Krokodille på grillen

Mungabareena Ngan-Girra, den tradisjonelle Bogong-nattsvermerfestivalen i Australia, byr på helt spesielle opplevelser.

Gammelt landskap i Australia.
Foto: Kirsti van Hoegee.
Gammelt landskap i Australia.
Foto: Kirsti van Hoegee. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Nå til helgen har du muligheten for nyte gastronomiske opplevelser av det originale slaget. Hvert år søker aborginerne i Mungabareena-reservatet sammen for å styrke samholdet, og øke forståelsen for urbefolkningens levesett. For deg som ikke er vel bevandret i det aboriginske språket, betyr Ngan-Girra, samling. Festivalens høydepunkt er søndagsfesten, Kup Murrie, når man går sammen for å fange nattsvermere som deretter blir grilletpå særegent aboriginsk vis. Her fjernes hode og føtter, før de blir lett ristet i varm aske. Nattsvermerne er rike på proteiner og fett, og skal etter sigende være like deilig som nygrillet kylling. Andre delikatesser som nytes er kenguru, og krokodillekebab med gresskar og poteter.

Etniske opplevelser

Lysten på å lage din egen boomerang? På festivalen blir mange tradisjonelle håndverkstradisjoner løftet opp og frem; Fletting, dekorering og kokekunst du nok aldri har sett maken til. Her bli sang, dans og historiefortelling. Bli med og spill, kanskje blir du invitert på en gjev høvdingesermoni med stammens eldste og overhodet for Albury Wodonga Koori-kirken. Et annet høydepunkt i festivalen er en utflukt til Bogongfjellet. Den som fryder seg ved synet av autentisk etnisk kulturutøvelse, vil finne sitt nirvana her.

Curiousity killed the moth

Festivalen har en lang historie. For mer enn tusen år siden, samlet syv aboriginerklaner seg for å forhandle om lov og rett, territorier, giftemål og handelsvirksomhet. Våpnene ble lagt ned, og man søkte en fredsommelig omgangstone med rom for kulturell vekst. Sentralt står Bogong-nattsvermeren. Et sagn forteller at Bogong-nattsvermeren en gang var halvt menneske og halvt insekt, og en stor kriger. Nattsvermerens kone var malt i prektige farger. Krigeren befalte sin hustru om å aldri fly opp i Bogongfjellet. Selvfølgelig klarte hun ikke å overholde forbudet, og ble dermed tatt av et snøskred. Hun mistet derfor de fargene sine, og ble en helt ordinær nattsvermer.

Hvordan kommer du deg dit?

Mungabareena-reservatet ligger på New South Wales-siden av Murray river. Fly til Sydneys Kingsford-Smith Airport som har videre forbindelse til Albury. SAS flyr til Sydney og Brisbane for henholdsvis kr 10. 982 og 10. 975. På flyplassen kan du leie bil fra det lokale bilutleieselskapet Discount (+ 61-2-938-97377) eller hos Avis, Budget eller Hertz. Albury Information Center har informasjon om alt som skjer i reservatet.

Ut på tur?

Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.