Københavns bakside

København er en sjarmerende by, men noen av områdene er ikke fullt så sjarmerende som Nyhavn. Foto: Visit Copenhagen
København er en sjarmerende by, men noen av områdene er ikke fullt så sjarmerende som Nyhavn. Foto: Visit Copenhagen Vis mer


København oppfattes av de fleste nordmenn som en trivelig og trygg by, men også den har sine skyggefulle sider. Opptøyene i begynnelsen av mars i forbindelse med rivingen av Ungdomshuset på Nørrebro, viser at det ikke alltid er like fredelig i København.

- Det har gitt en liten plett på eventyrbildet av København, men denne slags ting kan skje i de fleste storbyer, sier Ulrika Mårtensson hos Visit Copenhagen.

- Er det noen områder i København der dere vil advare turister mot å oppholde seg?

- Det har ikke vært noen problemer i områdene rundt turistattraksjonene og hotellene. Og det er ingen uroligheter nå, men hvis det skulle blåse opp igjen, bør man holde seg unna området rundt Ungdomshuset på Nørrebro, og Christianshavn, sier Mårtensson.

Selv om København altså er en forholdsvis trygg by å oppholde seg i for turister, er det tre områder man bør være oppmerksom på:

Nørrebro

Nørrebro har vært åsted for opptøyer siden bz-ungdom for første gang okkuperte tomme hus her på begynnelsen av 80-tallet. Med rivingen av Ungdomshuset nå i mars blomstret opptøyene opp igjen. Flere hundre personer ble anholdt, naboer opplevde at biler ble ødelagt og satt fyr på, og butikkeiere fikk vinduer knust. Nå har situasjonen roet seg ned, og politiet løslot forrige uke resten av de anholdte ungdommene, fordi de ikke regner med ytterligere opptøyer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Christiania og Christianshavn

Christiania er enn så lenge Københavns fristed, og en turistattraksjon i deg selv. Her ligger for eksempel den kjente Pusherstreet, der folk kan få kjøpt det de ønsker av ulovlige substanser, men mest av alt dreier det seg om hasj. Her lever bohemer og idealister side om side med bz-ere og andre som liker det frie livet her ute. Myndighetene har imidlertid signalisert at de vil ta kontroll over Christiania, noe som blant annet betyr rivingen av en rekke hus i Christiania. De skulle vært revet nå i februar, men det har ikke skjedd noe ennå. Etter opptøyene på Nørrebro lar politikerne dem muligens stå, i hvert fall en stund til. Christiania er ikke rammet av mer vold enn andre sentrumsområder i København, men det foretas mange pågripelser i forbindelse med narkotika her.

Christianshavn er naboen til Christiania, og flere ganger har denne bydelen fått gjennomgå når christianerne hisser seg opp over politiske avgjørelser, politiets oppførsel eller andre ting. Også i Christianshavn var det opptøyer nå i mars.

Vesterbro

Vesterbro er supersentralt, like ved Tivoli og Hovedbanegården, og har en forholdsvis "mørk" fortid. Istedgade var tidligere beryktet for å være en stripe full av gateprostituerte, bordeller, sexsjapper og narkomane. I løpet av de siste årene har imidlertid Vesterbro blitt et superpopulært boligområde for unge københavnere, mange av dem småbarnsforeldre, og i Istedgade har restauranter og klesbutikker tatt over. Det ligger bare noen få sexsjapper igjen nærmest Hovedbanegården.

Men fortsatt er Vesterbro tilholdsstedet for mange av byens narkomane. Hver måned samles det inn 20.000 brukte sprøyter i området, og beboerne kjemper for å få sprøyterom til de narkomane. De vil ikke jage dem vekk, men vil ha trygge forhold, både for de narkomane og resten av befolkningen på Vesterbro.