelig olje, erigerte kyllinger og perfekt lys - alt lekkert presentert på glosset papir. Hvor sexy kan mat egentlig bli?

En brøkdel av kritikken av pornografi går på at det som fremstilles er passive objekter blott til lyst for brukeren. Bent og Annette Stiansens sprellferske bok, Stiansens kulinarisk koffert, og maten som presenteres i den, er et objekt blott til vill lyst.

Akk, sukk, og humre, humre

Helstekt Stange-kylling spekket med trøffel og servert med savoykål og gåseleversaus, varm sjokoladekake med flytende kjerne, hvit sjokoladesaus og lime, kaninterrin med grønn pepper og pistasjnøtter. Det hele supplert med hvor du finner maten, hva som trengs til å lage den, og ikke minst hvordan du gjør det. Fotograf Kai Nordrum sørger for at øyet både blir stort og vått med delikate bilder. Ai, ai, hvilken vidunderlig orgie av farger, smak og visuelle utskeielser.

Chef Bent Stiansen og hans fru Annette fra den Guide-Rouge-bestjernede restauranten Statholdergaarden i Oslo, forteller om maten og opplevelsene sine fra reiser i Italia, Frankrike (Provence og Lyon), Thailand, Vietnam og hjemlige Danmark. Innledningsvis i boken skriver ekteparet:

”For oss har rammen rundt måltidet blitt den beste inngangsbillett til fremmede kulturer.”

Bent Stiansen var medlem av kokkelandslaget i seks år. I 1993 vant han gull i Bucuse d\'Or.
Foto: Inga Holst
Bent Stiansen var medlem av kokkelandslaget i seks år. I 1993 vant han gull i Bucuse d\'Or.
Foto: Inga Holst Vis mer

Restaurantmenneskene besitter kunnskaper om mat- og vinkultur, og gir et innblikk i hele prosessen fra innhøsting til den fortæres. Et lite innblikk i det gode liv i de respektive land får du med på kjøpet. Den store dybden er ikke målet med boken. Hør bare:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vietnameserne bærer merkelig nok ikke nag, i dette landet er man temmelig pragmatisk anlagt; å henge seg opp i fortiden betraktes som bortkastet energi.

Men vi tilgir mens vi kokkelerer over fantastiske – men samtidige relativt jordnære oppskrifter – og drømmer om thailandsk papaya og fransk trøffel. Og boken lar vi ligge fremme så alle kan fråtse i lekkeriene som ekteparet Stiansen har gravd frem.

Om Bent og Annette Stiansen

Bent og Annette Stiansen er begge født i 1963, han i Arendal og hun i Danmark. Bent Stiansen gikk i kokkelære på Hotel Continental, og reiste siden til Lyon for å lære finere fransk kokekunst. I 1982 treffer han Annette i Årdal, og hun har siden arbeidet som servitør og hovmester på de steder Bent Stiansen har arbeidet. I 1994 startet de opp gourmetrestauranten Statholdergaarden i Oslo som er beæret med en stjerne i Guide Rouge.

Bokfakta

Tittel: Stiansens kulinariske koffert
Forfatter: Bent og Annette Stiansen i samarbeid med Arild Molstad.
Forlag: Dinamo forlag
Utgitt: 2002
Pris: 479 kroner
303 sider, illustrert

Mer om reiselitteratur

DinSide Reise skriver jevnlig om fersk reiselitteratur fra både inn- og utland:

Ut på tur?

Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

  • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
  • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
  • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.
  • Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.