Krise i Hellas - hva med ferien?

Vi har spurt de tre største charteroperatørene om det er trygt å bestille tur.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hellas' økonomi vakler, og grekere er i harnisk over budsjettkuttene politikerne vil gjennomføre for å stable landet på bena igjen.

Myndighetene vil gjennomføre lønnsfrys, pensjonskutt og skatteøkning for å bedre Hellas' gjeldssituasjon. Tirsdag 4. mai gikk titusener av grekere ut i en generalstreik som varte i 48 timer. Demonstrasjonene i Aten ble etterhvert voldelige, og tre personer mistet livet da en bank ble påtent av demonstranter.

Hellas er et av nordmenns favorittreisemål om sommeren. De tre største charterselskapene sender tilsammen rundt 240.000 nordmenn nedover i sommersesongen. Spørsmålet er om de vil møte et land i kaos, med stengte hoteller, ferger som ikke går, og flyansatte i streik.

- Nordmenn som skal reise til Hellas i sommer kan føle seg helt trygge. Vi følger situasjonen veldig nøye, og det er ingen indikasjoner på at det vil være opptøyer på øyene. Det er demonstrasjoner i Aten, men det merkes ikke ute på øyene, sier Helen Begby, informasjonssjef i Apollo.

Hellas er et stort reisemål for nordmenn om sommeren. Her fra Zakynthos. Foto: DAMIEN KING
Hellas er et stort reisemål for nordmenn om sommeren. Her fra Zakynthos. Foto: DAMIEN KING Vis mer


Apollo er den største hellasaktøren når det gjelder pakkereiser, og skal sende i overkant av 100.000 nordmenn nedover i sommer. Begby forteller at de ikke har merket mindre interesse eller fått noen spørsmål i forbindelse med situasjonen i landet.

Heller ikke Star Tour og Ving opplever at nordmenn dropper Hellas.

- Hellas er nordmenns favoritt om sommeren. Slik vi ser det blir det ingen store endringer denne sesongen, sier Elisabeth Larsen-Vonstett, informasjonssjef i Star Tour.

- Turisme er en veldig viktig næring i Hellas. Grekerne vil stille opp når turistene kommer i sommer. Og vi vil gjerne støtte greske Antonio på det lokale hotellet, og reiser som planlagt, sier Larsen-Vonstett, som forteller at syv av ti hellareiser er solgt.

Mari-Anne Zachrisson, salgsdirektør i Ving, forteller at salget av hellasreiser går som normalt.

- Det er fortsatt ledige plasser, men de mest populære hotellene og datoene begynner å bli fulle.

Trygg med pakketur

Det er selvfølgelig umulig å si hvordan situasjonen i Hellas vil utvikle seg, men alle som bestiller pakketur er beskyttet av pakkereiseloven.

- Ved å velge en pakketur, så tar selskapet seg av deg hvis det skjer noe. Du er sikret økonomisk, selv om man kanskje ikke får hotellet man hadde bestilt, sier Larsen-Vonstett i Star Tour.

Det er en risiko for at flygelederne i Hellas går ut i streik igjen, som de gjorde denne uken. Men Begby i Apollo forteller at de pleier å varsle slike streiker i god tid, og de varer sjelden lenge.

- Når det gjelder generalstreik, så omfatter det offentlig sektor. Turister forholder seg i hovedsak til privat sektor, som hoteller, og denne sektoren vil gjøre alt for at turistsesongen blir som vanlig.

- Kunden skal bare glede seg og pakke kofferten, vi skal sørge for at ferien blir vellykket, sier Begby.

Les mer om pakkereiseloven hos Forbrukerportalen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer