Kroatia - finn din drømmeøy

Finn den rette øyen for deg i Kroatias stjernegalleri av en skjærgård:

Varme kvelder i Kroatias skjærgård. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Varme kvelder i Kroatias skjærgård. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har blitt sagt mye om Kroatia og landets fantastiske øyer, og de er etter vår mening noe av det mest sjarmerende i Sør Europa og på Balkan.

Kroatia i seg selv er ingen nyhet som reisemål. Østeuropeere, italienere og tyskere pleide å feriere på Adriaterkysten lenge før krigens herjinger satte en stopper for det tidlig på 90-tallet.

For dem har den tidligere delen av Jugoslavia alltid vært en rosin i Balkan-pølsa. Med asurblått hav, idylliske øyer og romantiske middelalderbyer, har kroatenes kystlinje lenge vært Øst-Europas svar på Sørlandet. De siste årene har imidlertid resten av verden gjenoppdaget kroatenes "hemmelighet". I 2006 kom det hele 150.000 norske turister til Kroatia.

Mange av oss setter seg nok på flyet med bilder av den Den blå grotte og stranden Zlatni Rat, i tankene. For at du skal kunne orientere deg blant Kroatias mest populære øyer, severdigheter, uteliv og strender, gir vi deg guiden til de tre mest kjente av ferieøyene norske charteroperatører tar deg til.

Havnen i Bol. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Havnen i Bol. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


BRAC

Øya Brac er den tredje største i Kroatia og den største i Dalmatia fylke, hvor du finner de mest populære øyene for norske turister. Brac byr på to større byer, Bol og Supetar. Du finner også flere mindre og sovende landsbyer langs kysten og i innlandet. Brac har ca. 13.800 innbyggere og et areal på 395 km2. I Supetar bor det rundt 3.000 innbyggere, og i Bol cikrka 1.600 innbyggere.

Natur og severdigheter
Landskapet på øya er dramatisk, med bratte klipper som stuper ned i havet, kledd med pinjeskog, vingårder og olivenlunder. Med 2.700 soltimer i året, er klimaet ideelt for turister, men ikke like lett å drive landbruk i. Øya er derfor mest kjent for sitt steinbrudd som har levert byggeklosser til kjente bygninger som Det hvite hus i Washington, svenskeslottet og Diocletians slott i Split.

Det er den spesielle steinen på øya som også har lagt til rette for den verdenskjente stranden Zlatni Rat. Den hvite sandtungen strekker seg ut i havet sirka 500 meter fra vestsiden av Bol sentrum. Hvis du har sett den spektakulære stranden som avbildes på de fleste turistbrosjyrer fra Kroatia, er det garantert denne. Den glatte rullesteinsanden forandrer form med vind-og vannstrømmene og har et belte av pinjetrær som gir skygge i bakgrunnen. Ett av de absolutt flotteste stedene i Dalmatia og Kroatia. Vel verdt en dagstur hvis du bor på en av de andre øyene eller fastlandet.

Mat og transport
Selve Bol er et ganske lite og trivelig turistsentrum hvor du finner diverse restauranter og mulighet for vinsmaking. Brac har flere gode viner, en av de bedre heter Bolski Plavac. På matfronten er øyas spesialiteter grillet lam og saueost i olivenolje, foruten diverse sjømat.

Supetar er den største av byene på øya, og er et tilbakelent sted som egner seg både for overnatting og dagsturer. Rundt byen finner du fem forskjellige strender, samtidig som byen er hovedstasjon for offentlig transport og havn for de fleste ferjer som knytter Brac med andre øyer og fastlandet. Bussen til Bol tar 40 minutter og går fem ganger om dagen. Mange ferjer legger også til i Bol. Leiebil kan være en god ide hvis du ønsker å se litt mer av det indre på øya. De kan leies i Supetar eller tas med på bilferger til øya. For utflukter anbefaler vi den lille koselige havnen i Milna, samt landsbyen Skrip.

After beach party på Carpe Diem i Hvar by. Foto: Elisabeth Dalseg
After beach party på Carpe Diem i Hvar by. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Aktiviteter
Bol er den ubestridte vindsurfing-hovedstaden i Kroatia. Meget gode forhold for mistralvinder gjør Potocine-stranden vest for byen til et mekka for brettfantaster. Du finner flere vindsurfeskoler i Supetar og Bol. Mai til august er den beste tiden å utøve sporten. Tennis er også stort på øya, med en mengde baner som holder internasjonal standard.

For uteliv og fest finner du det gigantiske diskoteket Faces Club i Bol. I Supetar har du Fenix og XXL klare til å svinge de største danseløvene natten gjennom.

