Kroatia - tre ferieparadis

Braĉ for den aktive, Hvar for festløven og Makarskas riviera for familien.

Kroatia lokker med sol og krystallklart vann. Her fra de sørlige Dalmatinerne, som er Kroatias mest populære kyststrekning. Foto: Stine Okkelmo
Kroatia lokker med sol og krystallklart vann. Her fra de sørlige Dalmatinerne, som er Kroatias mest populære kyststrekning. Foto: Stine Okkelmo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kryr av øyer langs Kroatias kyst. Det gjør landet til et yndet reisemål for alle som er ute etter sol og badeopplevelser i sommer. Men hvor skal du dra?

Hvis vi tar utgangspunkt i at du flyr til Split eller Dubrovnik, er det den sørlige Dalmatinerkysten som er lekegrinden din. Her venter ferieopplevelsene på øyer som Braĉ, Hvar, Korcula, Vis, eller langs den flotte Makarskarivieraen.

Men til hvilke av stedene bør du reise? Her er en liten guide:

Braĉ - for den aktive

Braĉ er den største av øyene på den sørlige Dalmatinerkysten, og ligger rett utenfor Split. Denne frodige øya gjør den ypperlig for jorbruk, og her dyrkes vindruer, oliven og sitrusfrukter. Det er to faktorer som trekker turistene til Braĉ: den spesielle stranden Zlatni Rat, og alle sportsmulighetene.

Kroatia er betagende vakkert. Kommer du deg ikke hit denne sommeren, får du satse på neste! Foto: Stine Okkelmo
Kroatia er betagende vakkert. Kommer du deg ikke hit denne sommeren, får du satse på neste! Foto: Stine Okkelmo Vis mer


Zlatni Rat er stranden du helt sikkert har sett på bilder. Det er snakk om en tunge av rullestein som peker ut i vannet, og skifter form ettersom strømninger og vind skifter. Stranden, som ligger like utenfor byen Bol, er like populær blant badere som kitere. Les mer om både stranda og kitingen her: Middelhavets verdenskjente strand.

På Braĉ er tennis en populær sport. I byen Bol finnes det faktisk et hotell som har hele 26 tennisbaner. Hit reiser tennisspillere for å trene om sommeren. Du kan få tennisundervisning hvis du vil forbedre backhanden i løpet av sommerferien.

Ellers kan du leie sykkel og sykle i fjellene, ta en vandretur opp fjellet Vidova gora (780 moh.), som gir deg en fantastisk utsikt over øyene og er stedet å dra for å få det beste bildet av Zlatni Rat, som ligger rett under fjellet. Du kan også klatre i Vidova gora.

Braĉ er en forholdsvis stor øy, men det meste av aktiviteter, restauranter og barer befinner seg i byen Bol. Det er også her eller i områdene rundt du finner det meste av overnattingsmulighetene.

Hvar for festløven

Er det glamour, drinker, snasne seilbåter og after beach-party som gjør ferien din perfekt, skal du sette kursen for Hvar by. Dette er Kroatias svar på St. Tropez, men stemningen er mye mer avslappet, og prisene langt fra så stive.

Hvar by er en av Kroatias flotteste havnebyer. Her ligger koselige restauranter langs havna, på torget og oppe i de smale gatene under fortet. Småbutikker selger kroatiske smykker, bikinier og moteklær.

Det finnes flere fine og dyre hoteller i Hvar by, men for deg som heller vil bruke pengene på å gå ut og spise og drikke, er privat overnatting et godt alternativ. Veldig mange som bor på Hvar leier ut leiligheter og rom til hyggelige priser. Kontakt turistkontoret i byen for å få hjelp til å finne noe.

Selv om sene netter gjør at det er fristende å bare ligge og sole seg på dagtid, bør du stramme deg opp og ta turen opp til fortet, selv om det er bratt. Herfra har du fantastisk utsikt over Hvar by. Du kan ikke ha vært på ferie her uten å ha et bilde av utsikten på minnekortet. Du bør også besøke det lille klosteret som ligger i byen. Få med deg hagen med det eldgamle sypresstreet, oljemaleriet Det siste måltid, og museet som viser gamle mynter, krukker ol. som er plukket opp fra havbunnen utenfor Hvar. Les mer om ferie i Hvar by her: Hvar - et soleklart valg.

Makarska for familien

Hva så med deg som reiser med barna? Da er Makarskarivieraen et fint valg. Denne flotte kyststripen ligger litt sør for Split, like innenfor øya Braĉ. I selve Makarska by er det også noen hoteller, men for familien er det nok mer fristende å bo på et av de mange hotellene som ligger i Podgora, Tucepi, eller en av de andre små badebyene nedover kysten.

