Varmen er helseskaderlig, konstaterer det spanske helsevesenet.<br />
<br />
<I>Illustrasjonsfoto: Vera Flatebø</I> Foto: Vera Flatebø
Varmen er helseskaderlig, konstaterer det spanske helsevesenet.

Illustrasjonsfoto: Vera Flatebø Foto: Vera Flatebø Vis mer

Kriseplan mot sjokkvarme

Skal du feriere i Spania i sommer, kan det være godt å vite at spanjolene i disse dager planlegger krisetiltak for å komme sommervarmen i møte.

Publisert
Sist oppdatert

Mens man i Norge å legge forholdene til rette for eldre og uføre som trenger ekstra hjelp – økonomisk og praktisk – når vinterkulda herjer Norge, så er man i Sør-Europa i full sving med å lage kriseløsninger for å komme nye varmebølger i møte.

Økt varme, økt sykelighet

I Katalonia nordøst i Spania, med seks millioner innbyggere, ble det registrert 1.836 dødsfall i juli og august i fjor, og det tilsvarer 27 prosent flere enn for samme periode året før. Her er det nå opprettet direkte forbindelse mellom fylkets helsetjeneste og det meteorologiske instituttet, og det blir opprettet et utvidet 24 timers krisenettverk som skal ta seg av skader som følge av for høy varme. Her er det også opprettet en hjemmetjeneste med overvåking av eldre og kronisk syke.

- Vi kan ikke vente til dødstallene stiger før vi begynner å handle, sier Antoni Plasència, generaldirektør ved den offentlige helsetjenesten i Katalonia til den spanske avisen El Peridódico. – Vi har dokumentasjon nok, både fra lokalt og internasjonalt hold, til å si at varmen fører til økt sykelighet og dødelighet.

Hetebølgen 2003 i korte trekk


 • I 53 av juli- og augustdagene i 2003 var temperaturen oppe i 40 grader i Spania. Sommeren 2003 var den varmeste sommeren Spania har opplevd i løpet av de siste 40 årene.

 • Det døde 6.121 flere mennesker i løpet i sommeren 2003 enn det gjorde i den samme perioden i 2002. Ifølge det spanske statistikkbyrået Instituto Nacional de Estadística utgjør dette tallet en økning på 11 prosent.

 • i Storbritannia døde 907 flere personer i løpet av sommeren 2003 enn i den samme perioden året før.

 • I Frankrike ble det registrert 11.000 dødsfall i løpet av hetebølgen 2003. Helseminister Lucien Abenhaïm gikk av som følge av anklager om manglende tiltak.
 • Særlig mennesker med høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdommer fikk forverret sin tilstand under fjorårets hetebølge i Sør-Europa.

  I fjor ankom det 75,5 millioner besøkende til Spania, 49,5 av disse var turister. Turismen er Spanias største industri og står for 12,1 av BNP. Dette ifølge Spanias ambassade, turistavdelingen, i Norge.


  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer