Kort(e) reiseråd

Her er Visas råd for deg som bruker kort på reisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Sjekk saldo i Norge før du drar utenlands
Kun norske banker kan gi opplysninger om saldoen på din konto. I utenlandske banker får du ikke saldoopplysninger om din norske bankkonto. Dette gjelder både over skranke og i minibanker. Noter deg hva som brukes, slik at du hele tiden har kontroll.

Utløpsdato
Kontroller kortets utløpsdato i god tid før du reiser, slik at du kan bruke kortet ditt under hele reisen. Du finner måned og år på forsiden av kortet. Ta kontakt med banken din dersom du trenger å fornye kortet ditt.

Kortnummer og PIN-kode
Kortet skal oppbevares som et verdipapir på lik linje med passet ditt. Ikke oppbevar din firesifrede PIN-kode nedskrevet. Oppgi aldri kortnummeret eller PIN-koden dersom du blir oppringt og bedt om det. Visa og bankene foretar aldri slike oppringninger.

Kontroller kvittering og ta vare på kopier
Kontroller kvittering og pass på at den alltid er fylt ut før du signerer. Ta vare på alle kopiene av kvitteringer og bankuttak, dette gjelder både i Norge og i utlandet. Kontroller disse når du kommer hjem opp mot din kontoutskrift fra banken. Meld snarest fra til banken din dersom du finner feil ved belastninger eller andre uoverensstemmelser.

Gode råd ved kontantuttak
Pass på at ingen ser PIN-koden din når du taster den inn. Legg bort kontanter og kort med én gang du er ferdig i minibanken og ta med kvitteringen. Vær på vakt mot hjelpsomme personer. Dersom kortet ditt blir inndratt i minibanken og det ikke er mulig å få kortet utlevert med en gang, må kortet meldes mistet og sperres.

Annullering
Skal du annullere en foretatt transaksjon, så husk å få alle bilagskopiene med deg. I elektroniske betalingsterminaler er det to, i manuelle tre.

Avbestilling
Skal du avbestille hotellrom der kortnummeret er oppgitt som garanti, er avbestillingsfristen maksimalt fire virkedager. Ved avbestilling får du oppgitt en avbestillingskode som det er viktig at du tar vare på.

Reservasjon
Hotell- og bilutleiefirmaer har anledning til å reservere et beløp på din konto. Dette gjøres som oftest når du sjekker inn på hotellet eller når du henter bilen. Det vil si at hvis du benytter et bankkort med direkte belasting av konto ved innsjekking på hotell eller når du leier bil, kan det være en reservasjon på din bankkonto tilsvarende avtalt beløp. Reservasjonen kan være inne på din konto i maksimalt fire virkedager.

Aktsomhet
Les gjennom kontrakten du har skrevet med banken din da du fikk kortet ditt. Her står det vanligvis beskrevet hva som er ditt ansvar ved bruk og oppbevaring av kortet. Pass på at kortet ikke blir skrapet opp eller bøyd.

  • Tilbake til hovedartikkel.