I mange land er regionen avgjørende for hva som serveres til julefesten.
I mange land er regionen avgjørende for hva som serveres til julefesten.Vis mer

Kulinarisk julereise

Champagne og Foie Gras, østers og kastanjer. Dette er ingrediensene på et av julebordene vi har besøkt.

Ribbe, surkål og medisterpølser, pinnekjøtt og kålrabistappe, pepperkaker og rødgrøt; Nært, godt og absolutt jul. Men hva med kandiserte poteter, foie gras og spagetti?

Skandinavia – kandiserte poteter, surstrømning og mumma

I Danmark er det fleskestek, eller ribbe, som gjelder på julaften. Til steken spises karamelliserte poteter – poteter stekt i smeltet sukker - surkål og brun saus, og her drikkes juleøl og snaps til. Resten av julen mesker danskene seg med rullepølser, grisesylte, leverpostei med sjampinjong og bacon, glasert skinke, brunkaker, vaniljekranser, marsipangriser og nougat.

Søta bror er glad i søtt. Svenskene setter sin marsipanlimpa og sine julkyssar, altså henholdsvis marsipan og en slags voksengodis laget av sjokolade, rosiner, fløte og rom. Julmumma er muligens alibi for å rydde barskapet; Den søte juledrikken er en blanding av madeira, lyst øl, guiness og brus, skjønt det finnes mange varianter, og også de med sterksprit. Det svenske julebordet er omfangsrikt og består av blant annet flere typer sild og laks, ål, sylter, skinker, innkokte griselabber og selvfølgelig også kjøttbullar og Janssons fristelse.

Amerikansk jul

Den som søker på amerikansk julemat på nettet, vil finne at julematen først og fremst er sammensatt. Mattradisjonene speiler den smeltedigelen USA er. Likevel forbinder man den amerikanske julematen med kalkun eller røkt skinke. Denne serveres med søtpoteter eller potetstappe, salat med bønner, saus og brød. Eplepai med vanilieis serveres til dessert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eggnog er et must; En juledrikk med milkshakelignende konsistens. Drikken er laget av egg, melk, muskat, honning eller sukker. Voksne får spritet eggnogen sin med Bourbon eller rom, barna får den bar.

Fransk finesse

And og anderetter står høyt i kurs hos franskmenn. Foie Gras – gåseleverpostei eller østers spises til forrett. Hovedrettene består ofte av and eller anderetter. Til dessert spises sjokoladekake, Bruche De Noel.

- Men mattradisjonene varierer noe etter hvor du bor, sier La Petite Provences chef, Jean Philipe Guiarde til DinSide Reise.

La Petite Provences chef forteller videre at til østersen drikker franskmenn til tørr hvit vin og til hovedretten en Bordeaux.

- Hvilken type vin du drikker bestemmes av hvor du befinner deg, sier Guiarde. Vi drikker Cognac til kaffen og ellers mye champagne.

-Kanskje vi burde dra til Frankrike å feire jul?

- Ja, vår julemat er veldig god, bekrefter kokken på engelsk med utpreget fransk aksent.

Britisk snadder

Man kan kanskje ikke beskylde britene for å være blant dem som leder an mot de gastronomske tinder. Likevel gleder nok både barn og unge seg til den julekalkunen og alle puddingene som serveres julaften eller første juledag. Til kalkunen spises stekt pudding, saus og grønnsaker. Til dessert: Julepudding med kirsebær, rosiner og sennep. Det serveres også kake; Julepudding med istopping.

Charles Dickens har gjort sitt for å sprite opp den britiske julematen, og har gitt den et skjær av magi i novellen En julefortelling:

”Men se! En sky av damp! Puddingen var ute av pannen. Det duftet vaskedag! Det var kledet. Det duftet som en restaurant og et konditori ved siden av hverandre, med et vaskeri ved siden av det igjen! Det var puddingen.”

Italiensk jul: Spagetti og pannetone

- Mattradisjonene i Italia varierer fra region til region, sier Donatella Bardellotto ved den italienske restauranten Spezzo Cocina Italiana på Frogner i Oslo.

- Men i Veneto hvor jeg kommer fra, spiser vi på julaften spagetti med ansjos eller ovnsstekt fisk til forrett. Hovedretten består av høne eller kalvestek med grønnsaker. Til dessert spiser vi kake, pannetone.

Pannetone er en julekake med frukt. Flere delikatesseforretninger tar inn denne italienske spesialiteten.

Bardellotto forteller at i Italia, som i Spania, feires trettende dag jul. Barna får godterier, kaker og presanger. En vanlig julekake er Pinsa, en kjekslignende godbit med fennikel, rosiner og pinjekjerner.

- I Veneto hvor jeg vokste opp, fikk de barna som ikke hadde vært snille et stykke kull, altså godteri som lignet et kullstykke, ler Bardellotto.

Spansk jul med et hundretalls marsipansorter

- På julaften spiser vi for det meste lammestek med poteter og grønnsaker. Men julemattradisjonene varierer etter hvor du befinner deg i Spania. Kalkun, kylling og svinestek er også vanlig, forteller restaurantsjefen ved den spanske restauranten La Sangria, Fernando Pérez til DinSide.

Mange spiser også en spesiell fisk, vesugo, til jul. Godteriet er søtt:

- Vi har minst et hundretalls varianter av marsipan, sier La Sangrias restaurantsjef.

Det lages marsipan av fin- og grovmalte mandler, med og uten eggeplommer, eller med frukt eller sjokolade. Ved siden av dette spiser spanjolene kandisert frukt.

-På julaften samler vi oss og spiser middag sammen. Deretter går vi ut å fester til neste dag, forklarer Pérez videre. Trettende dag jul er den dagen barna gleder seg mest til. Da kommer hellige tre konger med gaver. Barna setter skoene sine i vinduet og presangene blir lagt i dem. Likevel dreier Spania seg etter hvert mer mot den europeiske skikken å gi julepresanger på julaften.

Indisk og intenst

Indere flest, med unntak av de kristne blant dem, feirer ikke jul. Imidlertid er juledagen som fridag å regne. I år faller avslutningen av Ramadan den 26. desember. Ramadan, følger månesyklusene og faller på forskjellige tider år for år. Dette feires hos muslimene, indere som arabere. Inderne griller marinerte kyllinger og lam i tandooriovner.

- Vi griller alt som godt er, forteller kokkene ved den indiske restauranten Agra på Aker Brygge i Oslo.

Det spises fargesterkt julegodis, rasmalaia og gulabjamun. Innvandrerbutikkenes godtehyller kan godt konkurrere med nyttårsrakettene hva fargeprakt angår, og det anbefales å ta en titt innom for å beundre det eksotiske snopet. Les mer om ramadan og kalenderen den følger på dette nettstedet.

Ut på tur

Klar for et avbrekk? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.