
Det skal spises, festes og feires både blant spesielt inviterte og de brede lag i Trondheim by. Vi har prøvekjørt løypa for de kongelige, og inviterer deg med på en uoffisiell rundtur:
Mens vi venter
Det er klart for prinsessebryllup i Trondheim, og det er lagt opp til aktiviteter og fest både for kongelige og borgerskapet. Mens Trondheims småpiker inviteres til prinsessetest i Erkebispegården dagen før dagen, er det lagt opp til kongelig besøk hos trøndernes kjære Rosenborg på Lerkendal. Kvelden før den store dagen er alle kongelige, deres gjester og betalende publikummere invitert til festkonsert i trøndernes konserthus; dette er Trondheim kommunes bryllupsgave til brudeparet. Når musikken stilner, går turen rett over veien fra Olavshallen, til Royal Garden Hotel, hvor Regjeringen holder mottakelse for brudefølget.
Bryllupskirken
Bryllupet skal stå i Nidarosdomen, på Nidelvens bredd. Kirken ble bygget over graven til Olav den Hellige. Den ble påbegynt i 1070, og stod ferdig i 1300 men ble flere ganger siden rammet av brann. Først i 1983 kunne man igjen beundre Nidarosdomen i sin fulle prakt.
Kirken har de siste fire månedene gjennomgått omfattende restaureringsarbeider. Det har blitt pusset og vasket, og deler av kirken har tidvis vært avstengt for publikum. Da vi besøkte Nidarosdomen for en måned siden, var det ikke mye som minnet om hellig fred og ro; her var hamring, støyende maskiner og stressede mennesker som løp frem og tilbake. Nå skal imidlertid roen være tilbake i Domen, som er nyvasket og pyntet for den store begivenheten.
Som i kronprinsbryllupet er det også i prinsessebryllupet invitert representanter fra folket til seremonien i kirken. De som ikke er invitert, men som likevel ønsker å suge inn noe av stemningen, kan se bryllupet overført på storskjerm på Vestfrontplassen ved kirken, eller på storskjerm på Torvet.

Kronings- og signingskirke
Som Norges kroningskirke i tidligere år, er Nidarosdomen ikke ukjent med kongelig besøk. De tidligste kroningene som man kjenner til, fant sted i Nidarosdomen på midten av 1400-tallet. Etter grunnloven av 1814 ble det bestemt at kongen skulle krones i Trondheim, og slik var det fram til 1908; da ble denne grunnlovsparagrafen opphevet. Den siste kroningen i Trondheim var derfor den av kong Haakon og dronning Maud i 1906. Etter avskaffelsen av kroningsparagrafen, har kong Olav i 1958 og vårt nåværende kongepar i 1991, latt seg signe i Nidaros Domkirke.
Stiftsgården
Brudeparet bor i Stiftsgården, som er Kongens offisielle residens i Trondheim. Det er også her de kongelige vil innta middag dagen før den store dagen, samt på selve bryllupsdagen. Eller, det vil si; bryllupsmiddagen serveres i telt satt opp i Stiftgårdshaven. Flere av gjestene vil ganske sikkert kjenne igjen lokalitetene, da samme løsning ble valgt under feiringen av Kongen og Dronningens 60-års dager i 1997.
Stiftsgården har vært Kongens offisielle residens i Trondheim siden kroningen av Kong Haakon VII og Dronning Maud i 1906. Det ble i sin tid bygget av den eksentriske geheimrådinne Cecilie Christine Schøller, i perioden 1774-1778. Incentivet bak byggingen av trehuspaleet var rett og slett gehemrådinnens ønske om å imponere fiffen i Trondheim og med en størrelse på 4.000 kvadratmeter fordelt på 140 rom, gjorde den sikkert også det. Gården ble solgt til staten i 1800, og etter en periode som bolig for stiftamtmannen, ble den altså offisielt kongebolig i 1906.
Dronning Mauds knallrosa salong har, sammen med Nidarosdomens irrgrønne tak, vært inspirasjon til de mye omtalte bryllupsfargene.
Deler av Stiftsgården er åpen for omvisning fra 1. juni til slutten av august.
Les mer fra Trondheim:
Ut på tur?
Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise: