Konklusjon

Nettreiser vs. reisebyrået, hvem vinner?

Hva lønner seg, reisebyrået eller nett? All statistikk og trendforskning viser at folk gjerne kan tenke seg å kjøpe ferien sin på Internett, men at svært få gjør det selv om andelen er økende. Nå hersker det optimisme i nettbransjen, samtlige av de nettreisebyråene vi har snakket med skimter nå gull i horisonten. Og hvorfor ikke, på 21 søk fikk vi respektable priser på 20 reiser.

Store differanser i pris, hvorfor?

Har du tatt en titt på de ulike prisene i testen, kan du med rette spekulere over hvordan så store differanser oppstår. Spranget er stort fra 990 kroner til 1890 kroner for en Londontur, og en differanse på kr 4.000 mellom dyreste og billigste til Bangkok blir drøyt, i hvert fall når samtlige reklamere med at de skal være gode på lav pris. Er det ikke reisebyråets jobb å finne frem til de beste prisene?

De aller fleste nettreisebyråene er koblet opp mot internasjonale bookingsystem. Amadeus og Worldspan dominerer, i vår test var det kun Ebookers.no som benyttet seg av det tredje store bookingsystemet, Sabre. I tillegg til prisene som ligger inne i bookingsystemene forhandler reisebyråene seg fram til egne priser. Resultatet blir at et nettbyrå ofte kan tilby en svært fordelaktig pris på en rute, men ha en heller dårlig pris på andre destinasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke la deg lure av medlemsprogrammer og sukkersøte løfter om ’markedets billigste’ – ingen av de syv nettreisebyråene vi testet klarte å markere seg som jevnt billigere enn de andre. Vårt råd er derfor – ta deg tid til å søke rundt på de ulike reisebyråene. Litt innsats ved tastaturet kan gi god timebetaling.

Hva med det gode gamle reisebyrået?

Bestiller du reisen over nett skal du spare penger, det er jo tross alt du som gjør jobben. Pristesten vi har gjennomført viser at dette til store grad begynner å gi resonans i de faktiske tilbudene.

Ok, vi ringte ett byrå, men hvor mange skal du måtte ringe? Litt av servicen du burde kreve er at reisebyråene tilbyr ekspertise og god oversikt over samtlige tilbud som er tilgjengelige på markedet. Via Flyspesialisten fant greit frem til billige billetter, men med et gebyr på rundt fem prosent koster de ’gode rådene’.

Nå er det ikke slik at nettstedene til en hver tid tilbyr lavere priser, med gebyr og det hele klarer fortsatt Via Flyspesialisten å danke ut flere av nettbyråene på de ulike reisene. Men testen viser samtidig at det er penger å spare på nett. Trikset er rett og slett at du gir deg selv nok tid, og opparbeider deg en liste med ulike byråer som du kan sjekke.

Hva med flyselskapene selv?

Reisemarkedet på nett er i vekst og flyselskapene vil ha sin del av kaken. SAS har varslet at de kommer til å være med når den første reiseportalen drevet av flyselskapene selv, lanseres mot slutten av året. Samarbeidspartnere vil inkludere British Airways, KLM, Lufthansa og Air France. Målet er å kutte kostnader, og dermed også prisene.

Når det gjelder bestilling av innlandsbilletter stiller nettreisebyråene langt svakere. Her anbefaler vi heller at du sjekker nettsidene til SAS, Braathens og Widerøe direkte.