HVAR

Hvar har med all rett opparbeidet seg ryktet som den mest glamorøse av øyene i Kroatia. Ikke bare på grunn av sitt stjernespekkede publikum og delikate middelaldersetting, men også fordi det er det mest solsikre stedet i landet. Ofte kalt det kroatiske "Madeira", er øyen grønn og frodig, fylt med lavendel og rosmarin. Det er ikke så mange strender på Hvar, og ønsker du sand mellom tærne, så er det beste å ta en båttaxi til nærliggende små øyer på formiddagen, for så å returnere ved kveldstid. På Hvar bader man fra steinstrender, klipper eller store badetrapper. Øst for Hvar by ligger det noen mindre rullesteinstrender. De beste strendene i nærheten ligger derimot på øyene Pakleni Otoci. Badesko er en strand som anbefales.

Hvar by
Du finner knapt et mer koselig og turistorientert sted enn Hvar by. Med bilfrie og marmorbelagte gater, en stilig havnepromenade og delikate hotell- og restauranttilbud, er byen det rette stedet for å se og bli sett. Byen i seg selv er ganske liten, og du finner ikke en gang gatenavn her. Med tanke på uteliv, finner du knapt noe bedre sted å slå ut håret på Adriaterkysten. Carpe Diem er den mest kjente av klubbene her, og den er virkelig verdt en kveld eller to.

Er du ute etter å shoppe, finner du mange små og koselige butikker her. På gaten finner du også små boder som selger lavendel i flasker, oljer, hudkrem og andre lokale kuriosia.
Prøv også det lokale bakverket kalt paprenjak - en type pepperkakelignende bakst som er typisk for øya.

Trendy i Kroatia, lobbyen i det nyrenoverte Riva Hvar Hotel. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Trendy i Kroatia, lobbyen i det nyrenoverte Riva Hvar Hotel. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Stari Grad og Jelsa
Stari Grad ligger på nordkysten av øya og er havn for de fleste ferger som kommer fra fastlandet og andre øyer. Byen i seg selv er koselig og verdt et besøk, men kan ikke by på det samme som den velkledde søsteren Hvar på andre siden av øya. Kommer du i høysesongen kan det likevel være befriende å slippe bort fra hordene med turister du vil treffe på i Hvar by. Da er Stari Grad et fint sted å trekke seg litt tilbake.

Jelsa er en liten by som ligger 27 kilometer øst for Hvar. Øyen kan heller ikke måle seg med storesøsteren, men har intime gater, huler du kan svømme i og sandstrender i direkte nærhet. Hotellene her er billigere enn i Hvar og du finner også to campingplasser på utsiden av byen.

Transport
Å komme seg fra Stari Grad til Hvar og Jelsa er en ganske smal sak, med seks bussavganger om dagen fra fergehavnen. Ønsker du å ta en taxi, vil turen koste deg sirka 200 kroner. Hvis du velger denne transportformen, burte du be sjåføren om å ta kystruten som gir deg flott utsikt istedet for å kjøre den raskere, men ikke så pittoreske innlandsveien.

VIS/BISEVO

En av de mest kjente naturgitte skjønnhetene i Adriaterhavet er Modra Spilja, mer kjent som "Den blå grotte". Den ligger på den lille øya Bisevo, en kort båttur fra byen Komiza på Vis. Selv om grotten er den største av attraksjonene på de to øyene, byr de også på andre avslappende ferieopplevelser. Øyene er ikke på langt nær så turistifiserte som Hvar og Brac, noe som er et resultat av at den tidligere jugoslaviske hæren brukte Vis som en militærbase og stengte øya for allmennheten frem til 1989.

Nå er likevel turismen på full fart inn på Vis, som også er den naturlige basen for et besøk til "Den blå grotte". Øyene er også kjente for sin vinproduksjon, samtidig som farevannene i området er fylt med maritimt liv som gjør fiske til en hovedgeskjeft for de fastboende.

Vis har to små byer, Vis og Komiza. Vis er hvor du mest sannsynelig kommer til å legge til land med en ferge fra Split (cirka to timers reise), eller en av de andre øyene i området.
Komiza ligger vakkert plassert i en stor bukt med kort vei til fine strender. For å komme deg hit, tar du bussen fra Vis som har hyppige avganger i sommersesongen.

Fantastisk lys i Den blå grotte. Foto: Elisabeth Dalseg
Fantastisk lys i Den blå grotte. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Den blå grotte
Som nevnt ligger Den blå grotte på den knøttlille øyen Bisevo. Stedet har lite annet enn vinranker, pinjetrær og den spektakulære grotten. På dager med godt sollys, trenger stålene inn i undervannsgrotten mellom klokken 11 og 12 og skaper et utrolig fargespill i blått. Under den krystallklare overflaten glimrer det også i sølv og rosa fra steiner helt ned til 16 meter under vann. Grotteeventyret er likevel avhengig av gode værforhold med tanke på vind. Blåser det opp for mye bølger, kan vannet være for ustabilt til å komme seg inn. I høysesongen(juli og august) kan også lange køer skape ventetid for å komme seg inn. I lavsesongen er det mye roligere og du kan du svømme her nesten i fred.

For å komme deg til grotten går det en daglig ferge fra Komiza, hvis du ikke velger å reise med en turoperatør eller leie egen båt.

Mer fra Kroatia:


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!