Kort om øyene

Tekst og bilder: Stine Okkelmo

Lipari er knutepunktet på øyene. Her fra havna i Lipari by. Foto: Stine Okkelmo
Lipari er knutepunktet på øyene. Her fra havna i Lipari by. Foto: Stine Okkelmo Vis mer


Lipari

Lipari er med sine 10.000 innbyggere ”hovedstenen” i halssmykket, og den mest livlige ferieøya. En busstur rundt øya gir dessuten god utsikt til de 6 andre øyene. Lipari by er knutepunktet i øygruppa, og perfekt som base for øyferien. Langs de smale brosteingatene ligger butikker og familierestauranter tett i tett. Her får du kjøpt eoliske spesialiteter som salte kapers og Malvasiavin, skjellsmykker, pimpstein og annet nips du egentlig ikke trenger. Ved havna ligger større uterestauranter, hvor du kan drikke drinker under stjernehimmelen senere på kvelden.

Eolieøyene har tiltrukket seg mang en sjøreisende opp igjennom tidene, og ikke alle hadde gode hensikter. Muslimske pirater raidet Lipari flerfoldige ganger, og både grekere, spanjoler og normannere har satt sine spor. Grekerne med et amfiteater, spanjolene med et castello, og normannerne med en kirke. Alle severdighetene befinner seg på byens akropolis, hvor du også finner det arkeologiske museet, som tar for seg øyenes historie.

Fra Lipari går det stadige båtturer ut til de andre øyene. Siden avstanden mellom dem er relativt kort, kan du altså godt bo på Lipari under hele oppholdet, og ta dagsturer til de andre øyene.

 • Se bildene fra dette flotte øyriket

 • Gjørmebadene på Vulcano stinker, men skal være bra for kropp og sjel. Foto: Stine Okkelmo
  Gjørmebadene på Vulcano stinker, men skal være bra for kropp og sjel. Foto: Stine Okkelmo Vis mer


  Vulcano

  Vulcano er sammen med Stromboli en av øyene som fortsatt er vulkansk aktiv. Du kan gå helt opp på vulkanen Gran Cratere, som ikke har hatt noe utbrudd på 100 år. Men den lever fortsatt, og det stiger stadig damp opp fra krateret, og langs sprekkene som strekker seg helt ned til havet.

  Gjørmebadet Laghetto di Fanghi ved bunnen av Gran Cratere lukter ikke akkurat blomster, men skal være veldig bra for helsen. Svovellukten stikker i nesa, og gjørmevannet er godt og varmt, faktisk opp mot 40 grader. Her gjelder det å ikke ha på seg den fineste bikinien, for svovelen er ikke akkurat snill med badetøyet. Etter gjørmebadet er det bare å rusle ned til stranda og kaste seg i sjøen, som på grunn av den svarte vulkanske sanden er vel så varm.

  Salina

  Nord-vest for Lipari ligger Salina. Med sine to vulkanske kratere kan øya med litt fantasi se ut som to grønnkledte bryster som ligger og duver i havet. Salina er Eolieøyenes hage. Her gror kapersen og malvasia-druen oppover kratersidene. Kapersen og malvasiavinen er øyenes eneste eksportvarer. Som de andre øyene er Salina perfekt å utforske med båt. Det finnes utallige grotter, og det klare vannet er som skapt for snorkling.

  Stromboli

  Stromboli er den andre fortsatt aktive vulkanen på Eolieøyene, og kanskje den vulkanen som har det mest travelt i hele Europa. Vulkanen blåser ut ild og lava stort sett hele døgnet, og det er populært med nattlige ekskursjoner opp mot krateret for å ta den spektakulære forestillingen i nærmere øyesyn. Det arrangeres også båtturer for å se utblåsningene for den som ikke liker tanken på å stå rett oppe i en aktiv vulkan.

  Vulkanutbruddene har skapt rare formasjoner. Foto: Stine Okkelmo
  Vulkanutbruddene har skapt rare formasjoner. Foto: Stine Okkelmo Vis mer


  I 1930 hadde vulkanen sitt siste skikkelige utbrudd som gjorde at deler av krateret raste sammen. Flere mennesker måtte bøte med livet. Likevel fortsetter innbyggerne å bygge og bo kloss ved.

  Panarea

  Som tidligere nevnt er Panarea den mest ”eksklusive” av øyene. Her kommer den italienske fiffen for å tilbringe ferieukene i sine flotte sommerhus. Og her svinger de unge og vakre seg på luksushotellet Rayas terrasse i varme augustnetter.

  Filicudi og Alicudi

  De to minste øyene Filicudi og Alicudi har til sammen under 400 innbyggere og ingen direkte fergeforbindelse til verken Sicilia eller fastlandet. Her er det lite turisme og lite å gjøre. De fleste som besøker Eolieøyene nøyer seg med å besøke Filicudi og Alicudi som en del av de organiserte båtutfluktene.

 • Slik kommer du deg hit, og her er hotelltipsene
 • Tilbake til innledningen