Krav ved togstreik

- Krev lefser når toget står

Forbrukerrådet lister opp hva du har rett på ved politisk togstreik.

FULL TOGSTANS: Alle tog, i tillegg til en del annen kollektivtransport, står på grunn av streik i to timer på torsdag. Foto: Pål Joakim Pollen
FULL TOGSTANS: Alle tog, i tillegg til en del annen kollektivtransport, står på grunn av streik i to timer på torsdag. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

- Spør etter snacks og vann om du blir sittende fast på toget i over én time. Da kan du få lefser eller lett snacks som er til salgs i togene, sier jurist og seniorrådgiver Thomas Iversen i en pressemelding.

Videre anbefaler Forbrukerrådet deg å sjekke følgende:

  • Sjekk informasjon hos jernbaneselskapet.
  • Møt opp på stasjonen, hvis du ikke har fått informasjon om annet.
  • Du har rett på pengene tilbake, hvis toget ikke går.
  • Du har rett på avslag på periodekortet, hvis toget ikke går.
  • Du har rett på mat i forhold til ventetiden, hvis du blir forsinket over 60 minutter, men kun når det finnes mat om bord i toget og det kan skaffes på en enkel eller rimelig måte for jernbaneselskapet.
  • Du har ikke rett på erstatning for alternativ transport eller for utgifter knyttet til mat du kjøper selv. Det gjelder også for innstillinger og forsinkelser etter streiken.
  • Ta kontakt med jernbaneselskapet for å få det du har krav på. Du kan klage videre til Transportklagenemnda for tog.
  • Ta kontakt med Forbrukerrådet for råd og veiledning.

Politisk togstreik

Samtlige person- og godstog i hele landet vil slutte å gå mellom klokka 12:00 og 14:00 torsdag 10. oktober. Ved påbegynte togreiser vil tog stoppe på nærmeste stasjon og stå stille frem til streiken avsluttes klokka 14:00. Samtidig vil mange tog bli innstilt.

Også Flytoget blir berørt av streiken. De skriver på sine nettsider at alle flytog blir stoppet fra klokken 12:00, og blir stående til trafikken gjenopptas fra klokka to.

Verken for Vy eller for Flytoget blir det satt opp alternativ transport for avgangene som er berørt av streiken.

Bakgrunnen er at Norsk Lokomotivmannsforbund og Norsk Jernbaneforbund har vedtatt å holde en politisk streik mot innføringen av EUs fjerde jernbanepakke.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!