Kroatia i pastellfarger

Kroatia har en kyst spekket med øyperler, byjuveler og strandsmykker. Da får vi heller leve med at maten ikke er til å bli imponert av ...


DinSide besøkte Kroatia på tampen av fjorårets eksplosive turistsesong, og gjenoppdaget turistparadiset med tusener av andre backpackere, charterturister og gjengangere. Et sandfarget øyrike med klart middelhavsvann, grønne åser og hektisk partyliv. Og dessuten et uttall båtruter som gjør det mulig å farte land og strand rundt.

Reisetips til Kroatia.

Se bilder fra Split, Trogir og Brac.

Se bilder fra Hvar, Vis og Dubrovnik.

Split sett fra sjøsiden. Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg
Split sett fra sjøsiden. Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Split - startpunkt og storby

Hit reiser du for kroatisk storbyliv samtidig som du får med deg et antikt skattkammer. Split er en havneby på det kroatiske fastlandet, og har cirka 180.000 innbyggere. Byen er landets nest største etter Zagreb. Et godt utgangspunkt for båtloffing i den kroatiske skjærgården eller bilferie langs Makarska-rivieraen, men også verdt å spandere ett par dager på. For de fine strendene reiser du videre.

Få med deg:

 • Det gamle sentrum som ligger innenfor murene til det som var den romerske keiser Diocletianus palass er tett i severdigheter, og står på UNESCOs vernelister.
 • Splits sommerfestival med opera på programmet i slutten av juli, begynnelsen av august.
 • Statuen av biskop Gregorius av Nin - legg hånden på statuens venstre stortå for å få dine ønsker oppfylt.
 • Split er best for shopping! Blant annet om du skal ha vesker og sko. Og her finnes alle de europeiske kjedebutikkene vi gjerne vil ha til Norge, som Zara og Top Shop.
 • Trogir - dagstur fra Split

  Trogir står på UNESCOs kulturarvliste, for sin spesielle gateplan og bymiljø. Byen er et utmerket eksempel på en middelalderby bygget på hellenske og romerske byplanleggingsskikk. Byen har også en venetiansk katedral, og en stilfull blanding av middelalder- og renessansearkitektur. Byen ligger nordvest for Split. Egner seg ikke særlig bra for dem som har lyst på sol og strand, men er en fin dagstur fra Split. Unnagjort på et par timer.

  Zlatni Rât er en av landets flotteste strender. Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg
  Zlatni Rât er en av landets flotteste strender. Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


  Brac

  Brac ligger kort vei fra Split. Øya er den tredje største i Adriaterhavet. Herfra kommer faktisk stein som ble brukt til å bygge Det hvite hus i Washington. Bol ligger på Brac, og er øyas eldste kystby. Bol by er ganske liten, og her finner du mest barnefamilier og par som svermer på stranden. Du kommer deg enklest til Bol ved å ta fergen Split-Supetar, og buss eller taxi tvers over øya.

  Området er kjent for sine vakre strender, der Zlatni Rât er den mest berømte. Les mer her.

  Se bilder fra Split, Trogir og Brac.

  Hvar

  Hvar er en av de lengste av de adriatiske øyene med sine 68 kilometer, og den fjerde største av øyene i området. Øya har en lang historie innenfor helseturisme. Hvar by kan mellom annet vise til middelalderske bymurer, og er spesielt kjent for italiensk/venetiansk arkitektur (rundt bytorget). Brosteinene er, enkelte steder, av marmor. Lavendel er øyas store eksportartikkel, og det lukter rent sengetøy overalt.

  Den blå grotten på Bisevo er en av Kroatias kystattraksjoner. Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg
  Den blå grotten på Bisevo er en av Kroatias kystattraksjoner. Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
  Hvilepause på torget i Dubrovnik. Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg
  Hvilepause på torget i Dubrovnik. Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


  Hit går det båt blant annet fra Split og Bol.

  Vis og den blå grotte

  Utenfor Hvar ligger den lille øya Vis. Herfra besøker du den mest berømte attraksjonen, den blå grotten (Blue Grotto), på den enda mindre øya Bisevo. En grotte du kan innta per båt. Hit kan du reise på dagstur fra Hvar.

  Dubrovnik

  Dubrovnik er en av de absolutte gullstedene i Middelhavet, og en av Kroatias viktigste attraksjoner.

 • Mer informasjon og bilder fra Dubrovnik finner du her og her.
 • Se bilder fra Split, Trogir og Brac.

  Reisetips til Kroatia.