Kongelig trondheimstur

Kongelige, statsansatte og andre gjester har inntatt trønderhovedstaden for å feire prinsessebryllup. Kongehusets offisielle program for brudepar og gjester omfatter alt fra sport og vitenskap til musikk og mat. Ikke invitert? Bli med på vår uoffisielle rundtur til prinsessebryllupet.

Publisert
Sist oppdatert
På Vestfrontplassen vil du kunne følge vielsen på storskjerm, og her vil du også kunne vinke til brudeparet når de kommer ut som rette ektefolk.
På Vestfrontplassen vil du kunne følge vielsen på storskjerm, og her vil du også kunne vinke til brudeparet når de kommer ut som rette ektefolk. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Det skal spises, festes og feires – både blant spesielt inviterte og de brede lag i Trondheim by. Vi har prøvekjørt løypa for de kongelige, og inviterer deg med på en uoffisiell rundtur:

 • Bli med på en kongelig trondheimstur i bilder.
 • Mens vi venter …

  Det er klart for prinsessebryllup i Trondheim, og det er lagt opp til aktiviteter og fest både for kongelige og borgerskapet. Mens Trondheims småpiker inviteres til prinsessetest i Erkebispegården dagen før dagen, er det lagt opp til kongelig besøk hos trøndernes kjære Rosenborg på Lerkendal. Kvelden før den store dagen er alle kongelige, deres gjester og betalende publikummere invitert til festkonsert i trøndernes konserthus; dette er Trondheim kommunes bryllupsgave til brudeparet. Når musikken stilner, går turen rett over veien fra Olavshallen, til Royal Garden Hotel, hvor Regjeringen holder mottakelse for brudefølget.

  Bryllupskirken

  Bryllupet skal stå i Nidarosdomen, på Nidelvens bredd. Kirken ble bygget over graven til Olav den Hellige. Den ble påbegynt i 1070, og stod ferdig i 1300 – men ble flere ganger siden rammet av brann. Først i 1983 kunne man igjen beundre Nidarosdomen i sin fulle prakt.

  Kirken har de siste fire månedene gjennomgått omfattende restaureringsarbeider. Det har blitt pusset og vasket, og deler av kirken har tidvis vært avstengt for publikum. Da vi besøkte Nidarosdomen for en måned siden, var det ikke mye som minnet om hellig fred og ro; her var hamring, støyende maskiner og stressede mennesker som løp frem og tilbake. Nå skal imidlertid roen være tilbake i Domen, som er nyvasket og pyntet for den store begivenheten.

  Som i kronprinsbryllupet er det også i prinsessebryllupet invitert representanter fra folket til seremonien i kirken. De som ikke er invitert, men som likevel ønsker å suge inn noe av stemningen, kan se bryllupet overført på storskjerm på Vestfrontplassen ved kirken, eller på storskjerm på Torvet.

  Nidarosdomens flotte glassvinduer og hvelvinger gir et mektig og høytidelig inntrykk.
  Nidarosdomens flotte glassvinduer og hvelvinger gir et mektig og høytidelig inntrykk. Vis mer

  Kronings- og signingskirke

  Som Norges kroningskirke i tidligere år, er Nidarosdomen ikke ukjent med kongelig besøk. De tidligste kroningene som man kjenner til, fant sted i Nidarosdomen på midten av 1400-tallet. Etter grunnloven av 1814 ble det bestemt at kongen skulle krones i Trondheim, og slik var det fram til 1908; da ble denne grunnlovsparagrafen opphevet. Den siste kroningen i Trondheim var derfor den av kong Haakon og dronning Maud i 1906. Etter avskaffelsen av kroningsparagrafen, har kong Olav i 1958 og vårt nåværende kongepar i 1991, latt seg signe i Nidaros Domkirke.

  Stiftsgården

  Brudeparet bor i Stiftsgården, som er Kongens offisielle residens i Trondheim. Det er også her de kongelige vil innta middag dagen før den store dagen, samt på selve bryllupsdagen. Eller, det vil si; bryllupsmiddagen serveres i telt satt opp i Stiftgårdshaven. Flere av gjestene vil ganske sikkert kjenne igjen lokalitetene, da samme løsning ble valgt under feiringen av Kongen og Dronningens 60-års dager i 1997.

  Stiftsgården har vært Kongens offisielle residens i Trondheim siden kroningen av Kong Haakon VII og Dronning Maud i 1906. Det ble i sin tid bygget av den eksentriske geheimrådinne Cecilie Christine Schøller, i perioden 1774-1778. Incentivet bak byggingen av trehuspaleet var rett og slett gehemrådinnens ønske om å imponere fiffen i Trondheim – og med en størrelse på 4.000 kvadratmeter fordelt på 140 rom, gjorde den sikkert også det. Gården ble solgt til staten i 1800, og etter en periode som bolig for stiftamtmannen, ble den altså offisielt kongebolig i 1906.

  Dronning Mauds knallrosa salong har, sammen med Nidarosdomens irrgrønne tak, vært inspirasjon til de mye omtalte bryllupsfargene.

  Deler av Stiftsgården er åpen for omvisning fra 1. juni til slutten av august.

 • Bli med på en kongelig trondheimstur i bilder.
 • Les mer fra Trondheim:

 • Trondheimsguide: Mer enn bart og karsk

 • Suiter på Grand Hotel Olav: Under konserthusets tak

 • Suiter på Britannia Hotel: Historisk herlighet
 • Ut på tur?

  Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

 • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
 • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
 • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.
 • Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer