- Small til medium, sier Guro Branshaug om denne krabben på rundt 6 kilo.
- Small til medium, sier Guro Branshaug om denne krabben på rundt 6 kilo. Vis mer

Krabbenes konge

Med et "vingespenn" på to meter og kraft nok i kloa til å klippe en menneskefinger rett av, har kongekrabben få fiender i sitt rike. Vi dro på jakt etter en munnfull av monsterdelikatessen i Barentshavet.

Som i en gammel sjømannsskrøne om havmonstre fra det ukjente dyp, bryter de lange, røde, taggete benene og noen kjempeklør vannflaten. Rett etter dukker den russiske froskemannen Anton Kalinin opp. Han holder krabbene på armlengdes avstand for å unngå at de klipper av oksygenslangene til dykkeflasken, fingrene hans, nesetippen eller hva som måtte komme inn mellom de kraftige klørne.

- Det virker som de er ganske trege når de kommer på land, men i vannet kan de være veldig raske. En av de store krabbene kniper fingeren din av uten problemer. Det største eksemplaret som har blitt fanget her i området var over to meter bredt og veide 15 kilo, forteller Guro Branshaug. Sammen med Anton er hun guide for Artic Adventure Resort som har invitert oss med på kongekrabbesafari i nord.

>> Fakta om krabbenes konge

>> Se vår bildespesial fra den ville naturen i Finnmark


Pass fingerne her ...
Pass fingerne her ... Vis mer

Vill natur

Anton selv er nesten like rød i fleisen som krabbene der han dupper rundt under et skrattende fuglefjell. Noe som ikke er så rart når han plasker rundt blant isflakene med tre til fire grader i vannet. Det er likevel en mild senvintersdag på disse breddegrader. Vi befinner oss nemlig i Finnmark, eller nærmere bestemt Jarfjorden. Bare 5 kilometer med villrein, vandrende bjørner og en grensepost, skiller fjordarmen vi er i fra Russland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For en halvtime siden hoppet vi av Hurtigruta i Kirkenes med store forventninger til vår dykkeutflukt etter den mye omstridte kongekrabben. Den overdimensjonerte delikatessen har befunnet seg i norske farvann siden slutten av 70-årene, og er nå en sterkt kvoteregulert art av fiskeripolitiske hensyn til naboene våre.

Russiske overløpere

De første krabbene ble opprinnelig satt ut på Kolahalvøyen av russiske forskere på 60-tallet, men har som sagt nå vandret seg over norskegrensa og helt ned mot Lofoten. Grunnen til "plantingen" av kongekrabben er usikker, men det verserer teorier om at den ble sett på som en potensiell matkilde til det russiske militæret under den kalde krigen. En annen mulighet er at den ble satt ut for å gi føde til befolkningen i Murmansk, eller kanskje den bare er et resultat av ren russisk nysgjerrighet.

Kryr av crabsticks

Uansett hva grunnen var, så spredte den seg fortere enn noen kunne forvente. Med stort sett steinbiten som eneste naturlige fiende, finnes den i hopetall helt inn mot land i Jarfjorden.

- Det varierer litt, men det er ofte flokker på mange tusen krabber som vandrer over havgulvet. De har kommet nærmere land de siste årene, og det er i dag ingen problem for oss å finne krabber der vi dykker ned for å lete. Vi har bare lov til å ta hannkrabbene, og må kaste hunnene til havs igjen, forklarer hun.


Seks hannkrabber må gi sin avskjed til havet før vi holder oss fast i gummibåten og suser mot land igjen. Inne i varmen er det bare å vrenge av seg overlevelsesdraktene, se en liten presentasjon på hva vi skal fortære, og fylle vinglassene.

En, to og ferdig...
En, to og ferdig... Vis mer

Kongelig måltid

Det herskapelige måltidet skal ikke kokes i mer enn to minutter før det er serveringsklart. Vi får fortalt at våren nødvendigvis ikke er den beste tiden å fråtse i kongekrabber, ettersom konsistensen på kjøttet er løsere da enn ellers. Det merker vi imidlertid ikke så mye til, og etter en liten innføring i krabbekosens teknikker, høres det ikke mye annet enn smattelyder fra de tolv personene rundt bordet. Med loff og hvitløksdipp, går dette reker og fiskeboller en god tigang.


Krabbenes konge

500 kroner kiloen

Det gjør for så vidt prisen også. Like fascinerende som skapningen selv, får vi høre at kiloprisen på kongekrabbe ligger på 500 kroner flere steder i det europeiske markedet. Og da er den på langt nær så fersk som det vi opplever på vår krabbetur. I Norge får vi den til rundt 200 kroner kiloen, men da er den også frossen- med mindre du trapper opp på mottaket i Kirkenes.

90 prosent av all kommersiell fangst blir likevel eksportert til Asia, og vi får også høre historien om den krabbeelskende japaneren som var på besøk for et år siden. Han mente det å reise på krabbesafari med påfølgende middag, var alt for billig. Det kostet han mindre å kjøpe en flybillett fra Tokyo til Kirkenes i tilegg til å reise på krabbetur, enn det han måtte betale for å fylle magen med kongekrabbe på sin lokale favorittrestaurant.

God appetitt sier vi da!

>> Fakta om krabbenes konge

>> Se vår bildespesial fra den ville naturen i Finnmark

Relaterte artikler:

Nærkontakt med spekkhoggere
60 supertips til norske opplevelser
Rafting i Lofoten
Reinflytting på vidda