Krydder for alle på Zanzibar

KRYDDERØYA: Å ønske noen dit peppern gror vil aldri bli det samme etter et besøk på Zanzibar.

Her vil du tilbringe dine siste dager.
Her vil du tilbringe dine siste dager. Vis mer

Krydder for alle på Zanzibar

 1. Blå diamanter
 2. BILDESPESIAL: Zanzibar


Zanzibar er paradisøya rett utenfor kysten av Tanzania. I 1964 forente de to uavhengige statene Tanganyika og Zanzibar seg til å bli det vi i dag kaller Tanzania.

De fleste kjenner øya for krydder, bryllupsreiser, og som fødestedet til Farrokh Bulsara, Freddy Mercury. Mindre er det kjent at Zanzibar på et tidspunkt var Det omanske rikets hovedsete, og all arabisk slavehandel ble styrt fra øya.

Paradiset i det indiske hav

Postkortmotivene finner du rundt hele øya. Nærmere sydhavsparadiset med palmer og kokosnøtter, bølgesus og kritthvite strender er det nærmest umulig å komme. Her vil du helt klart bruke en hel uke til solslikking, bading, palmeklatring og lange turer på strendene.

Flyturen over til øya var en opplevelse.
Flyturen over til øya var en opplevelse. Vis mer


Til Zanzibar ankommer du enten med småfly fra Dar Es Salam på tyve minutter, eller du koser deg med en båttur på to timer fra kysten av Tanzania. Å fly over gir deg et glimrende overblikk over hvordan området rundt ser ut, og foruten utsikten er det utrolig festlig å fly bittesmå propellfly, hvor det minste lille vindpust dytter deg litt ut av kurs.

>>BILDESPESIAL: Zanzibar
>>Blå diamanter

Rik historie

Historisk er denne øya langt langt mer enn fødestedet til Freddy Mercury. Foruten å være David Livingstones siste hvilested før han ble fraktet hjem til England, var øya i 130 år hovedsete for Det omanske riket. Øyas unike plassering utenfor Afrikas østkyst har gjort den til et viktig knutepunkt for den arabiske verden, Afrika og Europa. Vasco da Gama besøkte øya i 1499, og frem til 1698, da Oman invaderte, hadde Portugal kontrollen på Zanzibar. Som et resultat av dette er 97 prosent av befolkningen muslimer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da Sultanen av Oman flyttet hovedstetet fra Muscat til Stone Town, som er gamlebyen i Zanzibar, begynte virkelig slavehandelen å florere. Slaver og elfenben var de to desidert største eksportartikkelene til Midt-østen. Slavene ble hentet inn fra hele Afrikas østkyst, og de levde under ekstremt kummerlige forhold. Mange døde allerede i fangehullene, der de var opptil 50 slaver stuet inne på noen få kvadratmeter. De ble rett og slett kvalt av å leve for tett over for lang tid.

Selv om sultanene av Oman rådde over øya, var engelskmennene markant tilstede. Fra de begynte å interessere seg for området i 1887, overtok de mange viktige områder langs Øst-kysten, som tidligere var viktige knutepunkt for blant annet slavehandelen. Ni år senere kulminerte det i verdens korteste krig, som varte i 45 minutter, før sultanen kapitulerte og England hadde invadert Zanzibar. Med ett var slavehandelen historie, og slavene på øya ble frigjort.

Idyllisk hotellbeliggenhet - rett ved stranda.
Idyllisk hotellbeliggenhet - rett ved stranda. Vis mer


Slaraffenliv i postkortverden

Etter en lang kjøretur fra flyplassen med buss, på veier som får "mjelkeruta" til å fortone seg som den flotteste autobahn, åpenbarer kysten seg. Strandlinjen stopper aldri.

Langs hele kysten bygges det nye flotte hoteller, som gjør livet usedvanlig deilig å leve når man er her. Skyer er bare et fjernt norsk hjemmelig fenomen man fort glemmer betydningen av.

