Danske metrovogner. <I>Foto: Ørestadsselskabet/Thomas Ibsen</I>
Danske metrovogner. Foto: Ørestadsselskabet/Thomas Ibsen Vis mer

Kranglete start for Køben-metro

Storbyen i sør har fått sin etterlengtede metro, men fødselen er langt fra smertefri.

Publisert
Sist oppdatert

København har endelig fått sin metrobane etter mange års venting. Danske kollektivreisende skal unngå køer og kork ved å reise 18 meter under gatenivå. Men allerede på åpningsdagen har København-metroen startvansker. Det melder storavisen Berlingske Tidende.

Sikkerhetsvansker

Starten har ikke vært smertefri for den nye metroen. Lørdag kveld var en passasjer nær ved å falle ut på skinnegangen, etter at dørene plutselig åpnet først når vognen hadde stått stille i ti minutter. Den feilen beklages fra driftsselskapet, og de regner med at det ikke bør skje igjen. Et annet tog ble stående stille i tunnelen i omkring 45 minutter før passasjerene slapp ut. Dette skyldes en teknisk feil ifølge Berlingske Tidende. Samme avis rapporterer at det danske jernbanetilsynet vil kreve døgnrapporter fra Metroen, for å holde selskapet i ørene i oppstarten.

1. etappe

Den delen av metronettet som er åpnet nå, frakter passasjerer mellom Nørreport til Ørestad eller Legrevsparken. Kongens Nytorv er en av stasjonene. Ni av de nye stasjonene ligger under bakkenivå. Metroen skal gå med kun få minutters mellomrom. Målet er at togene skal komme med halvannet minutts mellomrom etter at innkjøringsperioden på åtte måneder er forbi. Togene består av tre vogner med plass til 300 passasjerer totalt, 100 sitteplasser. De kjøres uten fører. Planen er at metrosystemet skal utvides. Siste etappe skal gå ut til Kastrup, men er tidligst ferdig i 2007.

 • København for nordmenn - bokomtale

 • Reiseduellen - Stockholm vs. København
 • Ut på tur?

  Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

 • Skiguiden gir deg lesernes egne karakterer, vurderinger og opplevelser fra norske skisteder. Du kan også avlegge egne stemmer og skrive artikler.
 • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
 • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
 • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer