Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.comVis mer

Korte ferier gjør deg gladere

Psykolog hevder faktisk det er bedre for helsa enn lange ferier.

Sommerferien er over for de fleste, og det er tilbake på jobb. Litt nedtur? Det er mange som som synes det er deprimerende å tenke at de skal jobbe helt frem til jul før neste lange ferie.

Men for helsens skyld bør du legge inn et par korte ferier i løpet av høsten. Korte ferier gjør deg gladere, skal vi tro forsker og professor i adferdsøkonomi, Dan Ariely ved Duke University i North Carolina. Faktisk skal de være bedre enn lange ferier på en uke eller mer.

- På en lang ferie er dag syv mindre bra enn dag én fordi den ikke er like spennende, sa Ariely i forbindelse med lanseringen av sin nye bok, The Upside of Irrationality, som blant annet tar for seg dette temaet.

Grunnen skal være at under lengre ferier blir du såpass vant til ferien at dagene etterhvert føles som om de går i ett. Dermed kan du få like stor feriefølelse ut av en langhelg som en toukers ferie.

Les også: Drukket for mye i fridagene?

Ariely får støtte av Tom Meyvis, professor ved New York University og ekspert på forbrukeradferd.

- Lengre ferier gir oss ikke bedre minner. Vi glemmer hvor lang tid ting faktisk tar, og husker bare de beste øyeblikkene. Ferier er ikke alltid like gøy, men vi ser på dem som lystbetonte og husker de gode øyeblikkene, ikke den fæle bussturen, for eksempel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rådet fra ekspertene er å ta et avbrekk i ferien for å jobbe litt, og dermed forsinke den såkalte "tilvenningsprosessen" som tilslutt gjør at feriedagene går i ett. Det høres definitivt ikke særlig fristende ut. Men du trenger ikke nødvendigvis dra tilbake på jobben for å få til dette. Det holder å ta et avbrekk på en time eller to for å gjøre noe kjedelig - som å rydde hotellrommet. Mevvis utførte et forsøk som viste at selv om deltakerne ikke hadde lyst til å avbryte en positiv opplevelse med andre og mer kjedelige gjøremål, var det likevel gunstig. For da de gikk tilbake til det de holdt på med som de oppfattet som positivt, nøt de opplevelsen enda mer.

- Ingen har lyst til å ta pause fra noe som er lystbetont, men pausen forstyrrer tilvenningsprosessen, og dermed går følesen av nytelse tilbake til det originale nivået når man returnerer fra pausen, sa Mevvis ifølge The Independent.

Les også: Utslitt av familiferie

De fleste vil nok si at de absolutt synes en toukers ferie gjør dem glade og lykkelige. Men det går altså an å argumentere for at korte ferier er vel så bra, eller bedre, som disse ekspertene mener.

Derfor bør du kanskje for helsens skyld planlegge en eller to langhelger denne høsten. Om du velger å reise på storbyferie, ta noen dager på spa, en fjelltur eller bare ta en høsthelg på hytta, vil miniferien forhåpentligvis hjelpe deg å gjøre høsten litt lysere.

Les også: Nå er det salg på storbybilletter