Koden viser hva du har krav på

Snarvei til å sikre rettighetene dine, når flyet ikke går som det skal.

Forsinket? Dette har du krav på. Foto: Colourbox.com
Forsinket? Dette har du krav på. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er ikke lett å vite om du har krav på en matbit, en god natt på hotell, pengene tilbake, erstatning eller ikke noe som helst, sier Ragnar Wiik lederen i Forbruker Europa.

Les også: Ikke alle selskaper gir deg det du har krav på

Rettigheter når flyet ikke går

Skanner du QR-koden får du kjapp tilgang til en side fra Forbrukerrådet med informasjon om rettighetene dine rett på mobilen.
Skanner du QR-koden får du kjapp tilgang til en side fra Forbrukerrådet med informasjon om rettighetene dine rett på mobilen. Vis mer


Forbrukerrådgiverne har i dag gitt råd til reisende på Gardermoen, og oppsummerer hvilke rettigheter du har om flyet ikke går som det skal:

  • Følg med på informasjon som gis. Du har krav på skriftlig informasjon.
  • Benytt deg av tilbud om mat og drikke. Dersom flyselskapet ikke gir deg det du har krav på, kan du kjøpe et vanlig måltid selv. Ta vare på kvitteringer og dokumentasjon.
  • Kontakt Forbrukerrådet om du får problemer i Norge, eller med Forbruker Europa om du får et problem i EU/EØS-området.
Forøvrig vil rettighetene dine avhenge av hvor langt du skal reise, hvor du skal reise og hvor forsinket flyet er. Mer om hva du skal forvente når flyet er forsinket finner du her. Innstilles flygningen, og det ikke er ekstraordinære grunner til dette, har du blant annet krav på penger tilbake, samt kompensasjon. Mer om hvor mye kan du lese her.

I sommer skal svenskene brukes som medisin mot flyforsinkelser

Ikke velg dem bort

Det lønner seg ikke å velge bort tilbudene du får fra flyselskapet underveis. Rettighetene er i følge Forbruker Europa rett og slett ferskvare, som du har krav på der og da, men ikke kan få erstattet siden. Får du tilbud om hotellovernatting, men velger å overnatte på en flyplassbenk, kan du ikke få erstatning for overnatting i etterkant.

Mat og drikke kan du få dekket i etterkant, men det krever både skriftlig klage og vedlagte kvitteringer.

Les også: Derfor skal du ha 250 euro av flyselskapet

På norske flyplasser vil Forbrukerrådet og Forbruker Europa spre en QR-kode (se bildet) som gir deg direkte lenke til en informasjonsside om hvilke rettigheter du har.