Knakende morsomt om landet Syden

Syden er et sted vi skal ta på alvor. Og da blir det humor av det.

Publisert
Sist oppdatert
Mimrende, satirisk og humoristisk om Syden som "sted" og fenomen, fra Are Kalvø.
Mimrende, satirisk og humoristisk om Syden som "sted" og fenomen, fra Are Kalvø. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]


En bok om landet Syden fra en av Norges fremste humorister og satirikere? Vi frykter ironi nok til å fylle et helt Middelhav til randen, og treffende betraktninger farget av de sorteste fordommer. Men så feil vi da tar. Are Kalvø dykker ned i fenomenet Syden, og tar både stedet og oss som reiser ditt på alvor - og på kornet. Se for eksempel forfatterens raljering med språket i reiseskildringer og sydenkataloger. Hva betyr for eksempel «sjarmerende»?

Forfatteren skreller bort tykke lag av gamle myter og seige fordommer, og fyller tomrommet med selvopplevde betraktninger og grundig research. Og han gjør det, vi har nær sagt selvfølgelig, med stor snert og humor. Den overveldende gapskratten uteblir riktignok, men vi humrer oss fornøyde gjennom det nesten 300 sider lange verket om dette landet som har vokst så enormt siden de første charterturistene forlot norske flyplasser i 1959.

Kjærlighet mer enn hat

Grisefester, klappende flypassasjerer og gamle greske koner. Der sannheten om de sydligere strøk og norske tilreisende ikke svarer til virkeligheten, får vi beskjed. For eksempel er det definitivt en myte at vi reiser til Mallorca for å gasse oss på de berømte grisefestene. Denne chartermerkverdigheten er en dinosaur, forlengst utdødd. Dessuten avslører Kalvø at det ikke er en eneste klappende flypassasjer i sikte om bord på charterflyene. Og i tillegg kan det faktisk være slik at de gamle greske konene, kjent fra mangt et postkort og turbilde, egentlig er plassert ut på reisemålene av beregnende turistmyndigheter. For ikke å snakke om at greske landsbytystere fører nøye regnskap med hvem som handler hvilken husmaling (blått og hvitt, hører du, kun blått og hvitt!). Sannhet eller bare moro? Det får leseren avgjøre selv.

Frister

Selv en reiseskribent må beskjemmet innrømme at enkelte fordommer først har fått nådestøtet under lesingen av Syden. Ja, vi innrømmer det - vi har faktisk mer lyst å reise charter igjen nå, enn før vi leste Kalvøs bok. Og i tillegg hadde vi det moro underveis i teksten. Syden er en bok vi gjerne anbefaler for både fordomsfulle antipakketurfanatikere, chartermenigheten og andre turister - eller humorister.

 • Se Kalvøs ordliste for "sydensk".
 • Bokfakta

  Bok: Syden
  Forfatter: Are Kalvø
  Forlag: Gyldendal
  Pris: 299 kroner

  Verktøy for reiselyst


  Skiguiden gir deg lesernes egne karakterer, vurderinger og opplevelser fra norske skisteder. Du kan også avlegge egne stemmer og skrive artikler. Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer