Koster: Høststille øyparadis

Sommerkaoset er over, nå får du ha de vakre Kosterøyene i Sverige nesten i fred.

Kosterøyene har visstnok navnet sitt etter Kostir, som betyr matplass, og viser tilbake til de rike fiskeforekomstene i området. I oktober arrangeres det på begge øyene en tradisjonsrik hummerfest med musikk og dans. Hos Nord- og Sør-Kosters Livs
finnes påmeldingsskjema. Men her er også krabber, reker og annen fisk å få. Røkeriet ved Ekenäs brygge på Syd-Koster gir generøse smaksprøver, men gå også innom fiskebodene og kjøp nytrukket fisk og annen sjømat. Sjømaten her er så fersk at den spreller på tungen!

Selv om det er få fastboende på disse øyene, er mulig å få gjort de nødvendigste innkjøp. De lokale ICAene har både post, pol og apotek. Lever pol- og apotekbestillingen i kiosken, og varene kommer i løpet av et par dager. Og køen slipper du...

Slow motion

Idyll på Kosterøyene. Vis mer

I oktober har alle sommerturistene reist hjem. Og desto roligere er det her. Trafikken består av noen grønn- eller blålakkerte mopeder med frontlasteplan, syklister og fotgjengere. Barna er trygge, og trives med å få lov til å vimse rundt i veibanen. Selv den kombinerte brann- og sykebilen er i miniformat, og det er et underlig syn å se branndoningen koste avsted i 40 km/t mens den uler nostalgisk på de smale grusveiene. På Nord-Koster tar man seg rundt til fots langs humpete grusveier, stier, strender og svaberg. Syd-Koster er lang og smal, og her er det kanskje greit å sykle for å få med seg litt av den praktfulle naturen? Både sykkel og hest kan leies på begge øyene.

Bo ved sjøen

Koster har flere hoteller, pensjonater og campingplasser. Sjekk ut det vesle, rimelige pensjonatet på Nord-Koster, Kosterbaden, like ved Vettnet havn. Her kan du bo i enkelt- og familierom i nøktern standard. Eierne skryter av at den gamle fru Engström går igjen, og hun slamrer hvileløst i dører og vinduer. Av og til kan man høre surret fra de første pensjonærene i veggene. I tillegg til husspøkelset, er det en enkel restaurant og bar på stedet. Herlig er det i alle fall for byfolk å sovne til lyden av bølgeskvulp.

Sjekk også disse overnattingsmulighetene som holder åpent også utenfor sommersesongen:

  1. Ekenäs Skjærgårdshotell på Syd-Koster. Ligger vakkert til ved sjøen. God mat.

  2. Galleri Rød på Syd-Koster. Bed & Breakfast og hytteutleie.

  3. Hildas Hus på Nord-Koster. Fortrinnsvis for den eksentriske og lydsensitive.

Ut på tur

Koster blir kalt Sveriges Skagen. Mange kunstnere og forfattere har funnet seg til rette i en natur med et sammensatt dyre- og planteliv, milde vintre og solrike sommere. Gøran Tunstrøm er kanskje den mest kjente kosterkuntstneren, og han har en vei oppkalt etter seg på Syd-Koster. Galleriene er mange og Hembygdsmuseet viser frem Kosters kulturtradisjoner. Men mest av alt drar man til Koster for å være ute. Sjekk ut disse friskustipsene:

  1. Turer - ta deg rundt i den flotte naturen med rik flora, strender, svaberg eller besøk det gamle sildesalteriet Sibirien på Syd-Koster eller utkikkstårnet Högen.

  2. Dykkerkurs

  3. Selsafari. Se etter oppslag eller spør i butikken.