Så og si alle badebyene har fine rullesteinstrender som er ganske langgrunne, og velholdte strandpromenader å rusle på. Siden Makarskarivieraen er populær blant barnefamilier, har mange av badebyene laget fine lekeplasser ved strendene.

Et hett tips hvis familien vil ut og spise på en fin restaurant: Restaurant Riva i Makarska regnes som byens beste. Her får du fantastisk sjømat og fisk, men også kjøttretter, for dem som liker det.

Kroatia lokker med sol og krystallklart vann. Her fra de sørlige Dalmatinerne, som er Kroatias mest populære kyststrekning. Foto: Stine Okkelmo
Zlatni Rat på Braĉ er en av Middelhavets mest kjente strender. Foto: Stine Okkelmo
Badegjestene koser seg på Zlatni Rat. I sommersesongen kan det bli ganske fullt her. Foto: Stine Okkelmo
Bol er hovedbyen på Braĉ, og det er her de fleste turistene velger å bo. Foto: Stine Okkelmo
Slik ser Zlatni Rat ut om du orker å ta turen opp på fjellet Vidova gora. Foto: Zlatni Rat-Ivo pervan-Visit Croatia
Hvar by er en av Kroatias vakreste. Det er denne øya som tiltrekker seg flest turister. Foto: Stine Okkelmo
Den tjukke mopsen uttrykker kanskje hva den synes om alle turistene som kommer til Hvar? Foto: Stine Okkelmo
I hagen til klosteret i Hvar by vokser sitrusfruktene. Foto: Stine Okkelmo
Inne i klosteret venter en kunstopplevelse. Foto: Stine Okkelmo
Koselige hus med fargerike dører preger Hvar by. Det er lett å drømme at man eier en liten leilighet her, og kan bo her hele sommeren. Foto: Stine Okkelmo
Fiskeren Peter sløyer dagens fangst på brygga i Makarska. Foto: Stine Okkelmo
Kroatia er et paradis for seilere. Enten leier du egen båt, eller bestiller en lugar på en av de større båtene. Her får du full oppvartning, og trenger ikke gjøre annet enn å sole deg på dekk. Foto: Stine Okkelmo
Fra Makarskas riviera, som er veldig familievennlig. Foto: Stine Okkelmo
Vidt utsyn oppover Makarskarivieraen. Foto: Stine Okkelmo
Kroatia er betagende vakkert. Kommer du deg ikke hit denne sommeren, får du satse på neste! Foto: Stine Okkelmo


Ikke for sent å få til tur i sommer

Du er ikke for sent ute til å få til en ferietur til Kroatias sørlige Dalmatinere i sommer. Du vil ikke få de laveste prisene på flybilletter, men det er ikke avskrekkende dyrt, heller. Vi har funnet noen eksempler på flybilletter og charterturer til Split og området rundt. Husk også at du kan fly til Dubrovnik lenger sør, og ta en ferge derfra. Turen til Hvar fra Dubrovnik tar rund syv timer. Et par timer til, så er du i Split.

Flybilletter til Split
Det er bare Norwegian som flyr direkte til Split. Her er noen eksempler på priser (bagasjeavgift ikke med):

- Oslo-Split 9.-15. juli: 2.956 kroner
- Oslo-Split 15.-23. juli: 2.712 kroner
- Oslo-Split 29. juli -5. august: 2.500 kroner
- Oslo-Split 11.-18. august: 2.157 kroner
- Stavanger-Split 16.-23. juli: 2.512 kroner
- Stavanger-Split 30. juli -6. august: 2.756 kroner
- Trondheim-Split 10.-17. juli: 3.112 kroner
- Trondheim-Split 31. juli -7. august: 2.756 kroner
- Bergen-Split 17.-24. juli: 2.762 kroner
- Bergen-Split 24.-31. juli: 2.512 kroner

Billige charterflybilletter
Alle turene vi fant var med Apollo. Husk at dersom du ikke kan reise før senere i juli, kan du satse på litt is i magen og håpe på billige restplassbilletter like før avreise.

- Flybillett Sandefjord-Split en uke fra 4. juli: 1.548 kr
- Flybillett Sandefjord-Split en uke fra 11. juli: 2.343 kr
- Flybillett Trondheim-Split en uke fra 4. juli: 2.548 kr
- Flybillett Oslo-Split en uke fra 4. juli: 2.843 kr

Merk! Disse prisene ble hentet inn torsdag 2/7. Vi tar forbehold om utsolgte reiser og endrede priser.