København for nordmenn

En tykk bok om vår nærmeste storbys mange fortrinn, ført i pennen av en danmarkselskende norsk journalist.

Bjørn Brøymers bok om København er omsluttet av et stort kart.
Bjørn Brøymers bok om København er omsluttet av et stort kart. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For sin utgave nummer ti i serien med reisebøker, har Damm invitert en skrivende journalist til å bli guidebok-forfatter. Bjørn Brøymer i Aftenposten har grepet tastaturet, og gir oss en fyldig bok som assistanse til Køben-ferien. Så fyldig er den faktisk, at mange nok vil velge å lese den på forhånd, og la den ligge hjemme under oppholdet.

Dansk hygge

Brøymer holder en dansk tone i boken, og forlaget sier de har valgt å beholde den språkvarianten forfatteren har valgt.

- Det er tross alt en bok, ikke en brosjyre, sier Brøymer.

Det er underholdende lesning både for en danmarkselsker in spe og andre dette, vil vi tro. I København bretter Bjørn Brøymer ut sitt eget mangeårige forhold til Kongens by, og gir et lite historisk innblikk. Likevel er boken først og fremst en ledesnor til byens attraksjoner og karakter.

- Et av mine poeng er å gi råd om hvor man skal gå for å spise og drikke og ha det litt hyggelig. En guide til den danske hyggen, det finner du ikke i vanlige reisebøker, mener Brøymer og beskriver den danske hyggen som det avslappede forholdet til tilværelsen. Hygge er hva du kan oppleve i møtet med mennesker og steder, i bymiljøer, i teater og opera, i kirkebygninger og på plasser som Kongens Nytorv og Gråbrødreplassen, en av Nordens fineste byrom.

Mye om mat

Du som trenger assistanse for å finne frem i jungelen av attraksjoner får selvsagt det. Du som trenger tips til gode spisesteder, mat og vannhull får det i fleng.

- Danskene har sin egen matkultur, og selv om den endrer seg og blir påvirket av andre kulturer som etablerer seg i Danmark, er fortsatt den danske frokost (kan minne om vår lunsj) en del av livsmåten, og ingen er tvilsomme eller kriminelle bare fordi de tar seg en bayer midt på dagen, sier Brøymer.

Du som vil bli mer kjent med københavnere og byen, tilbys i teksten noen små glimt under kappen gjennom Brøymers fortellinger om skikkelser og originaler som han har møtt. Og enten du vil eller ei, leser du mangt et avsnitt om tanker forfatteren gjør seg på sine vandringer rundt i byen.

Hett tips

Bjørn Brøymer har skrevet guide til København i regi av Damm.
Bjørn Brøymer har skrevet guide til København i regi av Damm. Vis mer

Forfatteren gjør et poeng av at boken er skrevet av en nordmann med tanke på norske reisende, et poeng som illustreres av at boken innleder med beskrivelser av båtreisen mellom Oslo og København.

Hva er så forfatterens heteste tips for å krydre oppholdet i København? Av det du få med deg har Tivoli fått plass øverst på forfatterens topp-ti-liste over severdigheter. Et annet tips er et av Brøymers favorittsteder utenfor byen, Louisiana Kunstsenter i Humlebæk. Stedet betegner han som et av de mest fantastiske i Danmark, og dessuten Europas flotteste museum for moderne kunst. Dessuten anbefaler han en piknik i Frederiksberg Have.

Bokfakta

Boken har utbrettomslag med et stort kart over byen på innsiden. Bakerst får du kjappe tips til bosteder, vannhull, severdigheter, kommunikasjoner og andre nødvendigheter på byferien, med adresser. Mange av bildene er fotografert av forfatteren, andre er kjøpt fra profesjonelle fotografer. Kvaliteten på bildene er høyst variabel, som i andre guidebøker i denne serien fra Damm.

Forfatter: Bjørn Brøymer, journalist i Aftenposten
Tittel: København, i serien Damms Reisebøker
Forlag: Damm
Boken: 247 sider om København, innbundet
Pris: 249 kroner

Flere bøker med storbytips

Andre bøker i denne serien har vært med i vår test av guidebøker for storbyreisende. Mer leser du her:
Test: Storbyguider

Bøker fra denne serien hos Damm har vi også omtalt tidligere:
Kjendisenes reisebøker

Andre reisebøker om byer og byferie vi har omtalt, finner du her:

  • Livsnyterens Københavnerguide

  • Leselyst for skattejegere i Europas byer

  • Verdens hippeste hoteller

  • Mord og kjærlighet i Lisboa
  • Få reisehjelpen her

  • Finn billige charterturer i restplassoversikten
  • Finn fergeavganger, priser og bestill billetter
  • Se lesernes reisetips, og kom med dine egne vurderinger i Reiseguiden
  • Hva koster det egentlig? Her er valutakalkulatoren