Knalldyrt å bli syk i USA

Mens et sykehusopphold i Tyrkia koster rundt 8.000 kroner, må du regne med det tidoble i USA.

Ferierende som trenger sykehusopphold i USA må i snitt betale 80.000 kroner. Til sammenlikning slipper du med kr 8.000 i Tyrkia. I populære ferieland som Spania og Hellas vil tilsvarende koste henholdsvis kr 19.000 og 10.000. Dette ifølge beregninger fra Europeiske Reiseforsikring.

New York. Tøff, og knalldyr.
New York. Tøff, og knalldyr. Vis mer

Hovedgrunnen til prishoppet i statene er faren for å bli saksøkt av pasienter som ikke er fornøyd med behandlingen.

- Prisene blir ekstremt høye i USA på grunn av at leger og sykehusene må være helt sikre på at de ikke har gjort feil. Frykten for å bli saksøkt gjør at undersøkelser, behandling og dokumentasjon blir utført langt grundigere enn i resten av verden, forklarer medisinsk fagdirektør i Europeiske, Sverre Kjølstad.

3.000 kroner for et legebesøk

Ett døgn på overvåkningsavdelingen ved et amerikansk sykehus koster i snitt kr 40.000. Skulle du bli utsatt for livstruende, eller mer komplekse sykdommer, må du regne med langt mer. Et hjerteinfarkt vil eksempelvis koste deg rundt en million kroner. Selv mindre plager, som legebehandling for influensa, kan legge beslag på opptil 3.000 kroner fra reisekassen. Til sammenlikning vil det normalt koste deg rundt 200 kroner å gå til lege i Thailand, eller 300 kroner hvis du er i Spania. Til gjengjeld kan USA by på den beste behandlingen det er mulig å oppdrive.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Den medisinske standarden i USA er suveren på verdensbasis, eneste fare er at du kan bli overbehandlet, sier Kjølstad.

Syk på ferien
 Snittpris for sykehusopphold
USAkr 80.000
Spaniakr 19.000
Hellaskr 10.000
Kyproskr 10.000
Tyrkiakr 8.000
Thailandkr 7.000
Prisene er hentet inn fra Europeiske Reiseforsikring 16. mars 2001. Vi tar forbehold for evt. feil.

Å reise rundt i USA uten reiseforsikring kan følgelig være svært risikabelt. En ting er at regningen kan bli høy, et annet poeng er at sykehusene ofte nekter å ta i mot pasienter som ikke kan framvise gylne kredittkort eller forsikringsbevis.

- Amerikanske sykehus har, som alle andre, en plikt til å redde liv. Så ryktet om at man kan bli liggende igjen på sykehustrappen og blø i hjel, stemmer nok dårlig. Men selvfølgelig vil det være et problem, hvis du ikke kan forsikre sykehuset om at du kan gjøre opp for deg, bekrefter Kjølstad.

Verken Europeiske, Vesta eller Gjensidige tar seg ekstra betalt for å forsikre deg på USA-reisen. Les mer om nødvendige forberedelser og vaksiner i vår artikkelserie, helse på reisen. Få også med deg vår artikkel om hva reiseforsikringen ikke dekker.

Ut på tur?

I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.