Stian Gihle skulle reise til Oslo med Sabena tirsdag ettermiddag. Det ble tur med SAS i stedet.
Stian Gihle skulle reise til Oslo med Sabena tirsdag ettermiddag. Det ble tur med SAS i stedet.Vis mer

Konkurs-kaos

DinSides journalist forteller om en flyplass i kaos etter Sabenas konkurs.

- Jeg hadde flaks som kom meg videre til Oslo, forteller journalist i DinSide, Stian Gihle, som hadde billetter med Sabena fra Sevilla via Brussel til Oslo tirsdag ettermiddag.

Det belgiske flyselskapet skylder mer enn 17 milliarder kroner, og begjærte seg selv konkurs tirsdag kveld, etter at ingen av eierne ville garantere for videre drift. Den ene eieren, Swissair, har selv problemer. Den største eieren, den belgiske stat, bidro heller ikke til løsning. Resultatet ble at hele Sabena-organisasjonen falt fra hverandre allerede flere timer før konkursbegjæringen var et faktum.

Kaotiske tilstander

På Zaventem-flyplassen rådet det totale kaos hele tirsdag. Alle Sabenafly ble tilbakekalt til Brussel, men ingen gikk herfra. Majoriteten av flygningene ble kansellert, og frustrerte reisende hadde ingen å henvende seg til hos Sabena da de ansatte etterhvert la ned arbeidet.

- Alle ansatte virret rundt på flyplassen sammen med mengder av TV-folk og journalister. De gråt og hadde krisemøter i avgangshallen. Alle skrankene ble stengt, og passasjerene måtte greie seg selv, forteller Gihle.

De ansatte i selskapet visste tydeligvis svært lite om hva som skjedde.

Konkurs-kaos

- På turen fra Oslo til Sevilla mandag formiddag, virket det som om de ansatte ikke visste noen ting annet enn at "noe" skulle skje på onsdag. Jeg leste Aftenposten som hadde en artikkel om Sabenas problemer, og flyvertinnene spurte meg hva som stod der, i det de så navnet på selskapet i overskriften, sier Gihle.

Passasjerer overlatt til seg selv

Stuerne la tirsdag ned arbeidet, og de siste som reiste ut fra Brussel med Sabena fikk ikke med seg bagasjen sin. Det var også problemer med å få ut bagasje fra flyene som kom til den belgiske hovedstaden.

- Det så nesten ut som en flykirkegård. Mengder av Sabenafly var parkert på bakken, mørke og låste, forteller Gihle.

Passasjerene ble overlatt til seg selv. De som hadde mulighet til å reise med andre flyselskaper, måtte kjøpe nye billetter. Mange ble fraktet i busser til Paris for å fly derfra. Andre hadde ingen alternativer og strandet i Brussel.

- En kvinne rakk akkurat ikke å komme seg med et Lufthansafly, og brast i gråt over koffertene sine.

Flykrisen

Også de norske flyselskapene sliter. Mandag meldte Braathens om rutereduksjoner og oppsigelser, tirsdag fulgte SAS opp med dyptgripende spareplaner.

  • Braathens kutter

  • Storkutt hos SAS
  • Ut på tur?

    I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

    Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.