De aller fleste tilbyr "all-inclusive" ferier, noe som er praktisk med tanke på at hjernen kan koble enda mer av. Du soler deg, drikker en iskald glass-cola, soler deg litt til, henter deg en kald Kili beer, smører deg inn igjen, kjenner på vannet og soler deg litt til.

Du bor langt unna nærmeste sivilisasjon, så hotellet er eneste utvei hvis du vil møte annet enn strandloffere som vil selge deg guidede turer og håndverk. De guidede turene varierer stort i kvalitet, så du bør være veldig forsiktig og ikke la deg lure. Hotellenes sikkerhetsvakter holder utenforstående vekk fra hotellets område, men ute på stranden har du selgere overalt. De er slitsomme, men høflige. Når du blir vant til dem, er de ikke spesielt sjenerende.

Litt moro er det med den enorme forskjellen i lavvann og høyvann du vil oppleve på Zanzibar. Ved lavvann kan du ikke se vannkanten i det fjerne, og du kan traske deg så langt ut du bare gidder uten å se noe til vannet. Sørg bare for å ikke gå for langt ut ettersom det lønner seg å komme seg inn før du blir nødt til å svømme til land. Når høyvannet kommer kan du nesten ikke sette bena på stranda før du er våt til anklene.

>>BILDESPESIAL: Zanzibar
>>Blå diamanter

Kryddersfari, delfindykking og Stone Town

Tro ikke at du bare kan ligge og glemme verden så lenge du ferierer på krydderøya. Aktivitetene er mange, og de dreier seg ikke bare om vannsport.

Tre ting er et "must" å ha gjort før du reiser hjem.

 • Kryddersafari
 • Snorkle med delfiner
 • Guidet rundtur i Stone Town
 • Zanzibar kalles ikke krydderøya fordi de er så glad i krydder, men fordi dette er en av deres største eksportartikler. Alle hotellene kobler deg opp med guider som gir deg en rundtur på en krydderplantasje. Her får man smake, lukte, kjenne og leke med alt fra pepper, kanel, muscat, kokkosnøtter og appelsiner. Pepper utgjør brorparten av krydderplantasjene, og dette er sannelig det landet du må dra til når du skal dit pepper'n gror.

  Mange drømmer om å snorkle med delfiner, og dette er det gode muligheter til på Zanzibar. Mange tilbyr slike safarier, og det lønner seg å la hotellet koble deg opp med seriøse aktører. Regn dog ikke med å komme i særlig kontakt med delfinene ettersom de ikke er spesielt ivrige etter å svømme med mennesker. Men delfiner får du i hvert fall se.

  Klarer man to i bredden da?
  Klarer man to i bredden da? Vis mer


  I Stone Town, som er er selve bykjernen på Zanzibar, bør du ta deg en en skikkelig rundtur. Severdighetene er mange, historien er rik, gatene er trange og illeluktende, fattigdommen stor og livet er enkelt. I følge med guide trenger man overhodet ikke bekymre seg for å bli ranet. I det hele tatt fremstår byen som veldig trygg, men ta de nødvendige forholdsregler som ellers i verden. Befolkningen er en god blanding av afrikanere og arabere, og lokalbefolkningen er trivelige å snakke med.
  Fiskemarkedet og kjøttmarkedet i Stone Town er ikke for sensible mennesker. Det er illeluktende, på grensen til kvalmende, men er du ikke var for slikt er dette en kjempeopplevelse.

  Om kvelden drar du ned til havna for å kjøpe mat fra de lokale bodene som selger all mulig slags grillet sjømat og kjøtt. Maten kan du trygt spise, da den er grundig tilberedt.

  Til slutt kan du avrunde turen til Stone Town med et besøk på resturant baren Mercury, som i sin helhet er ment å hedre Freddy Mercurys liv.

  >>BILDESPESIAL: Zanzibar
  >>Blå diamanter