Kraftig økning av kolera i Thailand

Turister forveksler kolera med turistdiaré.

<b>TURISTDIARÉ ELLER KOLERA-LIGHT?</b> Lett kolera er vanligere enn du tror. Vær ekstra obs dersom du skal på ferie til Thailand og Asia-området. Foto: Colourbox
TURISTDIARÉ ELLER KOLERA-LIGHT? Lett kolera er vanligere enn du tror. Vær ekstra obs dersom du skal på ferie til Thailand og Asia-området. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stadig flere land i verden har problemer med spredning av kolera. Det er størst økning i Asia og spesielt i Thailand, hvor økningen er 50 prosent. Økningen av kolera har sammenheng med flommen som herjet i Thailand i vinter.

Hvert år drar cirka 132.000 norske turister til Thailand, derfor oppfordrer helsepersonell alle som skal dit til om å vaksinere seg, ifølge en pressemelding fra Crucell Sweden AB.

– Dukoral er en vaksine man drikker som i hovedsak beskytter mot kolera og i tillegg gir en viss beskyttelse mot ETEC. ETEC er den vanligste årsaken til turistdiaré. Vaksinen drikkes i to omganger før avreise med en ukes mellomrom, senest to uker før avreise. Det holder med en revaksinering (en ny dose Dukoral) hvert annet år for vedvarende beskyttelse, opplyser Kine Dahl, sykepleier ved Sentrum Reisemedisin, til DinSide.

Kine Dahl er sykepleier ved Sentrum Reisemedisin. Foto: Sentrum Reisemedisin
Kine Dahl er sykepleier ved Sentrum Reisemedisin. Foto: Sentrum Reisemedisin Vis mer


Vaksinen gir rundt 60 prosent beskyttelse mot ETEC-diaré i 3 - 6 måneder, ifølge Tidsskrift for Den norske legeforening. De skriver at den kan være nyttig for personer med grunnsykdommer som gjør at de bør unngå diaré, og kan tilbys andre.

I disse landene får du oftest feriemage: Se listen

Tror det er turistdiaré

Det er fort gjort å forveksle lett kolera med ”turistdiaré”, men hva er egentlig forskjellen?

– Smittemåte og sykdomsforløp er hovedsakelig det samme ved generell turistdiaré og lett grad av kolera. Sykdommene kjennetegnes som akutt innsettende diaré, mageknip og kvalme. Turistdiaré kan skyldes parasitter, bakterier og virus, mens kolera er en bakteriell infeksjonssykdom. Ved alvorlig grad av kolera kan man bli dehydrert i løpet av svært kort tid, sier Dahl.


Hun forteller at Egypt, India og Mexico er eksempler på land der risikoen for turistdiaré er spesielt høy.

– De fleste diareer går over av seg selv i løpet av noen dager, men noen infeksjoner kan ha mer alvorlig sykdomsforløp og da må lege kontaktes, påpeker Dahl.

Les også: Pass deg for disse "flybakteriene"

Fått kolera? Dette gjør du

Hva bør man gjøre dersom man har fått lett koleara?

– Det er viktig å drikke rikelig for å unngå dehydrering, samt få i seg nok salter/elektrolytter. Rehydreringsvæske er en løsning sammensatt av de viktigste mineraler som trengs dersom man taper mye væske. Ved mer langvarige og kraftige plager må man oppsøke lege for antibiotikabehandling.

I tillegg til å beskytte seg mot kolera, er det også lurt å fornye reisevaksinene.

– Difteri, stivkrampe, kikhoste og polio må fornyes hvert 10. år. Disse vaksinene kommer i en og samme sprøyte. I tillegg må hepatitt A-vaksinen gis en gang før avreise, deretter ny dose 6-12 måneder senere for livslang beskyttelse. Hvilke vaksiner som trenger oppfriskning tas stilling hos din vaksinasjonsklinikk, sier sykepleieren.