Krydderøy med superstrender

Bli med til et krydderduftende afrikansk paradis - Zanzibar.Av: Cathrine Johansen

Tidevannsforskjellen er stor, og båtene må tåle strandligge.
Foto: Øien, Murstad, Johansen Foto: Øien, Murstad, Johansen
Tidevannsforskjellen er stor, og båtene må tåle strandligge.
Foto: Øien, Murstad, Johansen Foto: Øien, Murstad, Johansen Vis mer

Du kan reise til krydderøya Zanzibar med Star Tour fra denne høsten. Men det er også fullt mulig å besøke det krystallklare vannet og de kritthvite strendene på egenhånd. Kombiner for eksempel øyturen med spennende safariopplevelser i Tanzania. Vi tar oss over til øya med båt fra Dar es Salaam.

Billigst, raskest, best? Valgest kval

En taxi med tre turister får ikke kjøre ubemerket forbi båtselskapenes selgere som står i området utenfor salgsbodene ved Sokoine Drive. Vi blir mottatt av omkring ti menn som vil overgå hverandre i pristilbud, service og rask avgangstid. Vi forkaster selskapet som lover oss plass på båten som går om to minutter og velger heller SeaBus "fast ferries", en hurtigbåt med katamaranskrog som tar to timer og koster oss 20 amerikanske dollar. Det er etter at vi har forhandlet oss frem til en rabatt på fem dollar. Men vi innrømmer gjerne at pruting ikke er vår sterkeste side…

En perle i Afrika

Zanzibar er ikke bare et eksotisk ferieparadis med lange hvite strender og mange muligheter for dykkere og snorklere. Zanzibar er også en liten "perle" i Afrika med sine multinasjonale innbyggere og lange tradisjoner i omsetning og produksjon av krydder. Øya er også av historisk interesse som et senter for slavehandel under portugisisk kontroll fra 1503. Den bør derfor falle i smak for mange.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ivrige fotoobjekter

Utsikt over bungalower og strand i Nungwi.
Foto: Øien, Murstad, Johansen Foto: Øien, Murstad, Johansen
Utsikt over bungalower og strand i Nungwi.
Foto: Øien, Murstad, Johansen Foto: Øien, Murstad, Johansen Vis mer

Vi har vår base på hotell "Amaan Bungalows" på nordspissen av Zanzibar, Nungwi, 1 ½ times kjøretur fra Stone Town (fra 30 dollar for en bungalow uten bad). Kjøreturen er ikke mange mil, men veiene er elendige og politisperringene er mange.

Lokalbefolkningen i Nungwi lever av fiske og turistene som bor på hotellene. Mange er tilknyttet dykkesentrene i nærheten. På stranden blir du tilbudt massasje og henna-maling av kvinnene. Barna selger kokosnøtter og spør "picture mine?". Ønsker du å ta bilder av lokalbefolkningen, så spør først og gi dem betalt for det. Vi betaler Tsh 1000 til tre barn som vi tar bilde av på stranden. Resultatet er at vi får besøk av hele skoleklassen i neste friminutt. Det slår oss at vi nok betalte noe mer enn normalt.

Bad i nord og sør, hotell i øst

Nordspissen har de beste badeforholdene da det ikke er så stor forskjell på tidevannet der. Østkysten er stedet med flest hoteller, men det er stor forskjell på tidevannet - sjøgresset og tidevannet gjør derfor at badeforholdene ikke er bra. På sydspissen kan du svømme med delfiner!

Dropp billeie

Afrikansk sjømannskap - for fulle seil utenfor Zanzibar.
Foto: Øien, Murstad, Johansen Foto: Øien, Murstad, Johansen
Afrikansk sjømannskap - for fulle seil utenfor Zanzibar.
Foto: Øien, Murstad, Johansen Foto: Øien, Murstad, Johansen Vis mer


Vi hadde planer om å leie bil for å se hele øya, men ble frarådet det av en svenske vi traff i Dar es Salaam. Han har bodd i Afrika i 20 år og mener at tre turister neppe ville slippe unna politisperringene uten store diskusjoner med landets korrupte politi. De ville alltid finne noe å bøtelegge oss for, og det kunne derfor bli ubehagelig og dyrt.

Uten bil blir vi derfor litt isolert på Nungwi. Et lite sted med noen få hoteller, og hvor strømmen kommer og går når det passer seg slik. Er planen å innta stabilt sideleie i solen, er dette for så vidt et greit sted.

Vannparadis i slitasje

Helt i vater holder vi oss ikke. Vi får med oss snorkling ved Mnema Island. En fin opplevelse, men koralrevet virket mange steder dødt, kanskje på grunn av at mange turister bokstavelig talt står(!) på revet for å ordne dykkermasken. En av de bedre tingene ved snorkleturer her er å være ute hele dagen i båt, se delfiner som passerer båtsiden og handle lunsj av de lokale fiskerne. Lunsjen stekes ombord i fiskebåten på vei inn fra morgenens fiske, krydres med stedets lokale masala og smaker fortreffelig.

Suvenirhandel

Vi får også med oss Stonetown hvor det er fint å handle suvenirer i de smale gatene. Legg spesielt merke til de karakteristiske dørene. Du bør besøk Tower of Beit-El-Ajab (House of Wonders) og Old Arab Fort. Av andre ting bør du få med deg kveldsmarkedet, Spice-tour, det velkjente "slave market" og "slave chambers". Det er også å anbefale å ta et besøk på Prison Island for å se på de enorme skilpaddene.

Huskeliste

Lommelykt, solhatt og masse høy faktor!

Fristende?

Star Tour starter med charterreiser til Zanzibar fra denne høsten/vinteren. Vil du vite hva våre lesere syns om Zanzibar? Sjekk karakterene i din reiseguide. Har du reiselyst allerede kan du sjekke DinSide Reises oversikt over restplasser her.