Kretas ansikt

På en øy helt i bunnen av det store landet kalt Syden, finner du hvitkalkede hus med blå dører som åpner seg ut mot havet. Mye turisme til tross, Kreta forblir en av Middelhavets vakreste øyer.>> BILDESPESIAL: Kreta

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kretas ansikt

  1. Bildespesial Kreta


Nåtidens Kreta er nok for mange synonymt med masseturisme, øldrikkende engelskmenn og griserosa tyskere i badebukser. For deg som har dette inntrykket, kan vi med en gang fastslå følgende; Dette finner du visse steder i høysesongen, men er det alt du har opplevd av Kreta - ja da har du enten reist på charter med en spasertur i bakrus over gaten til stranden som lengste utflukt, eller så har du hørt det fra kameraten din som gjorde akkurat det.

Evig turistmål

Hvitkalkede hus med blå dører er tradisjon på Kreta. Foto: Denise DeGaust
Hvitkalkede hus med blå dører er tradisjon på Kreta. Foto: Denise DeGaust Vis mer


Som et frodig Sinsenkryss i det sørøstlige Middelhavet, har Kreta i årtusener vært et populært reisemål. Hit dro både romerne, araberne, venetianerne, tyrkerne og bysantinerne på cruise, og det lenge før tanken om å flytte ut av steinhulen streifet oss nordboere.

Som den fjerde største øyen i Middelhavet, har Kreta også et mangfold som få andre øyer kan tilby. Fra høye snøkledde fjell i innlandet, til milevis med små og store strender ved det varme Adriater- og Middelhavet. På den rette årstiden kan du nesten kaste snøball på de som bruner seg på stranden.

Er ikke kastearmen fullt så god, kan du plukke appelsiner og olivener i de frodige åssidene, eller nyte utsikten av de mange sypressene, kastanje- og vinmarkene på tur gjennom det vakre landskapet.

Øyen av øyer

Når den slyngende veien går inn i en av de mangfoldige små landsbyene og du kommer i kontakt med de vennlige kreterne, vil du raskt bli ønsket velkommen til Zevs’ fødested.
Gudenes far er nemmelig ikke bare født og oppvokst her – historien sier at han bortførte den Fønikiske prinsessen Europa til øyen. En myte som på lang vei antyder at den europeiske kulturen har sin vugge akkurat her.

Kreta er kjent for sine søte frukter.
Kreta er kjent for sine søte frukter. Vis mer


Sjarmerende tradisjoner

Og det er ingen tvil om at du står på flere tusen års historie så fort du setter sandalen ned på bakken fra flytrappen. Helt siden den forfinede minoiske kulturen, med sine palasser i flere etasjer, kloakksystemer og vannklosetter satte de første sporene for rundt fire tusen år siden, har øyen blitt preget av de mange tilreisende. Noe som også reflekteres i kreterne selv, deres fargerike kjøkken, faste skikker og urgamle tradisjoner.

De lokale gutta venter på posten.
De lokale gutta venter på posten. Vis mer


Det er nettopp den stolte lokalbefolkningens måte å holde på det opprinnelige, som har gjort at Kreta har klart å bevare den ekte middelhavssjarmen i forhold til andre steder med masseturisme.

Se hva du kan forvente deg av Gudenes øy i vår bildespesial.

>> BILDESPESIAL: Kreta


Artikkelen ble første gang publisert 11. juni i år.