Kok thaimat, bli gift

THAIKOKEKURS: Lær deg å forføre med hjelp av chili, tigerreker, sukker og kniv.

- Det er viktig for en kvinne å kunne lage mat, sier Rapheephan Bunphum.

Foto: Inga Holst Foto: Inga Holst Vis mer

Kok thaimat, bli gift

  1. Her lærer du å lage thaimat


Koh Lanta, Thailand (DinSide Reise): Chop, chop, chop. Chili, koriander og ingefær kappes smått på fjølene. Rapheephan Bunphum (32) tørker vekk en chilitåre.

- Å lage mat er en av de små triksene vi kvinner bruker for å flørte med en mann, sier Rapheephan Bunphum (32). - Vi bruker knepene på kjøkkenet både til å få en kjæreste og til å beholde ham etterpå. Bestefaren min sendte meg alltid på kjøkkenet slik at jeg skulle lære meg å lage mat.

Det er ikke rart det er så mange single kvinner at TV-en renner over av Sex-on-the-Single-market i vesten. Vestlige single kvinner har ikke blitt sendt på kjøkkenet de siste 20 årene, men på thaikokekurs i Ko Lanta, i Krabi-provinsen, blir det forhåpentligvis sving på sakene. Og mat i magen.

>> Her lærer du å lage thaimat

Lime og rum i glasset

Norsk-amerikanske Junie Kovacs (43) serverer Mien Kaam, thaisnacks bestående av ingefær, peanøtter, lime, småchili, sjalottløk og honning, lagt i villpepperblader. Smakene kiler helt ned i tærne. Kovacs driver Time for lime, et kokekurskonsept, i strandkanten på Klong Dao Beach, i Ko Lanta i Krabi-provinsen.

Junie Kovacs viser DinSides journalist hvordan en dunker sammen en curry paste.

Foto: Arve Stallvik Vis mer


- Filosofien i thaimat er å balansere det sure, salte, søte og sterke. Dette kommer til uttrykk i den enkelte rett og i den sammensatte menyen, forklarer Kovacs.

Hun viser fram thai-ingrediensene: Sitrongress, balangal, kaffirlimeblader, thaibasilikum, bønner, chili, tigerreker. Innkjøpslisten minner om en orientalsk versjon av av et kapittel i Laura Esquivels bok Hjerter i chili (Como agua para chocolate).

- Thai-mat er så god fordi det er kreativ mat. Den har ingredienser fra de omkringliggende landene, og den er full av ferske ingredienser. Man føler seg ikke så veldig tung etter å ha spist her.

Hun serverer elevene limedrinker, Mojitos og Marguaritas, og setter i gang med å blande ingredienser til en curry paste i en morter.

- Vil du prøve?

Kovacs elever prøver en etter en å finne ut hvordan en en enklest dunker sammen korianderfrø, pepper, kaffirlimeblader, hvitløk og babychili til en paste på effektiv thaimaner.

- Det er noe spesielt ved å lage mat sammen med andre mennesker. Det oppstår en særegen kommunikasjon.

Med Miles i høytaleren, rum og lime i glassene, korianderfrøduft i nesen og sjøluft i håret, er det ingenting i veien med forutsetningene. Thaimat-elevene kjører seg over woker og gryter med friterte fiskekaker med bønner som ikke må stikke ut av sin egen form, på paste, majones og på kokossuppe med kylling.

I Mien Kaam møtes det sure, søte, salte og sure.

Foto: Inga Holst Foto: Inga Holst Vis mer


Blir gift

- Gjør jeg rett nå?

Jeg hvisker til medbrakte guide Rapheephan Bunphum. Hun sier nei. Hun kapper opp galangal og sitrongress, og gjør det akkurat lett, perfekt og passe stort, og legger det i woken. Jeg hermer og sammen putter vi ingrediensene i woken. Vi nyser i osen av chili, urter og sauser. Hun skrur ned gassen.

- Prøv, sier hun.

Det smaker som et milleniumsfyrverkeri.

- Nå blir du gift, sier hun.

>> Her lærer du å lage thaimat

Mer

Ber turistene komme tilbake til Thailand
BILDESPESIAL: Nam-nam på barcelonesisk matmarked
PÅ SKRÅ: Farlig feit middelhavsmat
Kaffe - verdt en reise
Kjøkkenveien til himmelen
Reis, kok og smak
På rygg hos Patrick Kluivert
PÅ SKRÅ: Amor, utroskap og mat