Skycoach er prisvinnende setedesign, som snart kan komme på fly nærmere oss enn Air New Zealand. Foto: Air New Zealand
Skycoach er prisvinnende setedesign, som snart kan komme på fly nærmere oss enn Air New Zealand. Foto: Air New ZealandVis mer

Kommer på et fly nær deg neste år?

Flysetet som kan bli seng kan komme flere til gode i løpet av året.

Det vakte oppsikt da Skycouch-setene ble lansert for ett år siden. Flysetene som er produsert av Recaro for Air New Zealand er nytenkende i all enkelhet, og bør spesielt friste reisende og selskaper som satser på lengre flyreiser.

Så hvorfor finnes disse setene kun hos det New Zealandske selskapet fortsatt?

Se også: Flysetet som gjør deg vektløs

Stor interesse

Ved lansering var det nemlig helt klart at et stort antall flyselskaper gjerne ville bruke de Skycouch i sine fly. Men det har de altså ikke fått, siden Air Newzealand sørget for 18 måneders enerett på nyvinningen.

Det betyr at først fra sommeren 2012 kan andre flyselskaper ta disse setene i bruk.

Dette er nok et tilbud som først og fremst er interessant på mellomlang og langdistanse, men vi blir ikke forundret om selskaper som satser på lengre strekninger kommer med denne setetypen i løpet av året.

Mindre og med mer plass: Recaro har også laget SAS' nye flyseter

Fra sete til seng

Kosesete for to, som gir langt større muligheter for en hvil enn vanlige økonomiklasse-seter. Foto: Air New Zealand
Kosesete for to, som gir langt større muligheter for en hvil enn vanlige økonomiklasse-seter. Foto: Air New Zealand Vis mer


Ved enkle grep kan fotstøttene løftes, slik at de enten gir mer støtte til beina (60 graders vinkel) eller slik at de går i flukt med seteputen. Da går putene helt inntil foranliggende seterad, for slik å gi passasjerene en seng på tvers når man løfter bort armlenene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sengen blir riktignok ikke av det brede slaget, så de som deler den bør kjenne hverandre godt fra før.

Hos Air New Zealand praktiseres billettsalget etter prinsippet om at to deler de tre setene, og betaler full billett + hver sin 1/4 av det ubrukte setet. Setene er nå tilgjengelige på selskapets Boeing 777-300 mellom Auckland, Los Angeles og London.

Ikke la deg lure: Nødutgangssetet gir ikke alltid bedre bedre plass.

Vunnet pris

I 2011 har Skycoach fått heder fra Red dot design award. Designerne bak setene er Altitude Aerospace og Geoff Suvalko - Designworks. Begge fra New Zealand.

Men dette er ikke den eneste setetypen fra Air New Zealand som får designpris. For setet Spaceseat, som er laget for premium economy-klassen, har også selskapet fått heder fra Red dot. Stikkord for disse setene er personlig rom og privatliv. Så langt det kan sies å være mulig i en flykabin. For eksempel innebærer denne setekonfigurasjonen at passasjeren foran ikke legger setet "rett i fanget" på den som sitter bak.