Kommer ikke bussen? Nå kan du klage om de ikke dekker taxi

Ny klagenemnd skal sørge får at du virkelig får igjen pengene.

<b>VENTER:</B> Om bussen ikke kommer, har du krav på å få dekket utgifter til alternativ transport over hele landet. Foto: GORM KALLESTAD/NTB SCANPIX
VENTER: Om bussen ikke kommer, har du krav på å få dekket utgifter til alternativ transport over hele landet. Foto: GORM KALLESTAD/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du står og tripper på holdeplassen. Bussen lar vente på seg, og du skal rekke et viktig møte på jobben.

Men fortvil ikke. Mange kollektivselskaper rundt om i landet har allerede ordninger på plass der du kan få tilbake pengene for taxi eller annen alternativ transport dersom buss, trikk eller bane svikter.

Nå har også bussen kommet inn under Transportklagenemnda, som tidligere bare har kunnet behandle klager på tog eller fly.

LES OGSÅ: Trykk på knappen, så åpnes døra. Men gjør den egentlig det?

- Lettere enn å gå rettens vei

Du kan selvsagt kreve erstatning av et transportselskap dersom du kommer for seint. Men det skal mye til for å vinne frem. Med denne ordningen blir klageprosedyren sterkt forenklet, og med egen klagenemnd er det gratis å klage. Det er greit når det handler om små summer, sier kommunikasjonsrådgiver Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet til Dinside.

Nemnda kommer imidlertid bare inn dersom du og busselskapet ikke blir enige. Dersom du tar vare på kvitteringen fra taxi eller har dokumentasjon på bensinutgifter til egen bil, burde det hele være grei skuring.

Alle transportselskaper som er medlemmer av Kollektivtrafikkforeningen (Telemark mangler, men vedtok i juli i fjor å melde seg inn) er med i en landsdekkende reisegarantiordning som ligner den som kollektivbrukere i Oslo/Akershus og andre steder i landet har hatt en god stund.

LES OGSÅ: Nye T-baneruter i Oslo

Dette får du dekket

Denne ordningen går ut på at du får dekket utgifter til alternativ transport med 550 kroner dersom kollektivtransport er forsinket under én time, 825 kroner dersom forsinkelsen er på mellom en og tre timer og inntil 1.100 kroner når forsinkelsen er på over tre timer.

Om forsinkelsen skyldes forhold transportselskapet selv ikke kan rå over, har du imidlertid ikke rett på erstatning.

- I saker som gjelder fly kan du få penger uten å kunne vise kvittering. Men når det gjelder buss, må du kunne vise kvitteringer for transportmidler du har brukt i stedet. Men erstatningen får du uavhengig av transportmetode. Du kan bruke både taxi, egen bil eller få kjøre med andre - forutsatt at du kan dokumentere utgiftene, forklarer Halsos.

LES OGSÅ: Slik unngår du trafikkaoset

FATTIG TRØST: Når alt svikter i kollektivtrafikken, hjelper det lite at du får igjen pengene for taxi. Foto: BJØRN SIGURDSØN/NTB SCANPIX
FATTIG TRØST: Når alt svikter i kollektivtrafikken, hjelper det lite at du får igjen pengene for taxi. Foto: BJØRN SIGURDSØN/NTB SCANPIX Vis merMen får du skyss, da?

Står du fast på en øde bussholdeplass i et tynt befolket område, kan du neppe forvente at det kommer taxier på løpende bånd. Og hvis dere er flere, er det ikke sikkert den lokale taxibedriften har kapasitet til å ta med alle.

Oslo-folk har flere ganger opplevd at det har vært umulig å oppdrive taxi når t-bane, trikk og buss bryter sammen i rushtida.

Da er det en fattig trøst at du kan få pengene tilbake.

- Du har rett i at en slik ordning ikke vil løse problemet for alle. I enkelte tilfeller vil, nok det eneste alternativet være å ta beina fatt, avslutter Halsos.

Mer om kollektivtrafikk på Dinside:
Bussen er mest populær
Denne mobilbilletten har satt salgsrekord
Nå trenger du bare én billett for hele året

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!